V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 523 bolnikov, 82 na intenzivni negi. Delež pozitivnih testov je znašal 30,30 odstotka. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je 727. Skupno je s covidom-19 umrlo 248 bolnikov.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prepoved gibanja med občinami

V torek bo začela veljati omejitev gibanja na občine. Omejitev bo najprej veljala sedem dni za celotno državo, sproščanje pa bo potekalo postopoma, po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Kot je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija zatrdila vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović, so analize poteka epidemije v času prvega vala pokazale, da je bila omejitev gibanja na občine učinkovit ukrep. "Očitno so občine v Sloveniji dovolj majhne, da nekako onemogočajo druženje iz različnih družin, različnih okolij, in to je tisto, kar ugodno vpliva za zamejevanje epidemije, čeprav je to nekaj neprijetnega, da se ljudje ne moremo družiti," je smiselnost ukrepa komentirala infektologinja.

"Pričakujemo, da bodo vsi splošni ukrepi ta ogromen val epidemije, ki je trenutno prisoten v Sloveniji, toliko zmanjšali, da bo na eni strani možna uspešna in učinkovita obravnava vseh bolnikov – covidnih in preostalih – in na drugi strani, da bo spet možno učinkovito zamejevanje s karantenami visokotveganih tesnih stikov z obolelimi. Na ta način bomo še dodatno zmanjšali epidemični val. Ampak na to moramo počakati, najprej morajo prijeti ti splošni ukrepi," je še dejala Beovićeva.

Bojana Beović v Odmevih o zaostrovanju ukrepov in obetih za prihodnost

Manj obsežno in bolj usmerjeno testiranje

Bojan Beović je napovedala, da se v kratkem obeta spremenjen način testiranja. "Od sredine aprila, ko smo začeli ukrepe sproščati, smo imeli navodilo, da se testira prav vsakega, ki ima okužbo dihal ali pa kakršne koli znake in simptome, ki bi lahko spominjali na covid-19. In to je seveda pripeljalo do števila testov, s katerimi imajo mikrobiološki laboratoriji in tisti, ki jemljejo brise, opraviti vsak dan. In to število resnično presega kapacitete in vprašanje je, ali je takšen ukrep še smiseln."

Kot je pojasnila infektologinja, je zato prišlo do odločitve, da se testiranje začasno nekoliko omeji in predvsem usmeri na tiste bolnike, ki testiranje potrebujejo zato, ker je pri njih pričakovan težji potek bolezni ali sprejem v bolnišnico, in na ljudi, ki imajo stik z ranljivo populacijo – zaposlene v domovih, v bolnišnicah, ljudi, ki imajo veliko stikov pri svojem delu, pa tudi tiste, ki imajo doma družinske člane, ki bi lahko težko zboleli.

Razmišljajo tudi o tem, da bi lahko sčasoma nekatere skupine testirali s sicer nekoliko manj zanesljivimi antigenskimi testi po protokolu, ki so ga že oblikovali.

"Najučinkovitejši ukrep ob kakršnem koli obolenju, ki kakor koli spominja na covid-19, je, da ostanete doma," je ob tem poudarila Beovićeva in dodala, da ljudje za preventivno ravnanje ne potrebujejo diagnoze.

Razmere še vedno najslabše na Gorenjskem

Hitro naraščanje okužb na Gorenjskem

Epidemiološke razmere so trenutno najslabše na Gorenjskem, kjer število potrjenih okužb z novim koronavirusom v posameznem dnevu strmo narašča, je opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je poudaril na novinarski konferenci, je bilo v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Kranju, ki v največji meri obdeluje teste iz gorenjske regije, v nedeljo pozitivnih kar 43 odstotkov vseh opravljenih testov.

Kot je pojasnila Bojana Beović, je na Gorenjskem prišlo do nekaj takih dogodkov, ki zelo spodbudijo širjenje okužb. "Prvič, domovi za starejše oziroma en poseben zavod v Škofji Loki, kar velik izbruh je bil povezan z bolnišnico na Jesenicah, številni prenosi so se na škofjeloškem območju zgodili med mladimi športniki. Ko se enkrat začne virus širiti, to je njegova lastnost, gre zelo hitro, število eksponentno naraste," je Beovićeva povedala v Odmevih.

Vse več okužb tudi v obalnih mestih
Okužbe v SVZ Hrastovec

Vrtci delujejo omejeno

V veljavi so nove omejitve za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni 19. Zaradi večjega števila okužb med vzgojiteljicami vrtci delujejo omejeno in zagotavljajo varstvo le za otroke tistih staršev, ki morajo biti na delovnem mestu.

Kacin je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija povedal, da bodo morali starši otrok dokazati, da potrebujejo varstvo otrok. "Danes bodo povedali, jutri pa bodo dokazali. Treba je zagotoviti varstvo, kajti pri delu od doma ni mogoče delati z otroki v naročju," je dejal Kacin.

Pozitivna skoraj tretjina nedeljskih testov