Tveganje za nove okužbe ostaja zelo visoko v vseh državah evropske regije, opozarjajo v WHO-ju. Foto: Reuters
Tveganje za nove okužbe ostaja zelo visoko v vseh državah evropske regije, opozarjajo v WHO-ju. Foto: Reuters

Od tega in ohranitve pozornosti bo namreč odvisno, v katero smer bodo šle države, meni. "Naše obnašanje, naše izbire določajo, kam nas vodi ta pot in kje se bo končala," je poudaril na novinarski konferencu v Københavnu.

V Evropi smo na pomembnem razpotju, ko je naša pot odvisna od ravnanja posameznikov. Od tega bo odvisno, ali gremo proti novi normalnosti ali vnovičnim strogim omejitvam, je izpostavil.

Spomnil je, da je bilo v evropski regiji WHO-ja do danes skupno potrjenih 1,78 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 43 odstotkov vseh primerov na svetu. Umrlo je 160.000 ljudi, kar je 56 odstotkov vseh smrtnih žrtev covida-19, so sporočili iz WHO Europe.

Rusija, Združeno kraljestvo in Španija ostajajo med 10 državami na svetu, ki so v zadnjih 24 urah poročale o največ primerih novih okužb, je dodal Kluge.

Opozoril je, da tveganje ostaja zelo visoko v vseh državah evropske regije, medtem ko na njenem vzhodu število okužb še naprej narašča.

Zato je opozoril, da je treba ostati pozoren, saj "vnovičen pojav virusa ni nikoli daleč". Pri tem je kot primer navedel vnovičen pojav skupkov okužb v kitajskem Vuhanu in Južni Koreji.

Izpostavil je še, da bi bila prizadevanja za ohranitev nadzora nad pandemijo lahko ogrožena, če bi ljudje začeli postajati "utrujeni od izrednih ukrepov".

"Poročila o nezaupanju v oblasti in teorije zarote hranijo gibanja proti družbenemu in fizičnemu distanciranju. Drugi so preveč pazljivi, zaradi česar njihovi družbeni stiki ostajajo omejeni, prav tako dostop do zdravstvenih uslug," je opozoril.

"Nezaupanje, upiranje ukrepom, neupoštevanje sprememb obnašanja, ki smo jih vsi sprejeli, da bi omejili širjenje koronavirusa, nas bo poslalo na pot, na katero ne želi nihče izmed nas," je dodal.

WHO: Oblasti naj si pridobijo zaupanje ljudi

Meni tudi, da bi vlade in oblasti morale najti načine, da prisluhnejo prebivalcem, pridobijo njihovo zaupanje ter na podlagi teh podatkov načrtujejo ukrepe v boju proti pandemiji.

Direktor WHO-ja za izredne razmere Mike Ryan pa je opozoril, da novi koronavirus ne bo nikoli izginil. Tudi če bodo našli cepivo, bo za njegov nadzor potreben velikanski napor, je dejal.