Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Upočasnjeno padanje števila novih primerov Bojana Beović pripisuje temu, da se ljudje vračajo z dopustov, kjer so imeli večje število stikov in prenosov bolezni. Kljub temu zaznavamo manjše število primerov kot pred 14 dnevi, kar je po njenem mnenju spodbudno. Vračajočim z dopusta, ki kažejo znake prehlada, priporoča, da se samotestirajo, preden pridejo v stik z ranljivimi skupinami ljudi.

S koronavirusno različico omikron se lahko okužimo večkrat, opozarja. Vendar so te okužbe praviloma blage. "Seveda pa je bolezen še vedno nevarna zlasti za tiste, ki niso cepljeni in je niso preboleli," je posvarila infektologinja in predsednica zdravniške zbornice. Veliko število okužb se po njenih besedah namreč lahko še vedno pretvori v visoko absolutno številko resno bolnih.

Četrti oz. drugi poživitveni odmerek

Cepljenje s četrtim odmerkom oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva zato priporoča ljudem, ki so v posebni nevarnosti za hud potek bolezni, to so predvsem starejši od 80 let in tisti z resnimi kroničnimi boleznimi. Podatki kažejo, da je cepljenje s četrtim odmerkom v tej skupini pametno, saj ščiti pred težjim potekom bolezni. Tej skupini Beović priporoča cepljenje takoj. Manj strogo priporočilo velja za starejše od 60 let.

Med ogroženimi kroničnimi bolniki je izpostavila onkološke, ki jemljejo visoke odmerke kortikosteroidov, ter ljudi s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom. Najbolje je, da se pri tem posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, svetuje. Ob tem je poudarila, da avtoimunske bolezni niso kontraindikacija za cepljenje, nasprotno, pametno je, da se ti bolniki cepijo.

Drugi poživitveni odmerek za mlajše ni potreben

Prvi poživitveni odmerek Beović priporoča vsem, medtem ko drugi pri mlajših ni potreben. Bo pa cepljenje za celotno populacijo verjetno smiselno v jesenskem času, skupaj s cepljenjem proti gripi. Med prvim in drugim poživitvenim odmerkom naj pretečejo trije meseci, dodaja. Sme se sicer cepiti prej, vendar je to obdobje, v katerem stroka pričakuje, da zaščita upade do te mere, da je ponovno cepljenje smiselno.

Sprejeti ukrepi brez večjih omejitev so glede na trenutno stanje po mnenju Beovićeve dovolj. Ob tem opozarja, da lahko začne krožiti nevarnejša različica, ki bo terjala strožje ukrepe.

Beović svetuje nov poživitveni odmerek za starejše od 80 let