Vodja vladne strokovne skupine za covid-19 je bila gostja oddaje Premagajmo covid-19 na TV Slovenija. "Med prvimi ukrepi, ki bi jih bilo smiselno sprostiti čim prej, so prav gotovo šole, že zaradi vpliva na mlade ljudi," je infektologinja odgovorila na vprašanje, sproščanje katerih ukrepov lahko pričakujemo najprej.

Prihodnji teden bodo vrtci delovali omejeno, osnovne šole bodo imele počitnice, dejavnosti v srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa bodo potekale na daljavo.

Nekatere številke o okužbah z novim koronavirusom in deležu pozitivnih testov sicer nakazujejo, da se kažejo prvi učinki ukrepov, ki jih je sprejela vlada.

Celotno oddajo si lahko ogledate spodaj.

Premagajmo covid 19
Ukrepi veljavni še najmanj en teden

Kacin: Obisk pokopališč preložite na poznejši čas

"V teh dneh naj doma ostane, kdor le lahko. Ne hodite v trgovino več, kot je minimalno potrebno. Izogibajte se kakršnemu koli druženju. Tudi nedeljski obisk pokopališč preložite na poznejši čas, če je to le mogoče," je znova poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal Kacin, v tem trenutku po državi poteka ključna tekma s časom v bolnišnicah. Potekajo preureditveni posegi, marsikje tudi obsežna gradbena dela, da bi ustvarili pogoje, da se covidni oddelki bolnišnic razširijo do te mere, kot jo zahteva pričakovan povečan priliv bolnikov s covidom-19, je še dejal Kacin.

Epidemiološka situacija je resna, vendar pa se nakazuje trend, da ukrepi učinkujejo, je pojasnila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. "Ukrepi seveda ostajajo, ker sama upočasnitev ni dovolj. Veste, da naši zdravstveni delavci zdaj garajo, na tem mestu se jim zahvaljujem."

Vlada je sporočila, da so v četrtek ob 6368 testiranjih potrdili 1798 okužb, kar predstavlja 28,23 odstotka testov. Umrlo je 23 bolnikov. Hospitalizirani so 703 ljudje, 122 jih je na intenzivni negi.

Popoldanska novinarska konferenca vlade

Direktor bolnišnice Murska Sobota: Številka, več kot 80 hospitaliziranih, nas je presenetila

Na popoldanski novinarski konferenci je med drugim sodeloval strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar. "Številke niso spodbudne in to nas zavezuje, da kot regijska bolnišnica vložimo vse napore. Hospitaliziranih je nekaj več kot 80 covidnih bolnikov, številke se menjajo. Številka več kot 80 je za nas presenetljiva. Ko smo se pogovarjali tudi o najbolj črnogledih napovedih, smo pričakovali, da bi ob koncu leta ali na začetku drugega leta potrebovali 70 postelj za covidne bolnike. Preseneča nas tudi resnost obolenj. Zelo težka bolezenska stanja, ki smo jih prej redko srečevali. V naši bolnišnici smo delovali z 12 posteljami na intenzivni negi, zdaj so vse te postelje zasedene s covidnimi bolniki. Pričakovali smo, da jih bo šest, morda osem dovolj. 12 jih je zdaj premalo," je opisal položaj v Prekmurju.

V veljavi ostajajo omejitev gibanja ponoči, omejitev prehajanja med občinami in prepoved zbiranja nad šest ljudi.