Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstrija zaradi povečanega števila okužb uvaja nove ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. V zadnjem dnevu so potrdili 8593 novih okužb, kar je največ letos. Število covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne nege se je v enem tednu povečalo za tretjino, na 352.

V petek bodo imeli zato predstavniki zveznih in deželnih oblasti krizni sestanek, na katerem bodo govorili o poenotenju ukrepov, ki se trenutno razlikujejo od dežele do dežele.

Tako se je avstrijska prestolnica Dunaj že odločila za zaostritev ukrepov. Župan Michael Ludwig je napovedal, da bo od konca prihodnjega tedna dostop do lokalov in storitev, kot so frizerji, mogoč le za cepljene in prebolele.

Enak pogoj bo veljal za druženje skupin nad 25 ljudi. Dodatno bodo omogočili cepljenje otrokom, starih od pet do 12 let.

Tretja stopnja ukrepov: hitri test ne bo več veljaven

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA bi se lahko na sestanku tudi odločili za hitrejše uveljavljanje večstopenjskega načrta za uvedbo ukrepov, ki temelji na številu zasedenih intenzivnih postelj.

Glede na dosedanje načrte naj bi v ponedeljek začela veljati druga stopnja ukrepov, a dejansko bo verjetno zasedenih že 400 postelj, kar pomeni uveljavitev tretje stopnje ukrepov. Ta med drugim predvideva, da hitri testi ne bodo več veljali kot dokazilo o testiranju, temveč bodo potrebni testi PCR.

  • WHO: Razlog širitve nezadostna precepljenost in rahljanje ukrepov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja števila okužb s covidom-19 v Evropi. "Evropa je znova epicenter pandemije," je v Københavnu dejal direktor WHO-ja za Evropo Hans Kluge. "Če se bo sedanji ritem širjenja okužb nadaljeval, bo v regiji do februarja umrlo še pol milijona ljudi," je bil jasen.

Na Poljskem je v zadnjem dnevu umrlo 250 bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters
Na Poljskem je v zadnjem dnevu umrlo 250 bolnikov s covidom-19. Foto: Reuters

V samo enem tednu se je v Evropi število hospitalizacij zaradi covida-19 več kot podvojilo; dnevno potrjenih primerov je 250.000 in 3600 umrlih s covidno boleznijo. Prejšnji teden je bilo v Evropi 59 odstotkov vseh novih okužb s koronavirusom in 48 odstotkov vseh smrti. Po mnenju WHO-ja je širjenje okužb posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov.

Večina umrlih in okuženih ni cepljenih

WHO je zato znova pozval k uporabi mask. "Projekcije kažejo, da lahko, če bomo v Evropi in srednji Aziji dosegli 95-odstotno uporabo mask, rešimo 188.000 življenj od pol milijona, kolikor jih lahko izgubimo do februarja 2022," je dejal Kluge.

Večina ljudi, ki so danes v bolnišnicah ali umrejo zaradi covida, ni cepljenih, je še dejal Kluge.

  • Novi rekordi okužb v Evropi

Število okuženih s covidom-19 v Evropi je naraslo za 55 odstotkov v zadnjih štirih tednih. Najslabše epidemično stanje pa je v državah vzhodne Evrope, ki pri precepljenosti prebivalstva močno zaostajajo za povprečjem Evropske unije.

O novem rekordu okužb poročajo iz Madžarske, kjer so potrdili 6268 novih primerov. Slovaška je potrdila 6713 novih okužb, največ od začetka pandemije, 79 odstotkov hospitaliziranih ni cepljenih.

Na Poljskem je dnevno število novookuženih prvič od aprila letos znova preseglo število 15.000, umrlo je 250 bolnikov s covidom-19, skupno 77.395 od začetka pandemije.

  • Srbija zaradi epidemičnih razmer podaljšala počitnice

Šolske jesenske počitnice v Srbiji bodo zaradi slabšanja epidemičnih razmer trajale od sobote do 14. novembra, je pojasnila ministrica za delo Darija Kisić Tepavčević.

Poleg tega bo po 20. uri obvezno covidno potrdilo za obisk gostinskih obratov in igralnic, so odločili po zasedanju kriznega štaba.

V Srbiji je cepljenih 56 odstotkov odraslih. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 6126 novih okužb, umrlo je 64 covidnih bolnikov. V bolnicah se zaradi covida-19 zdravi 6767 ljudi, od tega jih je 277 na medicinskih ventilatorjih.

  • Na Hrvaškem okrepljeno zanimanje za cepljenje

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 14.374 testih odkrili 6310 novih okužb z novim koronavirusom, kar je daleč največ od izbruha epidemije februarja lani. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov, skupno že 9364.

Danes objavljeno število okužb je občutno višje, kot je bilo doslej rekordno dnevno število na novo okuženih. Doslej jih je bilo največ 10. decembra lani, in sicer 4620.

Romunija ima drugo najslabšo precepljenost med članicami Evropske unije. Foto: EPA
Romunija ima drugo najslabšo precepljenost med članicami Evropske unije. Foto: EPA

V bolnišnicah na Hrvaškem se trenutno zdravi 1680 covidnih bolnikov, med njimi jih 219 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev.

Novi val epidemije covida-19 je v preteklih dneh nekoliko okrepil zanimanje ljudi za cepljenje, a Hrvaška ostaja med državami članicami EU-ja z najmanjšim deležem cepljenih prebivalcev. Do srede zvečer je bilo polno cepljenih 53,42 odstotka odraslih prebivalcev, je še objavil štab.

  • Madžarska brez strogih pravil

Na Madžarskem je vlada premierja Viktorja Orbana zaradi slabšanja epidemičnih razmer pozvala prebivalce k cepljenju, potem ko je prejšnji teden že napovedala obvezno cepljenje v državnih službah in tudi zasebnemu sektorju svetovala, da uvede obvezno cepljenje za zaposlene, če se mu to zdi potrebno.

Kljub slabšanju razmer pa se Madžarska ni odločila za strožja pravila glede nošenja mask, kot so to naredili v Romuniji, na Češkem, Slovaškem in Poljskem. Tako je na Madžarskem nošenje mask obvezno le na javnem prevozu in v bolnišnicah, ne pa tudi v drugih zaprtih javnih prostorih.

Od okoli desetih milijonov prebivalcev jih je na Madžarskem polno cepljenih le 5,74 milijona, več kot 1,27 milijona pa jih je do zdaj prejelo poživitveni odmerek.

  • Na Danskem največ novih okužb z novim koronavirusom letos

O 2600 novih okužbah, kar je največ v enem dnevu letos, poročajo tudi iz Danske, kjer je cepljenih okoli 76 odstotkov prebivalcev. Dnevno število okužb je tako najvišje od 30. decembra lani.

Danske oblasti so 10. septembra odpravile vse ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. To so utemeljile z visokim deležem cepljenega prebivalstva in tudi s tem, da imajo epidemijo pod nadzorom. Število okužb je kljub sprostitvi ukrepov začelo naraščati šele sredi oktobra.

  • Nemčija s tretjim odmerkom pospešeno cepi starejše

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 33.949 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije, čeprav bi lahko bilo povečano število primerov povezano s tem, da je bil v ponedeljek praznik in je zato prišlo do zamika pri zbiranju podatkov o okuženih. Prejšnji rekord je bil sicer 18. decembra lani, ko so potrdili 33.777 okužb.

Vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun je dejala, da morajo nemške zvezne dežele pospešiti cepljenje starejših s poživitvenim odmerkom, s katerim je bilo po podatkih Inštituta Roberta Kocha do srede cepljenih le 6,7 odstotka starejših od 60 let.

Rusija se spopada z izredno nizko precepljenostjo. Foto: EPA
Rusija se spopada z izredno nizko precepljenostjo. Foto: EPA

O novem rekordu smrti bolnikov s covidom-19 spet poročajo iz Rusije, kjer je umrlo 1195 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 40.217 novih okužb s koronavirusom, od tega 6305 v Moskvi.