Podjetje je dejalo, da je kontekst, v katerem je potekalo testiranje, brez primere, saj je med testiranimi krožilo najmanj 13 različic novega koronavirusa. Poudarjajo tudi zelo raznolike odzive na cepivo med različnimi starostnimi skupinami.

Pred razočaranjem glede učinkovitosti se je CureVac v poznih fazah testiranja spoprijemal z zamudami, saj je čakal na zadostno število obolelih s covidom-19. Foto: Reuters
Pred razočaranjem glede učinkovitosti se je CureVac v poznih fazah testiranja spoprijemal z zamudami, saj je čakal na zadostno število obolelih s covidom-19. Foto: Reuters

CureVac je izsledke po opravljeni kombinirani zaključni drugi in tretji fazi testiranja, ki je zajelo 40.000 ljudi v desetih državah, že sporočil Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Končno analizo rezultatov namerava opraviti v naslednjih nekaj tednih, je v sporočilu na spletni strani zapisalo podjetje.

Sorodna novica Bi virus lahko vzniknil v ZDA in ne na Kitajskem?

Razočaranje in zamude

"Čeprav smo upali na boljši vmesni izid, spoznavamo, da je izkaz visoke učinkovitosti v tej veliki raznovrstnosti različic velik izziv," je sporočil vodja podjetja Franz-Werner Haas.

Celovita učinkovitost se sicer lahko po njegovih besedah še spremeni, potem ko bodo preučili dodatne primere.

Pred razočaranjem glede učinkovitosti se je CureVac v poznih fazah testiranja spoprijemal z zamudami, saj je čakal na zadostno število obolelih s covidom-19.

CureVac je eno od podjetij, s katerim je EU sklenil pogodbo in rezerviral okoli 405 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: EPA
CureVac je eno od podjetij, s katerim je EU sklenil pogodbo in rezerviral okoli 405 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Foto: EPA

Unija ima pogodbo s CureVacom

Pri Evropski komisiji navedb o domnevno nizki učinkovitosti cepiva CureVac niso želeli komentirati. Pojasnili so le, da učinkovitost in varnost cepiv analizira Evropska agencija za zdravila (EMA), na njeno delo in oceno pa se zanesejo.

Evropska komisija je na podlagi priporočil EME do zdaj izdala štiri pogojna dovoljenja za promet s cepivom. Foto: EPA
Evropska komisija je na podlagi priporočil EME do zdaj izdala štiri pogojna dovoljenja za promet s cepivom. Foto: EPA

Kot je dejala govorka komisije Dana Spinant, se informacije o učinkovitosti nanašajo na predhodne, nepopolne rezultate. "Pomembno je počakati na dokončne popolne rezultate, preden sprejmemo kakršne koli korake ali postopke v naših pogovorih s podjetjem. Stanje spremljamo skupaj z državami članicami v okviru pristojnega odbora," so sporočili.

CureVac je eno od podjetij, s katerim je EU sklenil pogodbo in rezerviral okoli 405 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. EMA je pred njegovo morebitno odobritvijo februarja začela s tekočim pregledom cepiva tega nemškega podjetja.

Kot so še pojasnili, je komisija od začetka vlagala v širok nabor cepiv in sklepala pogodbe z različnimi podjetji, ki uporabljajo razne tehnologije, da bi se bolje pripravili na morebitne težave s cepivi v smislu razvoja ali dobave. "Tak raznolik portfelj nam pomaga pri pokrivanju potreb," so navedli.

Zadostoval bo manjši odmerek

Tako kot visokoučinkoviti cepivi, ki sta ju razvili konkurenčni podjetji BioNTech in Pfizer ter Moderna, tudi cepivo CureVaca temelji na novejši informacijski tehnologiji mRNK. Varnostnih pomislekov glede cepiva testiranje ni pokazalo.

Čeprav v prizadevanjih za razvoj cepiva proti covidu-19 podjetje nekoliko zamuja, verjame v določene prednosti pred tekmeci iz vrst mRNK-cepiv.

Sorodna novica Covid-19 v Afganistanu ušel izpod nadzora, v enem mesecu število okužb naraslo za 2400 odstotkov

Mogoče ga je denimo shranjevati na standardnih temperaturah hladilnika, poleg tega za zaščito zadostuje tudi manjši odmerek, kar omogoča hitrejšo in cenejšo proizvodnjo.

Evropska komisija je na podlagi priporočil EME do zdaj izdala štiri pogojna dovoljenja za promet s cepivom, in sicer za cepivi mRNK proizvajalcev Pfizer in Moderna ter vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona.

EMA članice EU-ja poziva k uporabi vseh razpoložljivih cepiv

Države članice Unije morajo uporabiti vsa razpoložljiva cepiva v boju proti pandemiji covida-19, je dejal Marco Cavaleri, vodja strategije EME za cepljenje. Poudaril je, da še ni mogoče povedati, kateri tip cepiva je najboljši.

Cavaleri je na novinarski konferenci poudaril, da pandemija še traja in da je zato zelo pomembno, da "v boju proti pandemiji uporabimo vse možnosti, ki so na voljo".

Poziv je naslovil, medtem ko je več držav omejilo uporabo vektorskih cepiv, kot sta cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona, zaradi povezave z redkim stranskim učinkom krvnih strdkov. EMA je sicer v torek zanikala, da bi Cavaleri v pogovoru za italijanski časopis La Stampa dejal, da bi se morda morale države ob tveganju za nastanek redke oblike krvnih strdkov in ob dostopnosti drugih cepiv izogibati cepljenju s cepivom AstraZenece tako pri mlajših kot tudi pri starejših od 60 let. Tako EMA kot Cavaleri sta takrat poudarila, da ga pri časopisu niso pravilno interpretirali. Poudarila sta, da koristi cepiva AstraZenece pretehtajo tveganja pri vseh starostnih skupinah, zlasti pa pri starejših od 60 let. Cavaleri je ta dogodek označil za "žalostnega, ker je pomenil nesporazum v številnih pogledih".

Dodal je, da je zelo težko reči, kateri tip tehnologije se bo v prihodnosti izkazal kot prevladujoč pri izdelavi cepiv proti covidu-19 in da so vsa obstoječa cepiva "do zdaj rešila na tisoče in milijone življenj". "Veseli smo, da imamo tako veliko možnosti," je dodal.