Učenci 2. razreda Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah se bodo prihodnja dva tedna znova šolali od doma. Foto: Reuters
Učenci 2. razreda Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah se bodo prihodnja dva tedna znova šolali od doma. Foto: Reuters

Okužba na Jesenicah je bila odkrita pri eni izmed jeseniških medicinskih sester. Zato so gastroenterološki oddelek, kjer je delala okužena in kjer je 18 bolnikov, spremenili v izolirani oddelek. Bolniki za zdaj ostajajo v bolnišnici, z njimi pa dela vedno ista ekipa.

Testi 40 zaposlenih in 18 bolnikov na oddelku so za zdaj negativni. Čakajo pa še rezultate za osem zaposlenih, ki so jih testirali popoldne. Vršilec dolžnosti direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems je za Odmeve na TV Slovenija potrdil, da so bili vsi testi negativni. V karanteni ostaja devet zaposlenih, oddelek, kjer se je pojavila okužba, pa je dobil poseben izolativni status. Z njim se je pogovarjal voditelj Igor E. Bergant.

G. Rems, kaj to pomeni za nadaljnje delovanje bolnišnice?
Za delovanje bolnišnice je težava večja. Kajti oddelek, kjer je delala sodelavka, se je spremenil v izolativni oddelek. Se pravi tja ne sprejemamo novih pacientov, pa tudi ekipa osebja na tem oddelku ostaja konstantna, seveda ob vsej potrebni zaščiti, ki jo potrebujejo.

Bolnišnica bo normalno delovala dalje?

Tako je. Deluje normalno, omenjeni oddelek pa je dobil
poseben status.

Kako zanesljivi so testi?
Testi so zelo povedni. Glede na to, da jih izvajajo certificirani laboratoriji, jim povsem zaupamo. Težava je bolj v klinični sliki oz. poteku bolezni. Vse skupaj se je dogajalo pred dvema dnevoma in zaradi te previdnosti imamo devet zaposlenih v karanteni (fizioterapevtko, študentko in sedem medicinskih sester).

V razmerah, kot so zdaj, je ključno slediti okužbam. Kako tu ravnate?
Ravnamo ob podpori epidemiologinje z NIJZ-ja v Kranju, ki je bila včeraj del našega kriznega srečanja, seveda z njihovo pomočjo gredo potem iskat izvor, od kod je okužba prišla. Z notranje strani pa delamo po naših protokolih, smo že precej samozavestnejši, kot smo bili marca. Nekako danes oz. včeraj zvečer ni bilo večjih težav, ko smo ladjo obrnili za 180 stopinj.

Na jeseniški bolnišnici so po okužbi medicinske sestre znova zaostrili nekatere preventivne ukrepe. Med drugim so znova prepovedani obiski. Foto: BoBo
Na jeseniški bolnišnici so po okužbi medicinske sestre znova zaostrili nekatere preventivne ukrepe. Med drugim so znova prepovedani obiski. Foto: BoBo

Bolnišnica poklicala vse

Hkrati v bolnišnici obveščajo vse, ki so bili v zadnjih dneh pri njih hospitalizirani, na pregledih ali na obisku ter jih območna epidemiološka služba ni poklicala, da se zanje pričakuje, da prenos na podlagi omenjene okužbe ni bil mogoč.

Izvor virusa še ni potrjen, verjetno pa gre za družinski prenos. "V družini so imeli obisk iz tujine, ob tem verjetno prenos in potem je prišla kolegica delat. Delala je v bistvu samo en dan, ravno ko so se začeli simptomi," je ob tem povedal vršilec dolžnosti direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems.

Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Jesenicah, ki jo obiskuje hčerka okužene, so že danes preventivno ostali doma 19 otrok in razredničarka 2. razreda. Rezultati brisa pri deklici so pokazali, da je dekle okuženo, tako da gre njen celoten razred v karanteno.

Zaradi nastalega epidemiološkega stanja so v jeseniški bolnišnici odpovedali za ponedeljek načrtovane dogodke, saj je bolnišnica do preklica za obiskovalce zaprta. Prav tako je do preklica pri porodu dovoljena navzočnost le zdravega partnerja oziroma ene zdrave osebe, so sporočili iz bolnišnice. Znova so uvedli tudi nekoliko strožje ukrepe glede uporabe zaščitne opreme pri zaposlenih.

Doma ostali tudi učenci oddelkov dveh ljubljanskih šol

Doma so danes ostali tudi otroci dveh oddelkov na dveh različnih ljubljanskih šolah, ki ju obiskujeta otroka iz družine, v kateri je bila potrjena okužba. Oseba naj bi se okužila v tujini, zunaj Evropske unije – neuradno naj bi šlo za Rusijo –, od koder se je pred kratkim vrnila z družino. V karanteni je bilo šest ljudi, testa otrok okuženega pa sta bila negativna.

Razred jeseniške šolarke gre v karanteno