AstraZeneca cepivo razvija v sodelovanju z Univerzo v Oxfordu. Foto: Reuters
AstraZeneca cepivo razvija v sodelovanju z Univerzo v Oxfordu. Foto: Reuters

"Cepivo bi lahko imeli do konca tega leta ali na začetku prihodnjega," je povedal izvršni direktor podjetja s sedežem v Združenem kraljestvu Pascal Soriot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje je v torek sporočilo, da je prekinilo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z Univerzo v Oxfordu. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem izmed sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Imenovan je bil neodvisni odbor, ki bo pregledal podatke o varnosti, so navedli.

"Pri odločitvi o nadaljevanju testiranja bomo upoštevali ta odbor," je dejal Soriot.

Prekinitve kliničnih testiranj cepiv niso nekaj neobičajnega, vendar pa je verjetno to prva prekinitev v preizkušanju cepiv proti covidu-19, poroča AFP.

AstraZeneca je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30.000 prostovoljcev.

Cepivo, imenovano AZD1222, uporablja oslabljeno različico adenovirusa, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa SARS-CoV-2. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije ta protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa.

Guterres pozval k dodatnim sredstvom za cepivo in zdravljenje

Medtem je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pozval k dodatnim 35 milijardam ameriških dolarjev za program Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ACT Accelerator, v okviru katerega podpirajo razvoj cepiva, zdravljenja in diagnostike covida-19.

Doslej so po Guterresevih besedah zbrali tri milijarde dolarjev, kar je manj kot deset odstotkov vsote, ki jo WHO potrebuje za program. Finančna podpora tako zaostaja za cilji, poročajo tuje tiskovne agencije. "Zdaj potrebujemo še 35 milijard," je dejal na virtualnem zasedanju sveta, katerega namen je programu dati zagon. Dodal je, da je treba zelo pohiteti. "Brez dodatnih 15 milijard v prihodnjih treh mesecih, pri čemer je treba začeti takoj, bomo zamudili okno priložnosti," je poudaril Guterres.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala podporo. Finančni prispevek 400 milijonov evrov je sicer obljubila že avgusta.

"Težko bi našli program, ki bolj potrebuje vlaganje. Evropska komisija ostaja globoko in povsem zavezana uspehu programa ACT Accelerator," je dejala danes. "Svet ga potrebuje, mi vsi ga potrebujemo," je poudarila.