V Avstriji je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 63 odstotkov prebivalcev. Foto: EPA
V Avstriji je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 63 odstotkov prebivalcev. Foto: EPA

Druga stopnja bo začela veljati 8. novembra, potem ko bo vlada že danes sprejela za to potrebno uredbo. Po predvidevanjih bo sicer 8. novembra izpolnjeno že merilo za tretjo stopnjo.

Na avstrijskem ministrstvu za zdravje so danes potrdili sprejetje napovedane uredbe in uvedbo druge stopnje z 8. novembrom. A obenem so že tudi izrazili pričakovanje, da bo do takrat dosežena meja 400 covidnih bolnikov na intenzivni negi, kar pomeni prehod v že naslednjo stopnjo. To bi pomenilo sočasno uveljavitev druge in tretje stopnje, saj pri tretji stopnji vlada ni predvidela sedemdnevnega zamika njene uveljavitve tako kot pri drugi, ampak začne ta veljati takoj.

Druga stopnja med drugim pomeni uveljavitev pogoja PC (cepljen ali prebolel) za vstop v lokale v nočnem času ter za udeležbo na prireditvah z več kot 500 udeleženci in brez določenega sedežnega reda. Poleg tega samotestiranje v državi ne bo več zadostovalo kot dokaz za izpolnjevanje pogoja PCT.

Na tretji stopnji medtem pogoja PCT ne bo mogoče izpolniti več z nobenim hitrim antigenskim testom, ampak bo v ta namen potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ali pa negativen aktualen test PCR.

Danes sicer po podatkih ministrstev za zdravje in notranje zadeve na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic skrbijo za 317 covidnih bolnikov, v bolnišnicah na splošno pa za 1603. V preteklem dnevu so potrdili 5398 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa se je povzpela na 400.

V preteklem tednu je v povprečju umrlo od 14 do 15 bolnikov s covidom-19. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih slabih 63, z vsaj enim odmerkom pa okoli 66 odstotkov Avstrijcev.

Minister za zdravje Wolfgang Mückstein je danes še napovedal poživitveni odmerek za vse starejše od 18 let, priporočljiv pa je predvsem za starejše od 65 let, zaposlene v zdravstvu in šolstvu ter rizične skupine.

V Avstriji bodo veljavni le še PCR-testi

Na Nizozemskem maske obvezne v vseh javnih prostorih

Nizozemska zaostruje omejitvene ukrepe za zajezitev epidemije, saj v državi zaznavajo porast števila okužb. Maske so znova obvezne v vseh javnih prostorih, covidno potrdilo pa bo obvezno tudi za terase lokalov in muzeje, je napovedal nizozemski premier Mark Rutte in državljanom svetoval, da upoštevajo varnostno razdaljo 1,5 metra.

Rutte je pozval državljane, naj upoštevajo pravila. "Vse je odvisno od našega ravnanja," je dodal. Po novem je potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju obvezno še za športne dvorane, fitnese in živalske vrtove. Že prej je to med drugim veljalo za restavracije in gledališča. Maske pa so znova obvezne med drugim v knjižnicah, na železniških postajah in bolnišnicah.

Nizozemska znova uvaja obvezne maske v javnih prostorih. Foto: Reuters
Nizozemska znova uvaja obvezne maske v javnih prostorih. Foto: Reuters

Na Nizozemskem so pred malo več kot enim mesecem odpravili številne ukrepe, nato pa so začeli zaznavati hiter porast števila okužb. Razmere trenutno obravnavajo kot resne in velja najvišja stopnja ogroženosti.

Število okužb je v zadnjih dneh naraslo za 39 odstotkov v primerjavi s tednom prej. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 ljudi je 313. V bolnišnicah imajo največ covidnih bolnikov od sredine maja, zaradi preobremenjenosti pa so že odpovedali več sto operacij.

Rekord v Romuniji

Romunija poroča o rekordnem številu smrti bolnikov s covidom-19, potem ko jih je v zadnjem dnevu umrlo 591. V zadnjih 24 urah je bilo potrjenih 11.000 novih okužb. Do zdaj je za posledicami covida-19 umrlo 48.664 prebivalcev. Država je sicer druga najslabše precepljena med članicami Evropske unije, saj je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih le 37 odstotkov prebivalcev.

"Naše glavno orožje je cepivo"

Grške oblasti so ob rekordnem številu novih okužb s koronavirusom napovedale strožje ukrepe za necepljene in višje globe za neupoštevanje pravil. Necepljeni bodo morali tako od sobote predložiti negativen izvid testa na koronavirus, če bodo želeli vstopiti v javne stavbe, trgovine in banke.

V okviru novih ukrepov bodo morali zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, ki niso cepljeni, tudi dvakrat tedensko opraviti test na novi koronavirus na lastne stroške. Kazni za trgovine in restavracije, ki ne upoštevajo pravil, so podvojili na 5000 evrov.

"Naše glavno orožje proti pandemiji je cepivo," je dejal minister za zdravje Tanos Plevris in ob tem pozval vse, ki so zadnji odmerek cepiva prejeli pred več kot pol leta, k poživitvenemu odmerku.

V Grčiji ob 63 odstotkih z vsemi odmerki cepljenih prebivalcev zaznavajo porast okužb. V zadnjem dnevu so potrdili še 6700 novih primerov, kar je največ od začetka pandemije, in 59 smrti covidnih bolnikov. Zapolnjenih je skoraj 90 odstotkov postelj na intenzivni negi, pri čemer 85 odstotkov bolnikov na intenzivni negi ni cepljenih.

V Rusiji je umrlo 1178 bolnikov s covidom-19, kar je rekordno število umrlih v enem dnevu od začetka pandemije. Potrdili so tudi 38.008 novih okužb s koronavirusom. Foto: Reuters
V Rusiji je umrlo 1178 bolnikov s covidom-19, kar je rekordno število umrlih v enem dnevu od začetka pandemije. Potrdili so tudi 38.008 novih okužb s koronavirusom. Foto: Reuters

Kazen za ponarejena potrdila

V Ukrajini so predstavili zakonodajo, ki jo mora potrditi parlament in po kateri bo kaznivo uporabljati ali izdelovati lažna potrdila o cepljenju proti covidu-19. Cepljenje je v državi obvezno za nekatere javne uslužbence, medtem ko je treba v glavnem mestu Kijev pokazati covidno potrdilo za obisk restavracij, fitnesov in za prevoz z javnim prometom.

Če bo predlog zakona potrjen, bodo morali uporabniki lažnega covidnega potrdila plačati do 2600 dolarjev kazni ali oditi v zapor za dve ali tri leta. Izdelava lažnih potrdil bo kazniva s 6460 dolarji ali tremi leti zapora.

Od 41 milijonov prebivalcev jih je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih le 7,5 milijona ali manj kot petina. Do zdaj je v državi umrlo 68.727 bolnikov s covidom-19.