Strožji ukrepi naj bi veljali do 31. januarja. Foto: EPA
Strožji ukrepi naj bi veljali do 31. januarja. Foto: EPA

Strožji protikoronski ukrepi naj bi predvidoma veljali do 31. januarja.

V šestih zveznih nemških državah so strožji ukrepi v veljavi že prejšnje dni, od danes ti ukrepi veljajo še za deset nemških zveznih držav, med drugim v najbolj naseljeni zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija ter na Bavarskem in v Baden – Württembergu.

V Nemčiji so od zdaj zasebna druženja omejena samo na gospodinjstvo in še eno drugo osebo. Ljudje, ki v Nemčijo vstopajo z zelo tveganih območij, bodo morali predložiti dva negativna izida testa. Med obema testoma je ne glede na rezultat prvega obvezna petdnevna karantena.

Znotraj države so potovanja brez dokazil za prebivalce območij, kjer je sedemdnevna incidenca več kot 200 primerov okužb na 100.000 prebivalcev, omejili na do 15 kilometrov od doma.

Poleg tega so nemški starši dobili dodatnih deset dni odsotnosti z dela zaradi skrbi za otroke, samohranilci 20 dodatnih dni.

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 12.497 novih okužb, umrlo je 343 covidnih bolnikov. Ob ponedeljkih so sicer te številke običajno nižje, saj ob koncu tedna hkrati opravijo manj testov.

Dnevni rekord novih okužb so v Nemčiji zaznali 18. decembra, in sicer 33.777. Največ covidnih bolnikov je v enem dnevu umrlo prejšnji petek, 1188. Število novih okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev davi znaša 166,6. Doslej najvišjo sedemdnevno incidenco so imeli 22. decembra (197,6).

V Nemčiji sicer po besedah ministra za zdravje Jensa Spahna že danes pričakujejo prihod odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Moderna. Predvidoma v torek naj bi ga že razdelili po zveznih deželah, nato naj bi sledilo cepljenje tudi s tem cepivom. Kot je davi še dejal Spahn, cepljeni ne bodo mogli izbirati, s katerim cepivom jih bodo cepili, saj trenutne količine obeh cepiv, poleg cepiva Moderne še nemško-ameriškega cepiva Biontech/Pfizer, tega ne omogočajo.

V Nemčiji strožji ukrepi za zajezitev epidemije

Anglija: Odprli še sedem centrov za cepljenje

V Angliji so medtem odprli sedem novih večjih centrov za cepljenje, s katerimi upajo, da bodo pospešili cepljenje proti covidu-19.

Pri nacionalnem zdravstvenem sistemu v Angliji jim ni uspelo potrditi, koliko ljudi bi lahko dnevno cepili v tovrstnih centrih. Na tedenski ravni sicer pričakujejo, da bodo cepili več tisoč ljudi.

Pred odprtjem centrov so cepljenje izvajali samo v bolnišnicah, domovih za starejše in ambulantah. Še ta teden naj bi začeli cepiti tudi v lekarnah.

Premier Boris Johnson je prejšnji teden napovedal, da namerava vlada do 15. februarja cepljenje omogočiti 12 milijonom ljudi. Glede na najnovejše podatke je v Angliji do 3. januarja prvi odmerek cepiva prejelo več kot 1,1 milijona ljudi.

V Združenem kraljestvu so doslej odobrili tri cepiva proti covidu-19. Prvo je bilo Pfizerjevo cepivo, ki so ga odobrili 8. decembra. V državi so medtem v soboto dosegli mejnik več kot tri milijone potrjenih okužb z novim koronavirusom, doslej je umrlo več kot 80.000 bolnikov s covidom-19.

V Grčiji je vročinski val. Foto: Reuters
V Grčiji je vročinski val. Foto: Reuters

V Grčiji znova odprli šole in vrtce

V Grčiji je po dveh mesecih znova odprlo vrata več tisoč osnovnih šol in vrtcev. V šolske klopi in igralnice se je po podatkih oblasti vrnilo več kot 850.000 otrok, mlajših od 12 let.

Šole in vrtci v Grčiji so bili zaprti od 16. novembra. V zadnjih mesecih so v tej državi potrdili več kot 4000 od skupno 5263 smrti zaradi covida-19.

Od začetka novembra v državi zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom veljajo stroge omejitve javnega življenja. Predvideno je bilo, da se bodo iztekle danes, a so jih v petek podaljšali še za teden dni.

Grške oblasti se medtem pripravljajo na začetek kampanje cepljenja starejših od 85 let. Od začetka cepljenja 28. decembra je bilo po podatkih vlade v Atenah cepljenih okoli 44.000 ljudi.

Nekateri mediji oblastem očitajo, da cepljenje poteka prepočasi, te pa krivdo zvračajo na Evropsko unijo oziroma njen distribucijski sistem in obljubljajo, da ga bodo pospešile.

Tiskovni predstavnik vlade Hristos Tarantilis je sporočil, da si je Grčija z 11 milijoni prebivalcev zagotovila cepivo za 15 milijonov ljudi, od tega naj bi bilo ta mesec na voljo več kot 420.000 odmerkov.

Italija: Protesti dijakov zaradi podaljšanja pouka na daljavo

V več italijanskih mestih potekajo protestne akcije dijakov zaradi odločitve večine dežel o podaljšanju pouka na daljavo. Ob tem dijaki opozarjajo, da so šole zaprte skoraj leto dni, kar po njihovem mnenju ni več razumno. Zaskrbljena je tudi ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina.

"Brez šole ni rasti, socialne razlike se povečujejo, in to na račun šibkejših. Tveganje za okužbo v šolah je majhno," je na Facebooku objavila ministrica. Opozorila je tudi, da se povečuje nevarnost povečanje števila tistih, ki prekinejo šolanje. Za italijanski radio Rai Radio 1 je še dodala, da lahko pouk na daljavo morda deluje le za nekaj tednov ali mesecev.

Pouk na daljavo velja za dijake srednjih šol. Prvotno je bilo načrtovano, da naj bi se šole za dijake znova odprle 11. januarja.

V Rimu so tako danes številni dijaki protestirali pred svojimi gimnazijami. Pred ministrstvom za izobraževanje je okrepljena navzočnost karabinjerjev. V preteklosti so pred stavbo že potekali protesti proti šolski politiki v času pandemije covida-19.

Skorajda vse italijanske dežele so preložile ponovno odprtje šol. Izjema je Toskana, kjer nameravajo z večjim številom redarjev poskrbeti za spoštovanje ustrezne medsebojne razdalje v javnem potniškem prometu.

Ponovna vzpostavitev običajnega izobraževanja je po posameznih deželah načrtovana različno. Lacij z glavnim mestom Rim namerava šole za starejše učence odpreti 18. januarja. Na Siciliji to načrtujejo za 30. januar.

V Italiji so doslej potrdili skoraj 2,4 milijona okužb s koronavirusom. Umrlo je več kot 78.000 covidnih bolnikov.

Prvi primer novega seva v Rusiji

Medtem so v Rusiji v nedeljo potrdili prvi primer okužbe z britanskim sevom koronavirusa. Okužbo s tem sevom so potrdili pri človeku, ki se je vrnil iz Združenega kraljestva.

Ruske oblasti so, potem ko so britanski sev potrdili v številnih drugih državah, 22. decembra začasno prekinile vse polete v Združeno kraljestvo in iz njega.

Od konca novembra do ustavitve poletov je v Rusijo iz te države prispelo več kot 7000 ljudi, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri 32 ljudeh.

Rusija ima eno najvišjih stopenj okužb na svetu. Oblasti so v nedeljo potrdile, da se je doslej okužilo skoraj 3,5 milijona ljudi.