Iz bolnišnice je bil odpuščen en bolnik.

Po podatkih sledilnika covid-19 sta bili po dve okužbi potrjeni v Ljubljani, Celju in Cirkulanah, po ena pa v Velenju, Vipavi, Grosuplju in Ivančni Gorici.

V četrtek niso ugotovili smrti bolnika s covidom-19, skupno število umrlih tako ostaja 125. Po podatkih sledilnika covid-19 so doslej potrdili 2233 okužb, aktivnih primerov okužb pa je 181. Doslej so opravili 135.087 testov na novi koronavirus.

V Hrastniku so v četrtek odvzeli tri brise, ki pa so bili vsi negativni. Vse brise so odvzeli zunaj Doma starejših Hrastnik, kjer v četrtek ni bilo novih testiranj, so sporočili s hrastniške občine.

Od izbruha okužbe 10. julija letos so v domu okužbe potrdili pri 49 oskrbovancih in 11 zaposlenih. Umrli so štirje oskrbovanci s covidom-19, do danes pa so ozdraveli trije oskrbovanci in dva zaposlena.

Trenutno je v domu okuženih 42 stanovalcev in devet zaposlenih.

Številne okužbe izvirajo z zabav

"Epidemiološka situacija je razmeroma ugodna, 14-dnevna incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev je padla pod deset," je v izjavi za javnost povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek z NIJZ-ja.

Med zadnjimi primeri je velik del vnesenih primerov okužb, 21, od katerih jih polovica izvira iz Hrvaške, iz drugih držav po eden.

Ob tem je opozorila, da gre za povezane prenose pri specifični populaciji do 24. leta, ki se udeležuje zabav, kjer je veliko ljudi.

Ob tem poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni mogoče upoštevati.

Iz teh razlogov je tudi več okužb na določenem območju, denimo hrvaškem otoku Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih skrb vzbujajočih številk okužb med lokalnim prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni mogoče vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Cepivo za covid-19 se po besedah epidemiologinje razvija po vsem svetu in se s tem ukvarja veliko proizvajalcev oz. podjetij. Nekaj je obetavnih cepiv, ki prehajajo v tretjo fazo preizkušanja, Slovenija pa se je pridružila pobudi za skupno nabavo cepiva pri EU-ju, je še spomnila Grgič Vitkova.

PREPOVED ZBIRANJA OSTAJA

Vlada se je seznanila z oceno strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti omejitev iz Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi in odločila, da omejitve ostajajo. Vlada strokovno utemeljenost ukrepov sicer ugotavlja vsakih sedem dni.

Trgovci: Razkužila so ustrezna

Potem ko je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pred dnevi pozvala k preverjanju razkužil, nameščenih ob vstopu v trgovine, restavracije in javne ustanove, saj naj ne bi bila povsod ustrezna, je več trgovcev zatrdilo, da spoštujejo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ trgovcem in drugim nalaga, da morajo ob vhodih v svoja poslopja namestiti razkužila, ki morajo biti namenjena razkuževanju rok in vsebovati vsaj 60 odstotkov alkohola in hkrati sestavine, ki preprečujejo izsuševanje rok.

V ZPS-ju so ta teden opozorili za zaskrbljenost potrošnikov glede ustreznosti razkužil, nameščenih ob vstopih v stavbe. "Brizgalniki mnogokrat izbrizgajo minimalne količine, prepogosto so prazni," so zapisali. ZPS je zato pozval Zdravstveni inšpektorat RS, da čim prej preveri ustreznost razkužil.

Foto: EPA
Foto: EPA