Najnovejše o koronavirusu, prenos novinarske konference

Bojana Beović, ki vodi strokovni del v kriznem štabu, ki ga je ustanovila vlada, je v izjavi za medije povedala, da je trenutno hospitaliziranih 29 bolnikov. Štirinajst bolnikov se zdravi na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana, osem v UKC-ju Maribor, ostali pa na Kliniki Golnik. Vsega skupaj pa je v zdravstveni oskrbi – v bolnišnicah ali nadzorovanih doma – 130 bolnikov. "Nekateri med njimi so bili ves čas vodeni ambulantno, drugi pa so bili že odpuščeni iz bolnišnice," je povedala Beovićeva.

Sorodna novica Kaj se zapira in kaj ostaja odprto?

Na oddelku za intenzivno zdravljenje so po besedah infektologinje trenutno trije bolniki, pri dveh – eden se zdravi v Mariboru, eden pa v Ljubljani – se stanje hitro slabša. "Ta faza, ko se stanje zelo poslabša, ko pride do hude pljučnice, se zgodi približno en teden po začetku bolezni," je pojasnila Beovićeva in dodala, da lahko glede na to in na število pozitivnih v prihodnjih dneh pričakujemo več bolnikov s hudim potekom bolezni. Infektologinja je pojasnila, da izmed bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje ozdravi približno polovica. Opozorila je, da gre zgolj za grobo oceno.

"Pri bolniku, ki je umrl, je šlo za številne kronične bolezni, ki so bile v terminalni fazi. Res pa je, da je imela ta oseba obojestransko pljučnico, in to značilen vzorec pljučnice prav za bolezen covid-19," je dejala Beovićeva in potrdila, da je bil neposreden vzrok smrti prav gotovo okužba.

Virus je v populaciji

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

"Bolezen covid-19 je izjemno težko ločiti od drugih okužb dihal," je povedala Bojana Beović in dodala, da je med ljudmi, ki bodo ostali doma, prav gotovo veliko takih, ki prebolevajo druge okužbe dihal. "Glede na število okužb v Sloveniji in glede na to, kako je do okužb prišlo, sklepamo, da je virus v populaciji. Ne gre več za posamezne primere, ki so se okužili nekje v tujini in virus vnesli, ampak virus kroži med nami, tako da ni mogoče izključiti, da gre za to bolezen, ki pa je bistveno nevarnejša od preostalih virusnih okužb dihal, zato je smiselno, da se takšnega pacienta osami in je doma v samoizolaciji in s tem preprečimo nadaljnje odnose."

Po besedah Beovićeve inkubacijska doba pri bolezni covid-19 v 95 odstotkih primerov traja od pet do šest dni. "Na začetku so mislili, da se bolezen vedno pojavi z vročino, utrujenostjo, bolečinami v mišicah in kašljem. Evropski podatki kažejo, da se lahko na začetku to kaže kot čisto navaden prehlad in kot navaden prehlad tudi mine," je povedala in dodala, da se pri približno 20 odstotkih bolnikov stanje po enem tednu poslabša, tako da se razvije pljučnica, ki potem v približno petih odstotkih zahteva intenzivno zdravljenje.

"Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo po navadi v enem tednu ali 14 dneh, kar je v primerjavi s prehladom sorazmerno dolgo. Če je bolezen huda, traja zdravljenje od 4 do 6 tednov, preden si nekdo opomore," je pojasnila vodja strokovnega dela kriznega štaba.

Sorodna novica Na vlado naslovljena spletna peticija za pomoč samozaposlenim

Izolacija bistveno pomembnejša kot odvzemanje brisov

Prvo priporočilo ljudem je, da naj v primeru, ko zbolijo za akutno okužbo dihal, pokličejo svojega zdravnika oziroma zdravnika, ki ga nadomešča, in se pogovorijo o stanju. "Če se bolnik s tem strinja, se sam sorazmerno dobro počuti in ne bi šel v bolnišnico, in če to presodi tudi zdravnik, je pametno, da tak bolnik ostane doma v samoizolaciji," je poudarila Beovićeva. "Izolacija, prekinitev verige prenosa, je bistveno bolj pomemben ukrep, če hočete zajeziti epidemijo, kot če se delajo brisi," je dodala in pojasnila, da je lahko bris najprej negativen, čez dva dni, ko gre faza bolezni naprej, pa je bolnik kužen. "Vmes ima bolnik navodilo, da je negativen, da lahko počne, kar hoče, ker ni nevaren, kar seveda ni res," je opozorila Bojana Beović.

Povedala je tudi, da se je rast števila okuženih v zadnjih dveh dneh nekoliko umirila. "Upam, da je to posledica tega, da se bolj držimo omejitev in omejujemo socialne stike," je dejala Beovićeva in dodala, da bi k temu lahko prispevalo tudi dejstvo, da ljudje ob koncu tedna niso tako množično kontaktirali z zdravstvenimi ustanovami.

Po novem testiranje le tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje

Beovićeva je tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni. Za zdaj stvari po njenih besedah sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola, ne pa nesteroidne antirevmatike.

Sum okužbe v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah

Med najbolj izpostavljenimi občinami je Šmarje pri Jelšah. V petek se je uradno število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 26, od takrat po besedah župana Matije Čakša novih uradnih številk ni. Ocena občine je, da je okuženih že več kot sto, sum okužbe pa se je pojavil tudi pri zaposleni v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer v centralni enoti skrbijo za 197 ljudi, še 19 jih je v Podčetrtku. Po besedah župana jemanje brisov vsem zaposlenim že poteka.

Okužba v Domu starejših občanov v Štorah

TV Slovenija je poročala, da so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili tudi v Domu starejših občanov Lipa v Štorah. Gre za zaposleno, ki je doma v Šmarju pri Jelšah, ta kraj pa je eno izmed žarišč okužbe pri nas. Omenjena delavka je že od četrtka v osamitvi, 12 zaposlenih, ki so bili z njo v stiku, so napotili na testiranje. Oskrbovancev za zdaj ne bodo testirali, saj niso bili v stiku z okuženo in se dobro počutijo.

Sorodna novica Ministrica za šolstvo: Šolsko leto se lahko podaljša v poletje

Okuženih šest prostovoljcev Rdečega križa

Po poročanju TV Slovenije so v zdravstvenem domu v Postojni potrdili, da je z novim koronavirusom okuženih šest prostovoljcev Rdečega križa Postojna-Pivka. Dva izmed njih sta konec prejšnjega tedna merila telesno temperaturo voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi Potok. Stanje vseh okuženih prostovoljcev je sicer stabilno in so v samoizolaciji doma. Informacijo so potrdili tudi na Rdečem križu Slovenije, kjer so pojasnili, da trenutno za varnost na meji v izmenah skrbi 250 prostovoljcev. Dodatnih 800 je v pripravljenosti, ko bo njihova pomoč potrebna.

Čez hrvaško mejo skupina prebežnikov s povišano temperaturo

Kot je za TV Slovenija poročala Barbara Renčof, sta bila na meji na območju Ilirske Bistrice zajeta dva taksija s prebežniki. Vsi so imeli povišano temperaturo, zato se je pojavil sum o okužbi. "Na našem področju imamo trenutno enajst ljudi, povezanih z nezakonitim prestopom," je povedal poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk in pojasnil, da so vsi ljudje nameščeni v postojnskem centru za tujce in so izolirani. Zagotovljen je bil tudi odvzem brisa, rezultati pa naj bi bili znani še danes.

Prehranskih izdelkov dovolj za več mesecev

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek sta ob trenutnih razmerah zagotovila, da je v skladiščih zavoda za blagovne rezerve dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

Sorodna novica Podjetja prilagajajo proizvodnjo, ustavitev ni veliko

Zakrajšek je skupaj z ministrom medijem razkazal zaloge v enem od njihovih skladišč na območju ljubljanske občine. Minister je ob tem dejal, da "ni nobene potrebe po kopičenju blaga doma". Dodal je, da so "določene zaloge smiselne, da se preveč ne izpostavljamo, pretiravanje v tej smeri pa ni potrebno".

Zavodu bo ministrstvo v prihodnje omogočilo, da bo še dodatno nabavil zaščitna sredstva. Počivalšek verjame, da bodo v kratkem lahko nabavili zadostno število mask. Do srede naj bi jih bilo tako v Sloveniji dodatnih 1,5 milijona. Zakrajšek je dodal, da blagovne rezerve zagotavljajo na več kot 200 lokacijah po Sloveniji. Ločijo se na živilske in neživilske izdelke. Med živilskimi je omenil sladkor, pšenico, izdelke iz pšenice, vodo, sol in olje. Izdelkov, pri katerih je Slovenija samozadostna, je manjša količina, drugih pa je več. Žita imajo tako dovolj do naslednje žetve, torej približno za pol leta.

Od neživilskih izdelkov pa je navedel več kot 300 vrst medicinskih pripomočkov, več kot 700 vrst zdravil in sredstva za osebno ter kolektivno zaščito. Natančna količina zalog pa ni javen podatek, je pojasnil. Javen pa je podatek o zalogah naftnih derivatov za prebivalstvo, in teh je za 90 dni, preračunano glede na lansko porabo. Je pa sproščanje zalog naftnih derivatov izključno pod pristojnostjo EU-ja, medtem ko je za sproščanje drugih zalog potreben sklep vlade, je povedal Zakrajšek.

Janša govoril s predsednico Evropske komisije

Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da se je po telefonu slišal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Janša je s predsednico Evropske komisije govoril o ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa. Foto: BoBo
Janša je s predsednico Evropske komisije govoril o ukrepih za omejitev širjenja koronavirusa. Foto: BoBo
Sorodna novica Minister Cigler Kralj: Pokojnine in socialni transferji bodo izplačani nemoteno

"Končno dobre novice iz Bruslja," je zapisal premier Janez Janša in pojasnil, da EU za omejitev širjenja koronavirusa zapira zunanje meje, uvaja prepoved izvoza medicinske opreme ter uvaja smernice za promet na notranjih mejah.

Za torek je tudi sklicana videokonferenca voditeljev članic EU-ja, namenjena ukrepanju v boju proti širjenju novega koronavirusa. Videokonferenca o koronavirusu je sicer potekala že prejšnji torek, ko so govorili predvsem o ukrepih za pomoč gospodarstvu.

V sredo se bo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom po videokonferenci pogovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Med temami pogovorov bodo spoprijemanje s pandemijo novega koronavirusa, migracije in širitev.

Pogovori o uporabi zdravila, ki se je izkazalo kot učinkovito

Revmatolog in predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana Matija Tomšič je za časopis Delo pojasnil, da novi koronavirus pri bolezni covid-19 na pljučih sproži t. i. citokinsko reakcijo - citokini so drobne molekule, ki se sprožajo pri komunikaciji med celicami. Zdravilo tocilizumab polovi te molekule in tako prepreči, da se ne sproži burna reakcija na pljučih, ko pride do zalitja pljučnih mešičkov, saj to vodi v smrt bolnika.

Po poročanju časopisa Delo je farmacevtska družba Roche potrdila, da trenutno potekajo pogovori za uporabo zdravila tocilizumab v Sloveniji. Zdravilo se je izkazalo kot uspešno v boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, sicer pa ga uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu.

"Z lokalnim regulatornim organom, zdravstvenimi ustanovami in zdravniki smo v pogovorih glede možnosti, da bi zdravilo tocilizumab zagotovili za slovenske bolnike, ki ga potrebujejo," so po poročanju Dela navedli v Roche Slovenija. Pri tem so poudarili, da trenutno še ni objavljenih trdnih dokazov iz kliničnih preizkušanj glede varnosti in učinkovitosti pri zdravljenju bolezni covid-19. Poleg tega še noben zdravstveni organ ni odobril zdravila za to indikacijo, so še navedli v farmacevtski družbi.

Pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili s tocilizumabom, so že v 24 urah zaznali občutno izboljšanje. Učinkovitost zdravila so sicer ugotovili že kitajski zdravniki, v Italiji pa zdravilo trenutno preizkušajo na 50 zbolelih za boleznijo covid-19.