Foto: BoBo
Foto: BoBo

V torek je bilo opravljenih tudi 5750 hitrih antigenskih testov, potrjenih je bilo 327 okužb oz. 5,7 odstotka. Skupno je bilo potrjenih 2092 okužb, umrlo je 17 bolnikov s covidom-19.

Kot je navedel Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, sedemdnevno povprečje števila okuženih trenutno na ravni države znaša 1668 okuženih, včeraj je povprečje znašalo 1851. "Še vedno smo daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi pomenilo prehod v rdeče obdobje in začetek sproščanja ter morebiten zagon prve triade osnovne šole. Prvi pogoji za sproščanje, kot jih določa semafor, še niso izpolnjeni (1350 okuženih, manj kot 1200 zasedenih postelj v bolnišnicah)," je dejal.

V slovenskih bolnišnicah se je po njegovih besedah v torek zdravilo 1244 bolnikov, 44 več, kot je mejnik. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 90 bolnikov, na novo je bilo sprejetih 143 bolnikov. Na intenzivni terapiji se je zdravilo 206 bolnikov s covidom-19, kar 14 več kot v ponedeljek. V UKC-ju Ljubljana je bilo zjutraj 329 hospitaliziranih covidnih bolnikov, 14 več kot v torek. 61 jih je bilo na intenzivni terapiji, deset več kot v torek zjutraj. V bolnišnicah je s covidom-19 umrlo 11 ljudi, šest pa v domovih za starejše, skupaj 17.

V domovih za starejše je novookuženih 41 stanovalcev, skupno v drugem valu 10.552. Dodatno je okuženih deset zaposlenih v DSO-jih, skupaj v drugem 3923. v posebnih socialnovarstvenih zavodih sta novookužena zaposleni in stanovalec, skupno 57.

Slovenski premier Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters
Slovenski premier Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters

Janša o cepljenju z zdravstvenimi ministri EU-ja

Premier Janez Janša se je v funkciji zdravstvenega ministra udeležil neformalne videokonference ministrov za zdravje EU-ja. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj glede sistema spremljanja cepljenja, kaj smo se naučili v prvih dneh cepljenja in izmenjavi stališč glede trenutnih in načrtovanih pogodb za dodatne odmerke cepiv, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Kot so navedli, je Janša tako v svojem nastopu poročal o stanju cepiv in poteku cepljenja v Sloveniji in se zavzel za okrepitev naporov EU-ja za pospešitev cepljenja. Dejal je še, da v Sloveniji podpiramo rešitve, ki bodo pospešile proizvodnjo cepiv, ki so na tržišču že odobrena. Istočasno je pomembno, da zagotovimo čimprejšnjo odobritev cepiv drugih proizvajalcev, ki so varna in učinkovita.

Udeleženci konference so se strinjali o smotrnosti nadaljnjega skupnega pristopa in solidarnosti, ki edina omogočata učinkovit spopad s pandemijo. Pozdravili in podprli so aktivnosti Komisije, Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter Evropske agencije za zdravila (EMA).

Najvišja precepljenost v osrednjeslovenski regiji

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ-ju Marta Grgič Vitek je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da so izvajalci cepljenja že dobili natančna navodila, kako naj v tem tednu cepijo ljudi.

K cepljenju bodo najprej povabili ljudi, starejše od 80 let. "Ker je količina cepiva omejena, smo za vsako ambulanto družinske medicine namenili deset odmerkov za starejše od 80 let, saj je starost največji dejavnik tveganja bolezni covid-19, zato bodo imeli prednost pri cepljenju starejši. Tako smo razdelili 10.000 odmerkov," je dejala.

Od 27. 12. 2020 do 10. 1. 2021 so v Sloveniji skupno cepili 21.159 ljudi, delež cepljenih v državi je bil en odstotek. Foto: BoBo
Od 27. 12. 2020 do 10. 1. 2021 so v Sloveniji skupno cepili 21.159 ljudi, delež cepljenih v državi je bil en odstotek. Foto: BoBo

Število razdeljenih odmerkov cepiva do 13. 1. 2021 po njenem pojasnilu znaša približno 40.000. Od 27. 12. 2020 do 10. 1. 2021 so v Sloveniji skupno cepili 21.159 ljudi, delež cepljenih v državi je bil en odstotek. Med cepljenimi v tem obdobju je 0,6 odstotka moških in 1,4 odstotka žensk. Cepili so se zdravstveni delavci in starostniki, najvišja precepljenost je v osrednjeslovenski regiji, in sicer na račun zdravstvenih delavcev v UKC-ju Ljubljana, največje slovenske zdravstvene ustanove.

"Cepiva, ki jih bomo prejeli naslednji teden, bodo namenjena za cepljenje z drugim odmerkom za tiste, ki so se s prvim odmerkom že cepili. Vsak naslednji ponedeljek bomo prejeli približno 16.000 oziroma 17.000 odmerkov. Nekaj časa bodo odmerki namenjeni za drugo cepljenje, na začetku februarja pa začnemo s ponovnim prvim cepljenjem," je dejala.

"Kar nekaj časa bomo cepili le rizične skupine, ki se bodo prijavljale prek svojega zdravnika, prek e-uprave se prijavljajo druge, nerizične skupine, ki pridejo na vrsto za cepljenje nekoliko pozneje. Tisti, ki spadajo v rizične skupine, se morajo torej prijaviti pri osebnem zdravniku," je dodala.

Do 10. 1. 2021 so cepljeni prijavili skupno 54 neželenih učinkov, do takrat je bilo 33.000 razdeljenih odmerkov, do 12. 1. 2021 so prijavili 86 neželenih učinkov. Prijave se najpogosteje nanašajo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije, in sicer je bilo takih prijav skupno 59.

Stalno število okuženih

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja, je opozorila, da nam trenda krivulje dnevnih okužb ne uspe zmanjšati ali spremeniti.

"Delež med oskrbovanci v DSO-jih in preostalo populacijo je približno konstanten, v zadnjih nekaj dneh smo zaznali nekoliko večje število primerov v DSO-jih glede na delež v celotni populaciji," je dejala.

Kar pa se tiče smrtnosti in števila umrlih, po njenih besedah število nekoliko upada, vendar s poudarkom, da vsi podatki še niso dosegljivi in da vse smrti v povezavi s covidom-19 še niso bile prijavljene. Število umrlih glede na spol in starostno skupino pa je, kot pravi, podobno, kot ga opažamo že nekaj tednov.