Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

"V preteklih treh tednih je bila najprej ena polovica, nato pa še druga polovica šolajočih na počitnicah. Vendar pa počitnice zaradi druženja družin lahko prispevajo k večanju števila okužb. Število okužb je nekoliko večje, ta teden pa se je situacija znova stabilizirala. Težko rečemo, da bi imelo odpiranje šol kakšno negativno posledico na epidemijo," je pojasnila nekdanja vodja strokovne svetovalne skupine, infektologinja Bojana Beović, in dodala, da k dobremu rezultatu prispeva tudi pripravljenost šol, ki je bistveno boljša, kot je bila jeseni.

Epidemija v Sloveniji po mnenju stroke znova stagnira, število okužb ne upada bistveno.

"V Sloveniji ponovno stagniramo, potem ko se je situacija januarja in na začetku februarja izboljšala v primerjavi z vrhom jesenskega vala. Ustavili pa smo se pri sorazmerno visokih številkah, precej višjih kot v Nemčiji in Avstriji. Visoke številke pomenijo, da je prenosov okužb kar veliko. Če v situaciji, ko je prenosov veliko, dobimo še različico virusa, ki je bolj kužna, lahko pričakujemo porast števila okužb," je poudarila.

Pri britanski različici, pri kateri so cepiva učinkovita, je po njenem mnenju najpomembneje, da čim prej cepimo ranljivi del populacije.

"Na ta način bomo imeli veliko število okužb, vendar pri delu populacije, kjer covid-19 ne poteka hudo. To je napredek, ki lahko vodi v bolj sproščeno življenje," je dodala.

Zaradi manjšega števila okužb v dveh statističnih regijah so se v njiju sprostili nekateri ukrepi. Toda kako smiselno je sproščanje glede na obarvanost regij oz. ali bi bilo bolje ohraniti enake ukrepe na področju celotne države?

"Vsi iščemo načine, kako bi preprečevali prenose virusa in bili pri ukrepih sorazmerni, prilagojeni trenutnim razmeram. Zato je prav, da tam, kjer je prenosov malo, lahko živijo ljudje bolj normalno kot tam, kjer jih je več. Očitno znajo obvladati prenose virusa. Po drugi strani, če so regionalne meje odprte, se razlike izničijo. Slovenske izkušnje pa so, da se da epidemijo obvladovati lokalno, po občinah, po regijah, ljudje, ki se poznajo, pazijo, da prenosov ni. S tega vidika je regionalni pristop uspešen," je še pojasnila Beovićeva.

Pogovor z Bojano Beović