V Sloveniji so do srede potrdili okužbo pri 1091 ljudeh. Foto: BoBo
V Sloveniji so do srede potrdili okužbo pri 1091 ljudeh. Foto: BoBo

V bolnišnicah se po podatkih vlade zaradi okužbe zdravi 111 ljudi, od tega jih je 35 na intenzivni negi.

Do zdaj so opravili 30.669 testiranj, potrjeno okuženih je 1091 ljudi. Iz bolnišnic so v torek odpustili pet bolnikov, s čimer se je število odpuščenih povzpelo na 120.

Po regijah
V osrednjeslovenski regiji je 342 okuženih, 239 iz savinjske, 110 iz jugovzhodne Slovenije, 90 iz pomurske, 89 iz podravske, 68 iz gorenjske, 43 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 24 iz zasavske, 20 iz goriške 19 iz obalno-kraške ter 10 iz posavske statistične regije, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Med okuženimi je 495 moških in 596 žensk.

Po zdravstvenih enotah
V intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic je 35 oseb s covidom-19, kar je največ do zdaj. Do povišanja tega števila je med drugim prišlo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer je ena oseba več v intenzivni enoti. V torek so imeli skupno hospitaliziranih 33 bolnikov s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Prvi in doslej edini smrti zaradi novega koronavirusa so bili priča prejšnji teden.

Na kliniki za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana se je število bolnikov s covidom-19 zmanjšalo. Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih 47 bolnikov, od tega 16 v intenzivni enoti in 31 na odraslih oddelkih, so objavili na Twitterju. V torek je bilo v ljubljanskem UKC-ju hospitaliziranih 52 bolnikov s covidom-19, od tega 13 v enotah intenzivne nege.

V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 19 bolnikov, od tega jih je šest v enoti intenzivne terapije, je bolnišnica sporočila prek Twitterja. Število hospitaliziranih bolnikov je tako v zadnjih 24 urah poraslo za tri, v enoti intenzivne terapije imajo enega bolnika več.

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik pa se število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v zadnjih dneh zmanjšuje. Kot so sporočili s klinike, se danes v bolnišnici zdravi 11 bolnikov z novim koronavirusom, od tega dva na intenzivnem oddelku. V torek pa se je na Golniku zdravilo 14 bolnikov, od tega dva na intenzivnem oddelku.

Trije se zagotovo niso okužili med delom, zagotavlja policija, za enega še ne vedo.  Foto: BoBo
Trije se zagotovo niso okužili med delom, zagotavlja policija, za enega še ne vedo. Foto: BoBo

Govorec vlade za epidemijo covida-19 Jelko Kacin je na tiskovni konferenci povedal, da se število bolnih v bolnišnicah počasi zmanjšuje, "žal pa se zvišuje število tistih na intenzivnih negah". Ob 8. uri zjutraj jih je bilo intenzivni negi 35, po pogovorih z vodstvi bolnišnic pa kaže, da se bo število ljudi v intenzivni obravnavi samo še povečalo, je še dejal Kacin. "Zato imamo še toliko več razlogov, da pozivamo k doslednemu spoštovanju izolacije," je poudaril.

Okuženi štirje policisti

Z novim koronavirusom so okuženi štirje policisti, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Generalni policijski upravi. Trije se po njihovih navedbah zagotovo niso okužili med delom, pri enem pa to ni jasno. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, so odredili samoosamitev na domu in testiranje. Trenutno je v samoosamitvi pet uslužbencev policije.


Stanje po domovih za ostarele in karantenskih nastanitvah


Šmarje pri Jelšah

Šmarje pri Jelšah. Foto: Televizija Slovenija
Šmarje pri Jelšah. Foto: Televizija Slovenija

V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je Slovenska tiskovna agencija izvedela iz virov blizu doma.

V domu nadaljujejo razkuževanje prostorov, ki so ga začeli v torek.

Razkuževanje izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Prek regijskega štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske so danes vpoklicali štiri gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina in šest poklicnih gasilcev dekontaminacijske enote Poklicne gasilske enote Celje, ki pomagajo pri začasni preselitvi stanovalcev, njihovih osebnih stvari in opreme, so danes sporočili iz šmarske občine.

31 stanovalcem, ki znakov okužbe ne kažejo več, bodo v treh dneh znova odvzeli brise. Na delo se vrača prva okužena oseba med zaposlenimi, je povedala direktorica doma Gordana Drimel.

Za zdravstveno stanje stanovalcev doma skrbijo zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah ter osebno ali po telefonu specialisti iz celjske bolnišnice. Pomagajo tudi zdravstveni delavci regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in šmarska civilna zaščita.

Člani PGD-ja Šmarje pri Jelšah bodo podrli razkuženi šotor, v katerem je bila v preteklih dneh garderoba zaposlenih. V prihodnjih urah bosta postavljena dva bivalna zabojnika, v katerih bosta ločeni garderobi za zaposlene in osebje, ki oskrbuje stanovalce doma. Območje okoli doma pa je zavarovano.

Ljutomer

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih.

Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader. Nekaj negovalno-oskrbovalnega kadra bosta zagotovila sosednji dom iz Lukavcev in Splošna bolnišnica Murska Sobota. Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar jim je zagotovil tudi pomoč zdravnikov specialistov, ki bodo po potrebi pomagali zdravniku iz Zdravstvenega doma Ljutomer.

Prednostna naloga je vzpostaviti ustrezen zdravstveni sistem, ki bo stanovalcem zagotavljal čim višjo raven pomoči in zdravljenja. Vsi varovanci, ki so bili na testiranju pozitivni, so v osamitvi v tretjem nadstropju stavbe, njihovo stanje je stabilno. Dobro se počutijo tudi varovanci, ki so jih preselili v Bioterme pri Mali Nedelji.

Poskrbljeno je tudi za nastanitev in hrano zaposlenih, ki ne odhajajo domov, so še pojasnili v ljutomerskem domu.

Metlika

V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden izmed teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj, je povedal župan. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi.

Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar je povedala, da imajo vse negovalne postelje zasedene in da življenje v domu poteka "v redu". "Še vedno delamo na preventivi in še vedno opazujemo ljudi. Če pride do kakšnih znakov, zdravniki odreagirajo. Tako, kot smo delali do zdaj, delamo tudi naprej," je dejala. Glede števila okuženih ni želela odgovarjati in je opozorila, da so vsi uradni podatki objavljeni na spletni strani NIJZ-ja.

Notranjska: Hotel Epic in šest domov za ostarele

Karantena v hotelu Epic. Foto: BoBo
Karantena v hotelu Epic. Foto: BoBo

V postojnskem hotelu Epic so dobili še enega stanovalca, tako da je v karanteni skupno 28 ljudi, je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Spodbuden je podatek, da med oskrbovanci skupno šestih domov za starejše v regiji za zdaj nimajo nobenega pozitivnega.

Večina občanov oziroma vsaj gospodinjstev v notranjski regiji prav tako že ima zaščitne maske, se pa med prebivalstvom povečuje potreba po psihosocialni pomoči, je dejal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite. Pomoč jim nudijo v zdravstvenih domovih in v centru za socialno delo po telefonu in po potrebi tudi z obiski na domu.

Curk je zaznal tudi povečanje prošenj za pomoč v obliki živilskih paketov, čeprav je nekaj tudi neupravičenih prošenj. Občine potrebe zagotavljajo tudi s pripravo hrane in dostavo na dom, če ljudje prosijo za to.

Prvi mož notranjske civilne zaščite je ob tem ponovno zaprosil prebivalce, naj spoštujejo prepoved kurjenja v naravi, saj s tem ogrožajo tudi varnost gasilcev in posredno vplivajo na širitev covida-19. Ponoči so kljub dosedanjim opozorilom obravnavali dva večja požara na Krasu.

Kršitev izolacije v Sežani
Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko je prek svojega Facebookovega profila opozoril tudi na primer kršitve izolacije. V torek popoldne se je namreč v enoto sežanske lekarne "drive in" pripeljal bolnik, ki je potrjeno zbolel za covidom-19. Farmacevtki je po zvočniku povedal, da je okužen, ostal je v svojem avtu, farmacevtka pa mu je izdala zdravilo.

Po izdaji je sežanski štab civilne zaščite zaprosil za dekontaminacijo regijski štab, ki jo je tudi odobril, izvedli pa so jo gasilci sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo. Kot so poudarili, do izdajnega okenca pred lekarno v tem času ni imel dostopa nihče. Proti omenjenemu bolniku pa bodo sprožili postopek zaradi kršenja izolacije.

Horjul

V Centru starejših Horjul so doslej našteli 20 okužb z novim koronavirusom pri oskrbovancih. Trije so v bolnišnici, eden od hospitaliziranih je umrl, 16 pa jih je nastanjenih na izolacijskem oddelku. Nespremenjeno pa ostaja število okužb pri zaposlenih, in sicer štiri.

Prikrajšanost Romov v času epidemije

Ob mednarodnem dnevu Romov varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da se prikrajšanost Romov alarmantno zrcali na področju njihovega zdravja. "Bolezen ne ogroža vseh enako in družbena izključenost t. i. ranljivih skupin se zrcali tudi na področju javnega zdravja," je zapisal Svetina. Po njegovih besedah od posameznikov in romskih družin na jugovzhodu države težko pričakujemo, da bodo zadovoljivo sledili higienskim priporočilom za zajezitev epidemije, saj tam še vedno nimajo dostopa do pitne vode. "Vlado in občinske oblasti zato pozivam k ukrepanju, da se zagotovi dostop do vode vsem prebivalcem. Ta je nujen že za vsakodnevno življenje, zdaj v času epidemije pa je zaradi preprečevanja širjenja okužb še toliko bolj pomemben." Ker epidemija povzroča stisko med romskim prebivalstvom, so v mariborskem društvu Romano Pralipe prostovoljci ponudili pomoč pri dostavi hrane in zdravil.

"Konec tedna ni bilo niti med stanovalci niti med zaposlenimi dodatnih okužb oziroma znakov za okužbo. V ponedeljek pa je eden od hospitaliziranih stanovalcev žal umrl, vendar je imel že prej tudi druge zdravstvene težave. Od tedaj je število okuženih stanovalcev spet 19," so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v Deosu, ki upravlja dom.

Glede na to, da se od petka ni pojavila dodatna okužba, so v Deosu "pazljivo optimistični". A bodo iz previdnostnih razlogov tudi danes opravili dodatna testiranja še pri štirih stanovalcih in treh zaposlenih. "Dobro je to, da se ne povečuje število obolelih eksponentno oziroma da smo imeli večje število prepoznanih okužb 30. marca in 2. aprila, zdaj se je število ustavilo na 19," so dejali.

Pri štirih okuženih zaposlenih v domu so teste opravili prejšnji ponedeljek in torek, tako v karanteni ostajajo vsaj še teden dni. Nato jih bodo ponovno testirali, ob negativnem rezultatu pa se bodo lahko vrnili na delo. Sicer so na Deosu povedali še, da drugim zaposlenim vsak dan ob prihodu izmerijo telesno temperaturo in redno spremljajo njihovo počutje. Ob prvem sumu možnih znakov pa zaposlenega takoj odstranijo iz delovnega procesa.

Dolga vas

Karantena v Dolgi vasi. Foto: MMC RTV SLO
Karantena v Dolgi vasi. Foto: MMC RTV SLO

V gostilni v Dolgi vasi, kjer je v osamitvi ostalo deset državljanov, je stanje nespremenjeno. Vsi se dobro počutijo, ob osmih s potrjeno okužbo s koronavirusom ostajata tam tudi dva, ki sta bila na testiranju negativna, saj doma nimata ustreznih razmer za osamitev. Zato želita ostati v karanteni 14 dni, kot je bilo to določeno tudi s prvo odredbo.

Lendavski župan Janez Magyar je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da je NIJZ-ju že predlagal, naj ob izteku dvotedenske osamitve znova testirajo vse v dolgovaški gostilni, pri čemer upa, da bo predlog sprejet, saj ga skrbi za zdravje občanov.

"Da je ta skrb upravičena, se je v Dolgi vasi že pokazalo, saj so bili po drugem testiranju pozitivni tudi nekateri, ki po prvem niso bili," je opozoril Magyar.

V Dolgi vasi so konec marca v dvotedensko karanteno nastanili 28 ljudi, ki so prišli iz avstrijske Tirolske. Okužbo na novi koronavirus so sprva potrdili pri sedmih.

Čeprav je bilo za vse najprej odrejeno, da morajo biti v osamitvi 14 dni, so po navodilu NIJZ-ja neokuženi že po šestih dneh lahko odšli v domačo osamitev. Vendar tega nekateri niso hoteli storiti, ker so se bali, da so morda vendarle okuženi, in niso hoteli ogrožati sorodnikov. Zato so jih 15 znova testirali in odkrili štiri nove okužene.

Po besedah župana bo občina skupaj z občinskim štabom civilne zaščite in Rdečim križem državljane še naprej oskrbovala in jim zagotavljala varnost.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.