Na Hrvaškem so do zdaj izvedli več kot 860.000 testov. Foto: Reuters
Na Hrvaškem so do zdaj izvedli več kot 860.000 testov. Foto: Reuters

Pozivom k zaprtju Nemčije se je danes pridružil ministrski predsednik Severnega Porenja - Vestfalije Armin Laschet. Da je treba ukrepati še pred božičem, sta prepričana tudi ministra za zdravje Jens Spahn in notranje zadeve Horst Seehofer. "Ne moremo več čakati," je pozval Laschet. Želi si močno in učinkovito ukrepanje, ki bo znižalo število novih okužb.

Nemška akademija znanosti Leopoldina je ta teden pozvala k uvedbi dodatnih omejevalnih ukrepov med 24. decembrom in 10. januarjem. Po prepričanju Lascheta pa Nemčija ne bi smela čakati do božiča z zaprtjem države.

Podobno stališče ima tudi Seehofer, ki je prepričan, da je takojšnje zaprtje države edina možnost, da Nemčija prevzame nadzor nad epidemiološkimi razmerami. Ob tem je dodal, da slaba epidemiološka slika ni posledica manj discipliniranih državljanov, ampak je težava v nezadostnih ukrepih.

Pozivom se je pridružil tudi minister za zdravje, saj da morajo čim prej uvesti dodatne ukrepe po celi državi. "Nikoli si ne bomo odpustili, če bo božič postal predvsem praznik virusov," je dodal.

V Nemčiji imajo še naprej porast števila okužb. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu potrdili 29.875 novih okužb, umrlo je še 598 ljudi, skupno 20.970.

V Združenem kraljestvu so že začeli cepiti. Foto: Reuters
V Združenem kraljestvu so že začeli cepiti. Foto: Reuters

Hrvaška: 4396 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 11.687 testih potrdili 4396 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 64 bolnikov s covidom-19.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je sporočil, da je 14-dnevna incidenca še vedno visoka: 1183 okuženih na 100.000 prebivalcev. Smrtnost zaradi covida-19 je 580,7 na milijon prebivalcev.

Na Hrvaškem je trenutno 25.006 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravita 2802 bolnika s covidom-19, od katerih 304 potrebujejo podporo medicinskih ventilatorjev.

EU z novo spletno stranjo o cepivih

Evropska komisija je vzpostavila novo spletno stran o cepivih proti covidu-19, na kateri so zbrana ključna dejstva o cepivih, informacije o aktivnostih EU na področju zagotavljanja cepiv in postopkih odobritve. Na strani, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku, je med drugim mogoče najti informacije o tem, kako cepiva delujejo, kako jih razvijajo in kako poteka postopek njihove odobritve. Na njej so tudi videoizjave strokovnjakov.

V samoosamitvi je 62.370 ljudi. Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj manj kot 168.400 okužb s koronavirusom in 2484 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je skoraj 140.900 obolelih.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pozval državljane, naj se med prihajajočimi božičnimi in novoletnimi prazniki vzdržijo druženj in stikov zunaj svojih družin.

Srbija: Znova več kot 6.000 okužb

Število novih dnevnih okužb v Srbiji že več kot dva tedna ne pade pod 6000, današnji podatki pa kažejo tudi na visok odstotek bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah, ki potrebujejo intenzivno nego in podporo medicinskih ventilatorjev.

V zadnjih 24 urah so po 19.826 testih potrdili 6534 novih okužb, umrlo je še 55 bolnikov, skupno 2227.

Epidemiološki podatki kažejo nov porast števila bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah. Danes se jih je v bolnišnicah zdravilo 8667, potem ko jih je bilo v četrtek 8594. Na medicinskih ventilatorjih je tretji dan zapored več kot 300 bolnikov, in sicer 319.

V Avstriji 11,4 odstotka novih izidov pozitivnih

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ob 25.394 testih potrdili 2893 novih okužb, kar je 11,4 odstotka. Umrlo je še 126 bolnikov s covidom-19. Skupno je doslej v Avstriji umrlo 4289 bolnikov s to boleznijo. V zadnjem tednu je v Avstriji povprečno umrlo 91 bolnikov na dan.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 3651 bolnikov s covidom-19, od tega 572 na intenzivni negi.

V Avstriji so doslej opravili 3.355.391 testov in potrdili 316.581 okužb.

Francoske oblasti so odločile, da bodo smučišča ob božičnih praznikih sicer odprta, ne bodo pa obratovale žičnice. Foto: Reuters
Francoske oblasti so odločile, da bodo smučišča ob božičnih praznikih sicer odprta, ne bodo pa obratovale žičnice. Foto: Reuters

Francija: Zaprtje žičnic zaradi pandemije zakonito

V Franciji je najvišje upravno sodišče razsodilo, da je zaprtje žičnic na smučiščih v državi zaradi pandemije covida-19 zakonito. Sodnik je ob razsodbi sicer ugotovil, da ima ukrep velike gospodarske posledice za prizadeta območja, a tudi, da pandemija, ki še vedno vztraja, zelo ogroža zdravstveni sistem.

Sorodna novica AstraZeneca in Rusija želita združiti cepivi proti covidu-19

Zaprtje žičnic na smučiščih, kar je sprejela francoska vlada, ne pomeni zakonske kršitve podjetniške svobode, je še razsodil sodnik.

Francija je sprejela odločitev, da bodo smučišča med božičnimi prazniki sicer odprta, ne bodo pa obratovale žičnice. Zaradi tega so se posamezne smučarske regije in organizacije pritožile na najvišje francosko upravno sodišče.

"Pustite nam, da naše postaje obratujejo ob strogih zdravstvenih protokolih. Pustite Francozom, da uživajo v svojih gorah. Na tisoče delovnih mest je odvisnih od tega," je pozival predsednik regije Auvergne-Rhone-Alpe Laurent Wauquiez.

Francija načrtuje tudi uvedbo sedemdnevne karantene za francoske državljane, ki se bodo vračali s smučanja v tujini. Tako želi francoska vlada preprečiti, da bi ljudje med počitnicami odhajali tja, kjer bo smučanje mogoče, kot to velja na primer za Švico.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italija zahteva sočasen začetek cepljenja v vsej Evropi

Italija medtem zahteva sočasen začetek cepljenja proti covidu-19 v vsej Evropi. "Smo za to, da se cepljenje v vseh državah Evropske unije začne na isti dan. Nihče ne bi smel začeti prej ali pozneje," je dejal za pandemijo pristojni komisar italijanske vlade Domenico Arcuri.

Vlada v Rimu načrtuje, da bi najprej več kot 1,7 milijona prebivalcev Italije začeli cepiti konec januarja. Prednost bodo imeli zdravstveni delavci, pripadniki varnostnih organov in starejši.

Vrhunec cepljenja naj bi bil spomladi in poleti. Tako naj bi v državi dosegli t. i. čredno imuniteto. Skupno naj bi v cepljenju sodelovalo okoli 20.000 italijanskih zdravnikov.

Test italijanske notranje ministrice lažno pozitiven

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese, ki je bila na testiranju na novi koronavirus pozitivna, ni okužena. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, se je izkazalo, da je bil test PCR lažno negativen. Lamorgesejevi so novico, da je bila pozitivna na jutranjem testu, sporočili med ponedeljkovo sejo vlade. Ministrica je bila zato v karanteni, zunanji minister Luigi Di Maio in minister za pravosodje Alfonso Bonafede, ki sta na seji sedela ob njej, pa sta morala v samoizolacijo.

Italijanska vlada pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja načrtuje tudi aplikacijo, na kateri bodo zbrane vse informacije o razdeljevanju in sledenju cepiva. Aplikacija naj bi Italijanom tudi omogočila prijavo na cepljenje.

S to aplikacijo naj bi zbirali tudi podatke o morebitnih alergijskih reakcijah cepljenih ljudi. Ob tem naj bi tudi delovala kot elektronski register cepljenih. Po načrtih italijanskih oblasti naj bi bila aplikacija na evropski ravni povezljiva z drugimi državami.

Za zdaj še ni znano, kdaj naj bi aplikacijo razvili. Italijanska vlada je doslej na trg dala aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi osebami Immuni, ki pa ni izpolnila pričakovanj.