V Fidesu so prepričani, da je cepljenje etična in moralna dolžnost zdravnikov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V Fidesu so prepričani, da je cepljenje etična in moralna dolžnost zdravnikov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Verjetno imamo še tukaj nekaj pravnih podlag, če se bo izkazalo, da je bolezen tako huda, in vprašanje, kaj bo, če se bo rekurentno javljalo, mogoče je pa tudi treba razmišljati, kaj lahko delovnopravna zakonodaja predvidi. Obvezno cepljenje? To je stvar strokovne debate," je včeraj na Televiziji Slovenija v oddaji Moje mnenje to možnost omenila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Strokovni premislek je pomemben predvsem zato, ker se nekateri zdravstveni delavci ne želijo cepiti proti covidu. V Zbornici zdravstvene in babiške nege ugotavljajo, da je več zanimanja za cepljenje pri zaposlenih, ki delajo z bolniki s covidom-19. Zato so prepričani, da bi država morala najprej poskusiti z mehkejšimi pristopi. "Imamo še zelo, zelo veliko priložnosti tudi v promociji, zlasti pa smo v zadnjem času ugotovili, da vsi represivni ukrepi največkrat naletijo na odpor," je povedala predsednica zbornice Monika Ažman.

Tudi na Zdravniški zbornici poudarjajo, da pogrešajo več komunikacije. "Celo epidemijo pogrešam eno ustreznejšo komunikacijo, tudi s tistimi, ki imajo pomisleke, tako glede ukrepov kot glede cepljenja," je poudarila predsednica zbornice Zdenka Čebašek Travnik.

Da gre za etično in moralno dolžnost zdravnikov, so prepričani v Fidesu.

"Zdi se mi, da bi morala vlada pred kakršno koli uvedbo obveznosti narediti kampanjo za promoviranje cepljenja, da bi prepričali še tiste, ki o tem dvomijo ali ne verjamejo," meni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

"Trenutno izbiramo samo med ali se cepiti ali zboleti. Jaz sama sem covid prebolela, nobenemu ne priporočam, za cepljenje pa imate še čas," pa je k temu dodala Zdenka Čebašek Travnik.

Do 10. januarja se je cepilo 11.000 zaposlenih v zdravstvu.

Bi lahko cepljenje za zdravstvene delavce postalo obvezno?