Ischgl velja za eno hujših žarišč izbruha koronavirusa v Evropi. Foto: EPA
Ischgl velja za eno hujših žarišč izbruha koronavirusa v Evropi. Foto: EPA

Poročilo je zelo podrobno in obsežno, je dejal tiskovni predstavnik tožilstva Hansjörg Mayr. Nastalo je po vložitvi kazenske ovadbe avstrijske zveze za zaščito potrošnikov konec marca. Ta teden sicer še ne bodo odločili o uvedbi uradne preiskave.

Ischgl velja za eno hujših žarišč izbruha koronavirusa v Evropi, saj je bila ravno takrat na vrhuncu zimska sezona in je bilo letovišče polno turistov z vseh delov sveta. Prvo okužbo naj bi sicer potrdili na začetku marca pri zaposlenih v gostinstvu. Virus se je hitro širil in na Tirolskem so zaradi novega koronavirusa sredi marca odredili karanteno. Karanteno za Ischgl so uvedli že prej, takoj ko so zaznali večje število okužb, a so bile pristojne oblasti deležne kritik, da so ukrepale prepozno.

Po podatkih Mayrja se je sicer do danes za žrtve v postopku javilo 321 oseb, ki so se v Ischglu okužile z novim koronavirusom.

Že pred tem pa je vodja avstrijske zveze za zaščito potrošnikov Peter Kolb sporočil, da se je pri njih javilo 5380 turistov, ki so bili na dopustu v Ischglu in drugje na Tirolskem ter so se mogoče okužili s koronavirusom. Od tega jih je 65 odstotkov iz Nemčije, javili pa so se državljani iz več deset držav, tudi iz Slovenije. Med njimi jih je bilo 75 odstotkov na dopustu v Ischglu, 73 odstotkov jih je bilo ob vrnitvi domov pozitivnih na testiranju za koronavirus.

Večina teh turistov je bila po počitnicah na Tirolskem v domači karanteni, okoli 2,5 odstotka pa so jih morali sprejeti na zdravljenje v bolnišnice in na oddelke intenzivne nege. Po navedbah Kolba je najmanj 25 turistov umrlo zaradi covida-19.

Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da dežela Tirolska in vlada zavračata kakršno koli sprejemanje odgovornosti. "Vse bomo naredili, da pojasnimo, kdo je odgovoren v tem primeru," je dodal.