Ponedeljkovih 181 potrjenih okužb je najvišji dnevni prirast po 9. juniju, ko je bilo ob 3036 PCR-testih potrjenih 195 okužb. Potrjenih je bilo 71 odstotkov več okužb kot pretekli ponedeljek, ko je bilo ob 1650 PCR-testih potrjenih 106 okužb.

Jeseni nevarnost prepolnih bolnišnic

Bojana Beović. Foto: TV Slovenija
Bojana Beović. Foto: TV Slovenija

Število primerov okužb z novim koronavirusom narašča, kar je glede na skoraj 100-odstotno razširjenost koronavirusne različice delta pričakovano, je v izjavi medijem povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Kužnost koronavirusne različice delta je namreč primerljiva z nekaterimi najbolj kužnimi boleznimi, kot so norice. Vsak okuženi tako lahko ob odsotnosti preventivnih ukrepov okuži tudi devet ljudi, je pojasnila.

Tu ne govorimo več o skupnostni imunosti, ampak o zaščiti vsakega posameznika.

Bojana Beović

"Projekcije kažejo, da se bolezen ob različici delta tako zelo hitro širi in okuži tako zelo veliko število ljudi, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni in hkrati še niso zaščiteni, da lahko to preplavi bolnišnice," je poudarila. V tistih državah, kjer so v zadnjem času novi primeri okužb zelo narasli zaradi različice delta, a imajo zelo dobro precepljenost prebivalstva, niso tako naraščale potrebe po bolnišnični obravnavi.

Ministrstvo z javnim razpisom nad predolge čakalne vrste v zdravstvu

Zato je po besedah Beović izjemno pomembno, da se do jeseni precepijo vsi, starejši od 50 let, za katere je večja verjetnost, da bo bolezen potekala huje. Več kot tretjina v omenjeni populaciji je še nezaščitena. "Če se to ne bo zgodilo, nas jeseni čaka katastrofa oziroma prepolne bolnišnice," je napovedala.

Ob tem je spomnila, da naj bi jeseni začeli v bolnišnicah izvajati programe za skrajševanje čakalnih vrst, kar pa ne bo mogoče, če se bodo morali znova ukvarjati z novim epidemičnim valom.

Indijska oziroma različica delta precej bolj kužna

Ker gre za zelo kužno različico virusa, so nevarni že bolj bežni stiki med ljudmi, kot pa je veljalo denimo pri prvi različici novega koronavirusa, ki je na začetku leta 2020 prišel iz Kitajske.

Medtem pa podatki o tem, ali je bolezen nevarnejša, če jo povzroča različica delta, niso povsem enotni. Britanski podatki kažejo na to, da je smrtnost manjša, a je v Veliki Britaniji cepljenih skoraj 100 odstotkov tistih, pri katerih se pričakuje težji potek, je pojasnila Beović. Medtem pa podatki iz ZDA kažejo, da covid-19, ki ga povzroči različica delta, poteka huje kot pri različici alfa.

V vsakem primeru pa je različica veliko bolj kužna, zato je večja verjetnost, da bodo necepljeni zboleli in bodo imeli hujši potek, če imajo dejavnike tveganja, predvsem če so starejši. Ob tem pa opozarja, da tudi mladi niso 100-odstotno zaščiteni na račun svoje zdrave imunosti.

Potrdila je, da so lahko tudi cepljeni proti covidu-19 prenašalci novega koronavirusa, saj nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Izraelski podatki kažejo na to, da zaščita proti različici delta počasi upada, še vedno pa cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni.

Vlada: Smo v četrtem valu epidemije

Okuženi cepljeni tudi prenašajo virus, a počasneje

Raziskave kažejo, da okuženi cepljeni prenašajo bolezen na druge enako kot necepljeni, edina razlika je krajši čas izločanja virusa, kar prispeva, da se virus nekoliko počasneje širi. "Ko pa je nekdo kužen, je primerljivo med cepljenimi in necepljenimi," je povedala.

V bolnišnicah v Sloveniji sicer med bolniki, ki jih zdravijo zaradi covida-19, izrazito prevladujejo necepljeni. Vsi cepljeni, ki so jih v tem času zaradi covida-19 hospitalizirali, pa so imeli imunske motnje, je pojasnila.

V nekaterih državah so se že odločili za poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, medtem ko v Sloveniji še čakajo izkušnje drugih držav in na odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA) o tem. "V tem primeru se bomo nedvomno odločili za tretji odmerek predvsem za starejše in druge, ki imajo dejavnike tveganja za hud potek bolezni," je povedala.

Sindikat: Zaposleni v gostinstvu ne bi smeli opravljati "policijskega in inšpekcijskega nadzora"

Upor nekaterih gostincev proti preverjanju, ali gostje izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), Bojane Beović ne skrbi, saj jih po njenem mnenju večina razume ta ukrep, ki je edini, ki zaščiti pred ponovnim zapiranjem družbe, s tem pa tudi turizma. Zaradi izjemne kužnosti različice delta je sicer nemogoče, da bi le upoštevanje pogoja PCT v celoti omejevalo epidemijo covida-19, bo pa omogočilo, da bodo omenjene dejavnosti tudi vnaprej potekale, je dejala.

Da bi ohranili odprte šole, je po njenih besedah zelo pomembno tudi cepljenje šolske mladine, za katero je cepivo že odobreno, njihovih družin, študentov in zaposlenih v izobraževanju. "V bistvu bodo sami učitelji, zaposleni v šolstvu, učenci in njihove družine vzdrževali šole odprte ali pa zaprte," je povedala.

Podobno velja za zapiranje javnega življenja. "Z doslednim upoštevanjem pogoja PCT in pospešenim cepljenjem ponovno zapiranje ne bo potrebno," je dejala.

Različica delta je že izrinila angleško

Kacin svari pred prehodom v oranžno fazo

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko UKC-ja Ljubljana med 18. in 25. julijem sekvencirali 161 vzorcev novega koronavirusa. Različico delta so zaznali v 98,1 odstotka vzorcev. Kot je sporočila vlada, so okužbe tako lokalnega izvora kot vnesene iz tujine, največ iz Hrvaške in Grčije. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi bilo ob koncu tedna znano, ali bo Slovenija zaradi porasta okužb prešla v oranžno stopnjo epidemije.

"Govorimo res o eksponentni rasti virusne različice delta, ki se širi po Sloveniji zelo hitro, popolnoma je izpodrinila britansko različico alfa, tako da smo res v zelo težkem položaju," je za Televizijo Slovenija dejal koordinator podpore cepljenja Jelko Kacin. "Vse kaže, da se bo (Slovenija) obarvala oranžno, zato je zadnji trenutek, da začnemo ozaveščati ljudi, da se pospešeno cepijo, preden bo obseg tega virusa dosegel take številke, da bi morali znova začeti zapirati gospodarstvo in druge dejavnosti," je posvaril državni sekretar.

Med statističnimi regijami je sicer različice delta največ na Gorenjskem (39), sledita Podravje (33) in Jugovzhodna Slovenija (27). V drugih regijah je potrjenih primerov te različice manj. Tako jih je v pomurski 18, obalno-kraški 13 in savinjski deset. Preostale statistične regije imajo manj kot deset primerov. Različico alfa so potrdili v dveh primerih, so navedli v NLZOH-ju. Različic beta in gama v obdobju od 18. do 25. julija niso potrdili. Različica delta je bolj nalezljiva kot druge različice, zato tudi v NLZOH-u pozivajo vse prebivalce, ki še niso cepljeni z vsemi odmerki, naj se cepijo čim prej. Cepljeni z vsemi odmerki namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

V bolnišnicah hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19

V ponedeljek je bilo opravljenih tudi 28.524 hitrih antigenskih testov. Po podatkih sledilnika za covid-19 se v bolnišnicah zdravi 30 covidnih bolnikov, eden manj kot dan pred tem. Devet bolnikov potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego. Kot je sporočila vlada, je ponedeljek minil brez smrti bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb po podatkih vlade znaša 97, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 55.

Z vsaj enim odmerkom cepiva je bilo do zdaj cepljenih 922.759 ljudi, z vsemi potrebnimi pa 812.943. Po podatkih NIJZ-ja je precepljenega 38,5 odstotka prebivalstva.

V Zasavju precepljenost presegla 50 odstotkov

Franc Vindišar. Foto: MMC RTV SLO
Franc Vindišar. Foto: MMC RTV SLO

V Zasavju je precepljenost presegla 50 odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot v drugih regijah, je po pogovoru s predstavniki zasavskega zdravstva v Trbovljah dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Meni, da je Slovenija že v četrtem valu epidemije, zato je treba narediti vse, da se val okužb čim prej omeji.

Vindišarja skrbijo zadnje številke o okuženih. Spomnil je, da je ministrstvo zagotovilo večjo dostopnost šestih cepilnih centrov po državi, ki so odprti vsak dan od 8. do 20. ure. Napovedal je tudi, da bodo vse starejše od 50 let pozvali k cepljenju, prav tako bodo pozvali družinske zdravnike, da k cepljenju povabijo vse svoje necepljene bolnike.

Za Vindišarja je vznemirljiv podatek, da imamo v Sloveniji 85.000 ljudi, starejših od 70 let, ki se niso cepili. Dejal je tudi, da se v bolnišnicah število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19 povečuje. Tako pričakuje, da bi lahko bilo v bolnišnicah po državi septembra hospitaliziranih okrog 500 bolnikov.

Informacijska pooblaščenka NIJZ-ju rok za odgovor glede aplikacije podaljšala do petka

"Razmere so veliko slabše kot v istem obdobju lani, ko so imeli komaj kaj hospitaliziranih in okuženih. Ključno vprašanje je, kako ljudi prepričati, da se cepijo. Ukrep PCT je ključen, upam, da bo sprejet z razumevanjem," je povedal Vindišar.

Poudaril je še, da si vlada nikakor ne želi zaostrovati ukrepov, kar pomeni, da morajo biti šole septembra odprte.

Direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič je napovedala, da bodo en dan v prihodnjem tednu v bolnišnici cepili od 7. do 20. ure. Povedala je tudi, da so se z Vindišarjem pogovarjali o cepljenju in precepljenosti ter o medicinski opremi, ki so jo kupili z evropskimi sredstvi.

Beseda je tekla tudi o sistemu nujne medicinske pomoči, ki ga bo treba po Vindišarjevih besedah še bolj razložiti in dodelati, ter o možnosti črpanja sredstev iz t. i. covidnega programa.

Težave prebolelih, ki niso bili testirani
Koronavirusna različica delta se zelo hitro širi