Skupno je pri nas umrlo 118 ljudi, potrdili so 2139 okužb.

Kot je na novinarski konferenci dejala Špela Horjak, je epidemiološka raziskava pokazala, da so štiri nove okužbe odkrite v Hrastniku, ena od teh v domu za starejše občane. "Podatki od včeraj in danes so pokazali, da je 50 odstotkov novih okužb v delovnih organizacijah," je dejala in pozvala k spoštovanju samozaščitnih ukrepov, "saj lahko sami preprečimo nadaljnje širjenje okužb".

Na novinarski konferenci je bila v ospredju prostovoljna aplikacija za sledenje stikom okuženim.

Brežiška bolnišnica. Foto: BoBo
Brežiška bolnišnica. Foto: BoBo

Okužena tudi dva zdravnika, pri enem pozitiven šele 4. test

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar je sporočila, da imajo dve potrjeni okužbi med zaposlenimi, v obeh primerih gre za zdravnika, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice, ki je pri njih iskala pomoč. Oba zdravnika sta se torej okužila na delovnem mestu. V urgentnem centru so namreč obravnavali bolnico, pri kateri so sumili okužbo z novim koronavirusom, do potrditve testa pa so jo imeli v izolaciji. Nato so jo zaradi zdravstvenih težav hospitalizirali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Sorodna novica Geršak: Uporaba prostovoljne aplikacije je pomembna in smiselna, ko smo še zdravi

Zdravnik, ki se je okužil, je bil zadnjič na delovnem mestu 17. julija. Pozneje so tega zdravnika obravnavali v novomeški bolnišnici, kjer so ga sprejeli s tremi negativnimi izvidi, pozneje pa so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Trenutno se zdravi na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Vse zaposlene, ki so bili v novomeški bolnišnici z njim v stiku, so testirali in izločili iz delovnega procesa.

Prav tako so potrdili okužbo pri zdravnici, ki je prav tako 15. in 16. julija delala na urgenci in je bila v stiku z bolnico. Zdravnica je v izolaciji od prejšnjega tedna, ko je začela dobivati simptome, je pojasnila Hribarjeva. Po njenih navedbah ni v karanteni nobeden od zaposlenih, sedmerico, ki je bila v stiku z bolnico, opazujejo in enkrat tedensko testirajo.

Več teorij o vzrokih za tri negativne teste

Kot je pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, si tudi sami želijo odgovora na vprašanje, kako je mogoče, da je bil bolnik s simptomi na testu trikrat negativen, četrtič pa pozitiven. Zato je oblikoval skupino treh infektologov, ki bo primer raziskala. Glede na razprave v strokovnih krogih pa so zdaj le pri ugibanjih in teorijah. Za zdaj imajo tri.

Sorodna novica Ob okužbi značilna izguba voha in okusa, pri hujših oblikah pogosti tudi strdki

Prva možnost bi bila, da bi bili prvi trije testi lažno negativni. "A je to precej malo verjetno, glede na to, da so bili brisi odvzeti v treh različnih zdravstvenih zavodih v Brežicah, Ljubljani in Novem mestu in obdelani v treh različnih laboratorijih," razmišlja Piletič.

Druga možnost je, da je zadnji test lažno pozitiven in bolnik sploh nima covida-19, "čeprav njegova klinična in rentgenska slika pljuč kažeta precej tipičen potek bolezni", bodo pa na infekcijski kliniki test ponovili.

Tretja možnost pa je, da so bili trije negativni brisi vzeti že po tem, ko se je virus pri bolniku preselil v spodnja dihala. Četrti test, ki je bil pozitiven, namreč ni bil narejen na podlagi brisa nosno-žrelne sluznice, pač pa so testirali izbljuvek pri globokem kašlju, "torej je šlo za material iz pljuč", je pojasnil Piletič.

Novi koronavirus namreč pot začne v nosno-žrelni votlini, pozneje pa se lahko preseli v spodnja dihala. In Piletič ugiba, da bi to lahko bil razlog za negativne brise. "A zagotovo tega ne moremo trditi, dokler kolegi ne opravijo neke vrste strokovnega internega nadzora," je še navedel. Po zbranih vseh informacijah se bodo posvetovali tudi s stroko zunaj bolnišnice.

Na infekcijski kliniki hospitaliziran tudi mlajši bolnik

Največ bolnikov s covidom-19 se v Sloveniji zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki, kjer so v sredo sprejeli tudi mlajšega bolnika s covidom-19 iz novomeške bolnišnice. Njegovo stanje je stabilno, prav tako stanje preostalih 12 hospitaliziranih bolnikov na navadnem oddelku, je povedala infektologinja Mateja Logar. Dva bolnika v intenzivni enoti sta v kritičnem stanju, zato ne pričakujejo, da bosta enoto za intenzivno zdravljenje lahko v kratkem zapustila.

Okužen otrok in strokovni sodelavki iz vrtca v Rogaški Slatini

Po podatkih sledilnika covid-19 so bile štiri okužbe potrjene v Ljubljani, dve v Ilirski Bistrici ter po ena v Hrastniku, Kamniku, Rogatcu, Ajdovščini, Cerknici, Hrpelju - Kozini, Majšperku, Novem mestu, Škofljici, Dolu pri Ljubljani, Komendi, Logu - Dragomerju in Ribnici.

Največ okužb, pet, so v sredo zaznali v občini Rogaška Slatina. Po poročanju Kanala A so med okuženimi tudi otrok v vrtcu Rogaška Slatina in dve strokovni sodelavki. V vrtcu trenutno sicer še ugotavljajo in popisujejo stike z okuženimi, zato točno število otrok, ki jim bo odrejena karantena, še ni znano, verjetno pa jih bo med 30 in 40, navaja spletni portal 24ur.com.

En pozitiven test v Hrastniku

Obsežnejše testiranje so v sredo opravili v domu starejših občanov (DSO) Hrastnik.
"V domu je bilo v sredo opravljenih 41 testov pri stanovalcih v t. i. beli coni. Od 41 testov je bil eden pozitiven. Ena okužena stanovalka je bila hospitalizirana, ena stanovalka pa je uradno ozdravljena," je za Radio Slovenija povedal direktor DSO-ja Hrastnik Drago Kopušar.

Na gospodarskem ministrstvu trije okuženi v dveh tednih

Na gospodarskem ministrstvu so v zadnjih dveh tednih pri treh javnih uslužbencih potrdili okužbo z novim koronavirusom. Odrejena jim je bila samoizolacija. Minister Zdravko Počivalšek ni bil v stiku z okuženimi, tako da ni v samoizolaciji ali karanteni. Do zdaj je bil dvakrat testiran, obakrat negativen, so pojasnili na ministrstvu.

Od pojava epidemije so bile na gospodarskem ministrstvu sicer potrjene štiri okužbe z novim koronavirusom, ena na začetku epidemije. Zadnjo okužbo so po navedbah ministrstva potrdili v sredo.