Smo z ukrepanjem zamudili?
Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je imel pozitiven izvid testa za novi koronavirus. Foto: BoBo
Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je imel pozitiven izvid testa za novi koronavirus. Foto: BoBo

Iz bolnišnic so včeraj odpustili 95 ljudi, je še sporočila vlada. V zadnjih sedmih dneh je bil delež okuženih v povprečju 25,66-odstoten. Skupno je bilo do zdaj potrjenih 54.116 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 765 bolnikov s covidom-19.

Infektologinja Bojana Beović ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenutku obrne navzgor, poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov. Prav tako je še nekaj časa pričakovati večanje števila covidnih bolnikov v bolnišnicah, predvsem na intenzivnih oddelkih.

"Ta dvig ni takšne magnitude, da bi ogrozil siceršnje padanje vrednosti aktivnih. To padanje je samo upočasnjeno. Razmerje med aktivnimi (aktivno okuženi, op. n.) in okrevanimi še naprej pada pod 50 odstotki, kar je dobro. Pri tem dvigu gre tako verjetno za kakšne izolirane otočke povečanega števila okužb," je številke komentiral Dragan Marušič s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Vodja SDS-ovih poslancev imel pozitiven izvid testa

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je v petek opravil test na okužbo z novim koronavirusom, katerega izvid je bil pozitiven. Krivec je bil od srede v samoosamitvi, saj je imela pozitiven izvid testa njegova žena, ki se je okužila na delovnem mestu, so sporočili iz poslanske skupine.

Krivec se počuti dobro, znakov okužbe ne kaže, po priporočilu epidemiologov do preklica ostaja v samoosamitvi, so še zapisali v poslanski skupini.

Infektologinja upa, da se bo padec števila hospitaliziranih bolnikov zgodil pred koncem novembra.

Beovićeva, sicer tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v današnji izjavi pojasnila, da zadnje številke "še vedno stojijo na mestu" in da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije, lahko pa govorimo o platoju. Težava takega platoja pa je, kot je opozorila, da se krivulja lahko v vsakem trenutku znova obrne navzgor. "Zato je tako nujno, da so bili sprejeti dodatni ukrepi, ki bodo, vsaj tako upamo, obrnili potek epidemije navzdol," je dejala.

Na ljubljanski infekcijski kliniki po njenih besedah "ves čas vozimo po robu, a hkrati celotni slovenski zdravstveni sistem zagotavlja dovolj veliko število postelj, da so ljudje ustrezno obravnavani". Kot pravi, je to herojsko delo in celotna družba bi se morala zavedati, da imamo v Sloveniji ne glede na težave z organizacijo in slabo kadrovsko preskrbljenost izjemno zdravstvo, ki temelji na zelo požrtvovalnih zaposlenih.

Pred dvotedenskim zaprtjem države nekateri hiteli po nakupih
NIJZ svari pred oglasi, ki ponujajo
NIJZ svari pred oglasi, ki ponujajo "čudežne kapljice" z lažnimi obljubami o zdravilnih učinkih. Foto: Pixabay

Okužbe pridejo v zdravstvo predvsem od zunaj

Glede okužb med zdravstvenimi delavci pravi, da do prenosa okužbe neposredno od bolnikov ne pride pogosto, pogosteje se po njenih besedah to zgodi tam, kjer okuženost ni prepoznana, in ne na oddelkih, kjer so bolniki s covidom-19. "Več je okužb, ki pridejo v zdravstvo od zunaj in se potem prenesejo med zaposlenimi. Tudi to skušamo omejevati. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v ljubljanskem kliničnem centru je v teh mesecih izjemno aktivna," je dejala.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno sicer ne zaznava vira okužb, zaznava pa okuženost po nekaterih poklicnih skupinah. Po besedah Beovićeve lahko iz teh podatkov razberemo, da okuženi delajo v zelo različnih dejavnostih in da je prizadetih veliko poklicev. Sklepajo lahko, da se velik del okužb prenaša tudi na delovnih mestih.

"Poskrbimo, da bomo ostali zdravi in da ne bomo okužbe prenašali naokrog," je še pozvala. "Držimo se tega, da se ne zbiramo, se ne obiskujemo, čeprav gre za martinovo. Ostanimo s svojo družino. Če smo na delovnem mestu ali kje drugje, kjer moramo biti, dosledno nosimo masko, razkužujemo roke, ohranjajmo distanco, zračimo prostore in se zavedajmo, da samo s tem prispevamo k čim bolj normalnemu preživetju in k manjšemu številu žalostnih izhodov te bolezni," je še dejala Beovićeva.

"Mesece že prepričujemo ljudi, da je bolezen nevarna, zahteva velik davek. Žal so bili pred nekaj tedni v bistveno večjem soju žarometov tudi zdravniški kolegi, ki so razlagali, da gre za navadno gripo in da ti napori niso potrebni," je opomnila. Ob tem je poudarila, da se mora vsak, ki se v takih kritičnih razmerah oglaša, zavedati svoje odgovornosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pozor na nezakonite "čudežne" izdelke

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da so se znova pojavili oglasi in promocijske dejavnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice. Uporabo takih izdelkov močno odsvetujejo in prebivalce pozivajo, naj ne nasedajo "čudežnim" navedbam glede zdravljenja covida-19 in drugih bolezni.

MMS je raztopina natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupen plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme, opozarjajo na NIJZ-ju.

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nezakonito predstavljajo kot MMS – čudežni mineral ali čudežne kapljice. Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita.

Zato na NIJZ-ju prebivalce znova opozarjajo, naj takih proizvodov ne uporabljajo.

Pozor! Letaki ponujajo lažno zdravilo
Kako krizo preživljajo prekmurski gostinci in hotelirji?