Strmo vzpenjanje epidemije

V Odmevih je ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, med njimi cepljenje, komentirala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Spraševal je Igor E. Bergant.

Sorodna novica Poklukar: Če bo zasedenih od 160 do 180 intenzivnih postelj, bom vladi predlagal vsaj delno zaprtje

V Sloveniji imamo težavo premajhnega števila cepljenih, hkrati bo imunost začela počasi popuščati že cepljenim. V Sloveniji že izvajamo poživitveno cepljenje s tretjim odmerkom za tako imenovane rizične skupine. Ali v strokovni skupini že razpravljate o tem, kdaj bi bilo potrebno obnovitveno cepljenje za vse?
Res je, danes smo v posvetovalni skupini za cepljenje razpravljali o širših indikacijah za tretji poživitveni odmerek. Zapisnik še ni usklajen in priporočila NIJZ-ja na podlagi teh priporočil posvetovalne skupine bodo izšla zgodaj prihodnji teden. Moram pa poudariti, da je cepljenje s tretjim odmerkom v Sloveniji že mogoče. Posebej ga priporočamo starejšim od 65 let, posebej ranljivim kroničnim bolnikom, stanovalcem v domovih za starejše. Dostopno pa je pravzaprav vsem, ki so bili cepljeni pred šestimi meseci. Tako da bi že ob tej priložnosti državljane pozvala k temu, da si poiščejo tretji odmerek.

Je glede na razmere pri nas že jasno, s katerimi cepivi bi izvajali to obnovitveno cepljenje?
Tudi to je bilo sprejeto že v prejšnjih priporočilih. Priporočamo uporabo mRNK-cepiv. Tukaj je bilo v zadnjih tednih nekaj sprememb glede na to, kako je tretji odmerek odobren pri Evropski agenciji za zdravila. Najprej so odobrili obe mRNK-cepivi kot dodatni tretji odmerek, to je za osebe, pri katerih je pričakovati, da osnovno cepljenje zaradi hude imunske oslabelosti ni bilo uspešno. Potem je bilo odobreno cepivo podjetja Pfizer kot poživitveni odmerek in pred nekaj dnevi kot poživitveni odmerek še cepivo podjetja Moderna. Ob tem besedilo Evropske agencije za zdravila pravi, da se morajo o načinu uporabe poživitvenega odmerka, katerim skupinam je namenjeno, v kakšnem intervalu po osnovnem cepljenju, odločiti države same, njihova nacionalna telesa, predvsem upoštevaje epidemiološko situacijo.

V ZDA je strokovna svetovalna skupina, se pravi podoben organ, kot je vaš, tamkajšnji EMI, se pravi ameriški FDA, priporočila cepljenje otrok s Pfizer-Biontechovim cepivom, gre za od pet do enajst let stare otroke. V Evropi se EMA o tem še opredelila. Kdaj to pričakujete oziroma kdaj se bomo opredelili v Sloveniji?
V Sloveniji bomo vsekakor počakali najprej opredelitev Evropske agencije za zdravila in potem na podlagi tega sprejeli priporočilo, verjetno, tako kot do zdaj, podobno kot druge evropske države. V ZDA je agencija za hrano in zdravila ta odmerek odobrila, čakajo pa tudi tu pravzaprav na podrobna navodila njihovega organa oziroma telesa, ki cepljenje priporoča.

Sorodna novica Počivalšek naročil strožji nadzor preverjanja pogoja PCT v lokalih

Ali na tem področju pričakujete v Sloveniji težave glede na očitno veliko zadržanost že starejših oziroma odraslih do cepljenja?
Prav gotovo. Cepljenje proti covidu-19 je pri otrocih morda nekoliko manj indicirano kot cepljenje pri starejših. Če govorimo na splošno, je to seveda zelo odvisno od tega, kako intenzivno je kroženje virusa. Bolj intenzivno je kroženje virusa, bolj priporočljivo je tudi za tiste skupine, pri katerih bolezen navadno ne poteka hudo, ker je seveda ob velikem številu okuženih možnost posameznih tragičnih primerov bistveno večja. Zato je seveda cepljenje v tem primeru bolj priporočljivo. Še enkrat pa bi poudarila, da moramo v Sloveniji še zlasti poskrbeti za cepljenje starejših skupin.

Ko gre za prebolevnike, ali se zanje morda obeta sprememba veljavnosti pogoja PCT glede na nekatere izsledke glede protiteles?
Ne gre samo za protitelesa, gre tudi za druge mehanizme imunosti. Čas je pokazal, da je prebolevnost pravzaprav dalj časa zaščitna kot cepljenje. Prebolevniki zbolevajo pozneje oziroma manj kot cepljene osebe v istem času. Seveda pa gre tukaj na drugi strani tudi za priporočilo Evropske unije in pa pravila drugih držav, ki v večini primerov še vedno vztrajajo pri tej uredbi Evropske unije, da naj se kot prebolevnost upošteva šest mesecev po pozitivnem PCR-testu. Na protitelesa, kot je bilo že večkrat povedano, se z vidika preverjanja zaščitenosti posameznika po bolezni za zdaj še ne moremo zanesti, ker ne vemo, kakšna je ta mejna vrednost, zato upoštevamo čas po tem, ko je nekdo bolezen prebolel.

Glede na vaše izkušnje ali se lahko v Sloveniji izognemo delnemu zaprtju, ki ga je napovedal minister za zdravje?
Mislim, da glede na to, da imamo na razpolago varna in učinkovita cepiva, da imamo tudi možnost hitrega testiranja, v bistvu res obstaja možnost, da se temu izognemo. Neverjetno se mi zdi, da si ne znamo pomagati z znanostjo in moderno tehnologijo. Seveda bomo v prihodnjih dneh videli, ali vendarle ni treba poseči po nekaterih že zgodovinsko preizkušenih ukrepih za preprečevanje epidemije.