V Avstriji so lansko pomlad na dunajskem sejmu vzpostavili začasno bolnišnico za zdravljenje covidnih bolnikov. Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se v državi znova povečuje. Foto: EPA
V Avstriji so lansko pomlad na dunajskem sejmu vzpostavili začasno bolnišnico za zdravljenje covidnih bolnikov. Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se v državi znova povečuje. Foto: EPA

Novo pravilo bo v Avstriji veljalo za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami. Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še ustrezen negativni test na okužbo z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, ko se bo začelo mesec dni trajajoče prehodno obdobje, ko bodo lahko prej naštete storitve uporabljali tudi tisti z enim odmerkom, ki pa bodo morali imeti PCR-test. Po mesecu dni bo veljalo le pravilo PC.

Take ukrepe je že v četrtek napovedalo mesto Dunaj.

"Razvoj je izjemen in zasedenost postelj na intenzivni negi se polni hitreje, kot smo pričakovali," je ob naznanitvi novih ukrepov dejal avstrijski kancler Alexander Schallenberg.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je po srečanju dejal, da so odločitev za zaostritev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejeli skoraj soglasno. Dežela Gradiščanske je sicer že pred srečanjem sporočila, da zaostritvi zaradi visokega deleža cepljenih proti covidu-19 nasprotuje.

Na Dunaju so nocoj na celotni ravni države tudi poenotili pravilo zaščitnih mask, maske vrste ffp2 bodo poslej obvezne v vseh trgovinah, muzejih in knjižnicah. Veljavnost digitalnih potrdil so z leta dni skrajšali na devet mesecev po drugem odmerku, s čimer naj bi prebivalce
vzpodbudili k odločitvi za poživitveni odmerek cepiva.

Vsi, ki so se doslej proti covidu-19 cepili s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom, za katerega zadostuje en odmerek, bodo od 3. januarja prihodnje leto za veljavno digitalno potrdilo potrebovali še poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 9388 okužb z novim koronavirusom, s čimer je skoraj padel rekord 9586 dnevnih okužb lanskega novembra. Umrlo je 32 covidnih bolnikov. Povečuje se tudi pritisk na bolnišnice. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več.

Največ okužb so potrdili v Zgornji Avstriji (2461), sledita Spodnja Avstrija (1841) in Dunaj (1298).

V Avstriji je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 64 odstotkov državljanov.

WHO: Evropa spet epicenter covida-19

Na Hrvaškem so zaradi rekordnih števil okužb zaostrili obstoječe protikoronske ukrepe. S 15. novembrom bo obvezno covidno potrdilo oz. izpolnjevanje PCT-pogoja za uporabnike in uslužbence javnih in državnih služb, že s to soboto pa se dodatno omejujejo zbiranja.

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 6932 okužb, kar je nov rekord, in 36 smrti covidnih bolnikov, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V bolnišnicah danes zdravijo 1711 ljudi s covidom-19, od tega jih 231 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Da preprečimo širjenje okužb, moramo ukrepati v treh smereh: doseči višjo precepljenost, omejiti zbiranja, zagotoviti čim večjo varnost pri opravljanju tistih dejavnosti, ki se ne bodo omejevale," je sporočil načelnik štaba in notranji minister Davor Božinović.

Hrvaška zaostruje ukrepe in pogoj PCT širi na javne in državne službe, ne pa (še) na restavracije in bare. Foto: EPA
Hrvaška zaostruje ukrepe in pogoj PCT širi na javne in državne službe, ne pa (še) na restavracije in bare. Foto: EPA

Obveznost PCT-ja se bo po 15. novembru, če se epidemične razmere do takrat ne bodo izboljšale, še razširila, in sicer na lokale in restavracije, telovadnice ter rekreacijske in fitnese v zaprtih prostorih.

Če se stanje tudi potem ne bo obrnilo na bolje, bodo predvidoma s 4. decembrom covidno potrdilo prejeli le še cepljeni in preboleli, medtem ko testiranje ne bo več dovolj.

Že od sobote bodo prepovedana javna zbiranja v zaprtih prostorih z več kot 50 udeleženci. Izjema bodo dogodki, na katerih bodo vsi izpolnjevali PCT-pogoj, a tudi tam bo obvezna uporaba zaščitnih mask.

Zbiranja na prostem bodo lahko imela več kot sto udeležencev le, če bodo vsi imeli evropsko digitalno covidno potrdilo. Izjeme bodo mogoče le ob posebni odobritvi hrvaškega inštituta za javno zdravje. Z redkimi izjemami se bodo morali vsi množični dogodki končati najpozneje do polnoči.

PCT-pogoj za vse udeležence, obvezno nošenje mask in ohranjanje varne medsebojne razdalje bodo odslej tudi pogoji za organizacijo kongresov in konferenc. Športni dogodki z gledalci v zaprtih prostorih bodo prav tako dovoljeni le ob PCT-pogoju in maskah. Za tovrstne dogodke na prostem maske ne bodo obvezne, PCT-pogoj pa, je še pojasnil Božinović.

Oznaka
Oznaka "obvezne maske" na oknu prodajalne v Heidelbergu. Foto: EPA

V Nemčiji ob rekordnem številu okužb pozivi k strožjim ukrepom

V Nemčiji se spopadajo z najvišjim dnevnim številom okužb od začetka pandemije marca lani. V četrtek so potrdili 33.500 okužb, kar je glede na število prebivalcev toliko, kot če bi jih v Sloveniji 800, za Radio Slovenija poroča dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Kanclerka Angela Merkel je napovedala, da popolnega zaprtja ne bo, le strožje omejitve za necepljene, ki so jih ponekod, kjer je število okužb višje, že uvedli.

Več predsednikov deželnih vlad v Nemčiji je medtem zahtevalo odločnejše ukrepanje zvezne vlade, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Če si vzamemo preveč časa, bomo imeli enako zaprtje kot lani," je po navedbah Reutersa dejal vodja zvezne dežele Saška Michael Kretschmer, ki je pozval k srečanju voditeljev 16 zveznih dežel in zvezno vlado.

Zelena luč poživitvenim odmerkom po izbruhih med cepljenimi

Nemško ministrstvo za zdravje sicer po tednih prerekanj in negotovosti poživitveni cepilni odmerek predlaga za vse, še poroča Polona Fijavž. Tretji odmerek cepiva vsem predlagajo šest mesecev po drugem odmerku, prednost imajo starejši in negovalno osebje. Cepljeni s cepivom Janssen so do poživitvenega odmerka s cepivi mRNA upravičeni že po štirih tednih.

Poživitveni odmerek prebivalci potrebujejo, ker je po evidenci Inštituta Robert Koch več izbruhov tudi med cepljenimi. "Odkrito rečeno, me to ne preseneča," je povedal vodja cepilne komisije Thomas Martens.

Bolnišnice bolj obremenjene tam, kjer je precepljenost nižja

Bolnišnice so medtem prepolne predvsem v nekdanjih vzhodnonemških deželah, kjer je precepljenost najnižja. Saška je prva dežela, kjer zaradi visokega števila okužb in polnih bolnišnic necepljeni ne smejo več v lokale, restavracije, kulturne in športne ustanove. V Baden-Württembergu je to mogoče le še z negativnim PCR-testom, ki pa je drag.

Angela Merkel ob 70-odstotni precepljenosti poziva preostanek necepljenih, naj se vendarle cepijo, kajti ob hitrem širjenju je pričakovati, da bodo v naslednjih mesecih v stik z virusom prišli vsi.

Po podatkih nove raziskave Deutschlandtrend, ki jo je v četrtek objavila javna radiotelevizija ARD, si tudi vse več prebivalcev želi strožjih ukrepov. Približno 57 odstotkov Nemcev meni, da bi vsi odrasli morali biti cepljeni proti covidu-19. To je za 11 odstotnih točk več kot avgusta 2021 in prvič, da si več kot polovica anketiranih Nemcev želi obvezno cepljenje proti covidu-19.

Število okužb narašča tudi v Nemčiji

Rekordno število dnevnih okužb na Slovaškem

Rekordno število dnevnih okužb so medtem potrdili tudi na Slovaškem, kjer poročajo o 6805 potrjenih okužbah. Država s 5,5 milijona prebivalci ima sicer z 42-odstotno precepljenostjo populacije eno najnižjih stopenj v EU-ju. Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da so 69 odstotkov novih okužb zaznali pri necepljenih.

Francija podaljšala uporabo covidnega potrdila do julija 2022

Francoski parlament je danes odobril uporabo covidnega potrdila do konca julija prihodnjega leta, čeprav je senat temu nasprotoval. S tem je parlament podaljšal veljavnost potrdila, ki bi se sicer iztekla v sredini novembra, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

S sprejetjem zakona so podaljšali tudi zakonsko podlago, ki vladi omogoča sprejemanje omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Podaljšanje zakonodajne podlage do konca julija 2022 je sicer naletelo na burno razpravo med obema domovoma parlamenta.

Senat je želel veljavnost podaljšati do konec februarja, a je imel zadnjo besedo parlament, ki je odobril podaljšanje do konca julija. Nekatere stranke so že napovedale, da bodo zakon dale v ustavno presojo, je poročala televizija France Info.

V Franciji so od junija v uporabi covidna potrdila, ki dokazujejo, ali je oseba cepljena, prebolela ali testirana. Zaradi porasta števila okužb so v Franciji uporabo potrdila že poleti razširili na večino storitev.

Malta ima s 94 odstotki najvišji delež cepljenega prebivalstva proti covidu-19 v Evropi in tretjega na svetu. Foto: Reuters
Malta ima s 94 odstotki najvišji delež cepljenega prebivalstva proti covidu-19 v Evropi in tretjega na svetu. Foto: Reuters

Malta bo poživitveni odmerek ponudila vsem

Malta, ki je ena najbolj precepljenih držav na svetu, bo januarja začela kampanjo poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 za vse. Za zdaj v državi s poživitvenim odmerkom od septembra cepijo vse, ki so starejši od 70 let, ter tiste z oslabljenim imunskim sistemom. Decembra bo ta odmerek na voljo vsem, ki so starejši od 60 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za učitelje in zaposlene v zdravstvu bo poživitveni odmerek na Malti na voljo že od ponedeljka. Na Malti, ki ima s 94 odstotki najvišji delež cepljenega prebivalstva proti covidu-19 v Evropi in tretjega na svetu, sicer zaznavajo porast števila novih okužb z novim koronavirusom. "Zaradi tega smo se odločili, da bo poživitveni odmerek na voljo vsem," je danes pojasnil podpredsednik malteške vlade in minister za zdravje Cris Fearne.

Islandija: Znova obvezne maske, če ni metra razdalje

Tudi na Islandiji, kjer v zadnjem času narašča število okužb z novim koronavirusom, znova uvajajo nekatere omejitvene ukrepe. Od sobote bodo denimo znova obvezne zaščitne maske v primerih, ko ljudje ne bodo mogli vzdrževati najmanj enega metra medsebojne razdalje, je danes sporočila islandska vlada, ki obenem spodbuja cepljenje s poživitvenim odmerkom.
Od prihodnje srede bodo večja zbiranja omejena na 500 ljudi, medtem se jih trenutno lahko zbira do 2000. Gostinski obrati, ki strežejo alkohol, se bodo morali zapirati ob 23. uri, dve uri prej kot običajno. Nove omejitve bodo glede na današnjo odločitev vlade veljale štiri tedne.

Še oktobra je bila sicer islandska vlada optimistična, da bodo glede na epidemične razmere lahko do 18. novembra odpravili večino omejitev za ustavitev širjenja novega koronavirusa. A v zadnjem času so v državi začeli zaznavati nove dnevne rekorde okužb. V zadnjih 24 urah so potrdili 179 okužb, kar je glede na navedbe zdravstvenih oblasti največ od začetka pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po novem bodo tudi vsi, stari najmanj 16 let, upravičeni do poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19. Na Islandiji je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 89 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

Tudi na Danskem znova naraščanje števila okužb

Danske zdravstvene oblasti pričakujejo, da se bo v prihodnjih mesecih število okuženih z novim koronavirusom postopno povečevalo, kar pomeni, da bo tudi v bolnišnice sprejetih več ljudi. Resda je velik delež ljudi na Danskem že cepljen proti covidu-19, v celoti je sicer cepljenih skoraj 86 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, in so zato razmere bistveno drugačne kot lani, a vendar se ljudje vračajo k običajnim družbenim dejavnostim, s čimer se krepi možnost okužb, poudarjajo. Širjenja novega koronavirusa, gripe in drugih nalezljivih bolezni bi lahko decembra in januarja čezmerno obremenilo zdravstveni sistem, je v izjavi opozoril vodja danske agencije za zdravje Soren Brostrom.

Danska je sicer zadnje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa odpravila 10. septembra, saj se je proti covidu cepilo že veliko ljudi, epidemija pa naj bi bila pod nadzorom. A število okužb v zadnjih tednih znova narašča. Danes so že drugi zaporedni dan v državi potrdili več kot 2000 novih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi, ki je bila spomladi med pionirji pri uvedbi covidnega potrdila, se pojavljajo pozivi k njegovi vrnitvi. Danci so več mesecev lahko le s tem potrdilom, ki dokazuje bodisi prebolelost, cepljenost bodisi negativni test, vstopali denimo v muzeje in restavracije.

"Avstralija okreva in se prebija iz pandemije covida-19"

Avstralija bo z današnjim dnem dosegla cilj 80 odstotkov z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih ljudi, je sporočil avstralski premier Scott Morrison. "To pomeni, da smo premagali vse izzive, ki smo jih imeli z dobavo, ki ni prišla iz Evrope, in s podobnimi stvarmi. Napredovali smo in rešili težavo," je dejal. "Avstralija okreva in se prebija iz pandemije covida-19," je dodal.

Avstralija s 25 milijoni prebivalci si je dolgo prizadevala popolnoma omejiti širjenje koronavirusa, po hitrem širjenju različice delta pa so se osredotočili na kampanjo cepljenja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Premier je pohvalil državljane, saj so sami poskrbeli, da je Avstralija dosegla ta cilj. "Izpolnili ste svoj del dogovora in vlada bo izpolnila svojega," je še povedal.

Ko bodo enkrat uradno potrdili mejnik, namerava vlada uvesti minimalne trajne omejitve za širjenje novega koronavirusa. Po potrebi bodo uvajali tudi ciljna zaprtja, ne bo pa več splošnega zaprtja celotnih mest ali zveznih držav.