Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Dilema glede mask: čemu toliko neskladij in kje je meja med stroko in politiko

V Italiji od prihodnjega tedna na t. i. belih območjih, kjer je možnost prenosa novega koronavirusa najmanjša, ne bo več obvezno nošenje mask na prostem, je napovedal minister za zdravje Roberto Speranza.

"Od 28. junija se premikamo stran od obveznega nošenja mask na prostem na belih območjih," je na družbenem omrežju Facebook sporočil minister.

Maske pa bodo še naprej obvezne v zaprtih prostorih, na javnem prevozu in tam, kjer ni mogoče ohranjati razdalje.

Trenutno so vse regije, z izjemo Doline Aoste, označene kot t. i. bela območja, kjer veljajo najmanj stroga pravila. Predvidoma pa se bo tudi Dolina Aoste uvrstila na ta seznam v ponedeljek.

Italijanska vlada je sprva napovedala odpravo obveznega nošenja mask v sredini julija, v ponedeljek pa je strokovna skupina dala zeleno luč za dodatne sprostitve od 28. junija.

V Italiji so v ponedeljek poročali o 495 novih primerih okužb, skupno so jih doslej potrdili 4,2 milijona, umrlo je skoraj 128.000 covidnih bolnikov.

Zamenjava cepiv pri nemški kanclerki

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila pred kratkim drugič cepljena proti covidu-19, so sporočili iz njenega kabineta.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na vprašanje nemške tiskovne agencije DPA so v kabinetu odgovorili, da se je to zgodilo pred nekaj dnevi in da je bil drugi odmerek cepivo ameriškega proizvajalca Moderna.

Prvi odmerek je nemška kanclerka prejela 16. aprila, ko je bila cepljena s cepivom podjetja AstraZeneca, ki je znano tudi pod imenom Vaxzevria.

Po cepljenju s prvim odmerkom se je 66-letna Merklova prek Twitterja zahvalila vsem, ki sodelujejo v kampanji cepljenja, in predvsem tistim, ki se cepijo. "Cepljenje je ključ za zaustavitev pandemije," je zapisala.