Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bolnišnično zdravljenje je v ponedeljek potrebovalo le še devet bolnikov s covidom-19, dva sta bila na intenzivni negi. V UKC Maribor zdravijo enega bolnika, ki potrebuje intenzivno nego, ostali oboleli so v UKC LJubljana.

Zaznali so tudi eno novo smrt, skupno je do zdaj umrlo 108 bolnikov s covidom-19.

V Sloveniji so do zdaj opravili 75.770 testov na novi koronavirus, v zadnjih desetih dneh pa vsak dan potrdijo največ eno novo okužbo, kažejo vladni podatki. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da je trenutno sedem aktivnih primerov okužb. Okužilo se je sicer 648 moških in 821 žensk.

Po podatkih NIJZ-ja so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 460 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 323 oskrbovancev.

Odkrite okužbe po Sloveniji

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 419 okuženih z novim koronavirusom, 307 iz savinjske, 188 iz pomurske, 153 iz jugovzhodne Slovenije, 125 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 23 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

Zapira se oddelek za bolnike s covidom-19 na Kliniki Golnik

Z današnjim dnem zapirajo oddelek za bolnike s covidom-19 na Kliniki Golnik, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govornik Jelko Kacin. Bolniki s koronavirusno boleznijo tako ostajajo le še v mariborskem in ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

"Otrok s simptomi okužbe dihal naj ostane doma"

Na vlado je prispelo precej vprašanj, ali lahko vrtci in šole zahtevajo potrdilo, da otrok ni okužen s covid-19, prej kot se ta lahko vrne v izobraževalno ustanovo. Vlada je za pojasnilo zaprosila Institut za javno zdravje, Kacin pa ga je posredoval: "Otrok naj ob pojavu simptomov okužbe dihal ostane doma. Starši naj pokličejo otrokovega izbranega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila in se odločil glede testiranja na okužbo s SARS-CoV-2. Otrok, ki je negativen na okužbo s SARS-CoV-2, se lahko vrne v šolo, ko je zdrav, na podlagi klinične ocene izbranega pediatra. Če je otrok pozitiven na okužbo s SARS-CoV-2, kot je uraden naziv, naj ostane doma v izolaciji v skladu z navodili izbranega zdravnika. Predvidoma pa najmanj 14 dni po pojavu prvih bolezenskih znakov oziroma če ima vročino, še 14 dni po koncu vročine. Priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje pa nikjer ne navajajo, da bi bilo za vrnitev v vrtec potrebno potrdilo, da je otrok negativen."