Rusija zavrača kritike na račun svojega cepiva. Foto: Reuters
Rusija zavrača kritike na račun svojega cepiva. Foto: Reuters

Poročilo pravi, da je vsak udeleženec poskusov razvil protitelesa za boj proti virusu, pri čemer ni bilo resnih stranskih učinkov, poroča BBC.

Rusija je kot prva država na svetu avgusta odobrila lokalno uporabo cepiva, preden so bili objavljeni podatki o uspešnosti.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da so poskusi premalo obsežni, da bi dokazali učinkovitost in varnost cepiva. Strokovnjaki na Zahodu so do cepiva skeptični tudi zaradi hitrosti ruskega razvoja, češ da so morda razvijalci iskali bližnjice.

Prejšnji mesec je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da cepivo, imenovano Sputnik-V, izpolnjuje vse pogoje in da je odmerek prejela tudi ena njegovih hčera.

Lancet piše, da so opravili dva poskusa cepiva, in sicer junija in julija. V vsakem je sodelovalo 38 zdravih prostovoljcev, ki so prejeli odmerek cepiva in nato še dodatnega tri tedne pozneje.

Prostovoljci so bili stari od 18 do 60 let. Nadzirali so jih 42 dni, vsi pa so razvili protitelesa v treh tednih. Med najpogostejšimi stranskimi učinki so bili glavoboli in bolečine v sklepih.

Poskusi niso vključevali placeba, vsi udeleženci pa so vedeli, da prejemajo cepivo. Kot še piše medicinska revija, bodo za določitev dolgoročne varnosti in učinkovitosti cepiva potrebni dolgoročni poskusi in primerjave s placebom.

Lancet piše, da bo tretja faza poskusov vključevala 40.000 prostovoljcev različne starosti z različnimi tveganji.

WHO spremlja razvoj cepiv po svetu. Foto: Reuters
WHO spremlja razvoj cepiv po svetu. Foto: Reuters

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je dejal, da bodo cepljenja začeli novembra ali decembra, posebej pa bodo osredotočeni na bolj ogrožene skupine ljudi.

Strokovnjaki medtem opozarjajo, da bo preteklo še veliko časa, preden bo lahko cepivo dostopno na trgu.

WHO: Priporočili bomo le varno in učinkovito cepivo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pravi, da se po svetu razvija 176 potencialnih cepiv. Od teh jih trenutno 34 preizkušajo na ljudeh, med njimi pa jih je osem v tretji, najnaprednejši fazi preizkusov.

Kot so sporočili v organizaciji, ne bodo priporočili niti enega cepiva, če ne bo dokazano učinkovito in varno.

Dodali so, da realistično ni za pričakovati, da bi se množično cepljenje začelo pred sredino naslednjega leta.

Ruski znanstveniki: Cepivo povzročilo razvoj protiteles