Delavec v laboratoriju v Tübingenu prikazuje analiziranje cepiva. Foto: Reuters
Delavec v laboratoriju v Tübingenu prikazuje analiziranje cepiva. Foto: Reuters

Evropska unija se je do zdaj za nakup cepiva dogovorila s petimi podjetji, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV in BioNtech-Pfizer, medtem ko z ameriškim podjetjem Moderna pogovori še potekajo. Zagotovili naj bi skupno že 1,2 milijarde odmerkov.

Nazadnje se je Bruselj dogovoril s podjetjem CureVac, od katerega bodo kupili 225 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa dodatnih 180 milijonov odmerkov, potem ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito.

CureVac, evropsko podjetje s sedežem v Nemčiji, je z Evropsko investicijsko banko 6. julija podpisalo posojilno pogodbo v vrednosti 75 milijonov evrov za razvoj in obsežno proizvodnjo cepiv, vključno s cepivom proti covidu-19, ki ga še razvija. CureVac razvija cepivo, ki temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK), ki jo v celice prenesejo lipidni nanodelci.

Cepivo EU-ja tudi revnim in ranljivim po svetu

Evropska komisija poudarja, da bo Evropa z raznolikim portfeljem cepiv dobro pripravljena na cepljenje, ko se bodo cepiva izkazala za varna in učinkovita. Države članice se lahko odločijo tudi, da cepivo darujejo državam z nižjim in srednjim dohodkom ali ga preusmerijo k drugim evropskim državam.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da je komisija do zdaj zagotovila najmanj 1,2 milijarde odmerkov in izpolnjuje svojo zavezo, da bo zagotovila enakopraven dostop do varnih, učinkovitih in cenovno dostopnih cepiv ne le za državljane EU-ja, temveč tudi za najrevnejše in najranljivejše ljudi po svetu.

"Večina teh kandidatov za cepiva je v naprednih fazah kliničnih preskušanj. Upamo, da bo njihova odobritev potrdila te pozitivne rezultate in da bodo nato hitro uporabljena in nam bodo pomagala pri premagovanju pandemije," je dodala von der Leynova.

Moderna sporoča EU-ju, naj pohiti s podpisom pogodbe

Sorodna novica Cepivo Moderne skoraj 95-odstotno učinkovito, EU naj bi ga kupil po 21 evrov na odmerek

Bruselj medtem nakupa cepiva ameriškega podjetja Moderna še ni potrdil. Evropska agencija za zdravila (EMA) je začela tekoči pregled Moderninega cepiva proti covidu-19.

Izvršni direktor ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna Stephane Bancel je danes posvaril Evropsko unijo, da bo zavlačevanje v pogajanjih o nakupu cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, vzrok za zamude pri dobavi. Kot je pojasnil, bodo države, ki so z Moderno že sklenile pogodbo o nakupu cepiva, imele prednost pri dobavi.

"Zamuda bo upočasnila dobavo"

"Zamuda pri pogodbi ne bo imela za posledico manjšega števila odmerkov, bo pa upočasnila dobavo cepiva," je dejal Bancel v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP.

Moderna je v ponedeljek sporočila, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna. To so pokazali vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja cepiva. ZDA so rezervirale 100 milijonov odmerkov cepiva.

Poleti se je Moderna o nakupu 80 milijonov odmerkov cepiva pogovarjala tudi z Evropsko komisijo, a še niso podpisali nobene pogodbe. Je pa Moderna, ki pri razvoju cepiva sodeluje z ameriškim nacionalnim inštitutom za javno zdravje, že podpisala pogodbe o nakupu cepiva s Kanado, Japonsko, Izraelom, Katarjem in Združenim kraljestvom.