Chava Savosnick iz Osla je po prihodu hčerke Nore iz New Yorka za 14-dnevno obdobje hčerkine izolacije uvedla stroge higienske ukrepe. Foto: Reuters
Chava Savosnick iz Osla je po prihodu hčerke Nore iz New Yorka za 14-dnevno obdobje hčerkine izolacije uvedla stroge higienske ukrepe. Foto: Reuters

Norveška premierka Erna Solberg je napovedala, da bodo po državi med 20. in 27. aprilom znova odprli vrtce. Nato, po 27. aprilu, bodo odprli tudi šole za otroke med 1. in 4. razredom. Delo od doma bo potekalo še naprej, poroča Reuters.

Minister za zdravje Bent Hoie je v ponedeljek poudaril učinkovitost ukrepov, zaradi katerih naj bi država širjenja bolezni spravila pod nadzor.

"Preden smo vpeljali stroge ukrepe, je vsak okuženi v povprečju okužil 2,5 človeka, zdaj pa le še 0,7," je dejal minister. Številne institucije, med njimi tudi šole in vrtce, so zaprli pred tremi tedni.

Na Norveškem so potrdili 5866 okužb in 83 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu se je okužilo 111 ljudi, število smrtnih žrtev pa je naraslo za 24.

Danska premierka je opozorila, da bodo omejitve krojile vsakdan še več mesecev. Foto: Reuters
Danska premierka je opozorila, da bodo omejitve krojile vsakdan še več mesecev. Foto: Reuters

Danska: Odprtje vrtcev in šol 15. aprila

Medtem se Danska, kjer so potrdili 4875 okuženih, umrlo pa je 187 ljudi, pripravlja na postopno odpravo omejitev. Najprej bodo 15. aprila odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole, srednje šole bodo odprli 10. maja. Kot je pojasnila danska premierka Mette Frederiksen, bari, restavracije, nočni klubi, nakupovalni centri in frizerski ter masažni saloni ostajajo zaprti. Prav tako bo še naprej veljala prepoved zbiranja več kot 10 ljudi.

Danska premierka je pojasnila, da pristojne zdravstvene oblasti menijo, da je postopno odpiranje ustrezno, a ob pogoju, da vsi ohranjajo ustrezno razdaljo in si umivajo roke. "Vsakdanje življenje se v tem trenutku ne bo v celoti vrnilo v preteklo stanje. S številnimi omejitvami bomo morali živeti še več mesecev," je ob tem posvarila Frederiksenova in sodržavljane pozvala, naj spoštujejo zdravstvena pravila in družbeno razdaljo.

Danska je v boju proti pandemiji novega koronavirusa 14. marca zaprla meje za tujce. Na ta dan so v državi tudi zaznali prvo smrtno žrtev koronavirusne bolezni 19. Nekaj dni pozneje so nato sprejeli odločitev o zaprtju barov, restavracij in trgovin.

Tudi Avstrija napoveduje omilitev ukrepov

Tudi Avstrija je sporočila, da bo začela postopno odpravljati uvedene omejitve. Potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz napovedal postopno omilitev po veliki noči, nameravajo v Salzburgu med drugim prihodnji teden znova odpreti parke in igrišča.

V državi so sicer že četrti dan zapored potrdili več ozdravljenih kot na novo okuženih. Skupno so potrdili 12.519 okužb, največ na Tirolskem, in sicer 2835. Zaradi covida-19 je do zjutraj umrlo 234 ljudi, 4046 ljudi pa je ozdravelo.

Od ponedeljka do danes zjutraj je ozdravelo 583 ljudi, na novo pa so do jutra potrdili 332 okužb, do 15. ure popoldne pa 519.

"Vidite nas samo, ko si pokrijemo obraze," so zdravniki zapisali na enega izmed transparentov. Foto: Reuters

Grški zdravniki protestirajo zaradi pomanjkanja

Več sto zdravstvenih delavcev po grških javnih bolnišnicah je zahtevalo nove zaposlitve in pomoč zasebnih klinik, saj javno zdravstvo še zmeraj čuti posledice finančne krize pred več kot desetletjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vidite nas samo, ko si pokrijemo obraze," je pisalo na enem izmed plakatov med protestom na svetovni dan zdravja.

Uslužbenci ene od javnih bolnišnic v Atenah so zahtevali nove zaposlitve, opremo in teste za novi koronavirus. Policija je skušala vstopiti na dvorišče bolnišnice, a so ji protestniki to preprečili.

Podobni protesti so bili tudi po drugih javnih bolnišnicah v Grčiji. Predsednica sindikata zdravnikov v bolnišnici Voula na jugu Aten Despina Tosonidu je pozvala, da bi morale zasebne klinike pomagati, da bi se lažje premostile pomanjkljivosti javnega sektorja v času krize.

Testiranja večinoma pri zasebnikih
Po njeni presoji bi potrebovali okoli 30.000 novih zdravnikov in nove teste za novi koronavirus. Testiranja zdaj večinoma opravljajo v zasebnih bolnišnicah, kjer stanejo od 150 do 300 evrov.

Zdravstvo je bilo hudo prizadeto med finančno krizo v Grčiji. Vlada je sicer v boju proti covidu-19 ponudila bolnišnicam 30 milijonov evrov in napovedala, da bo za določen čas zaposlila 2000 zdravnikov in 2000 sester. V Grčiji so do zdaj potrdili 1755 okužb, od tega je umrlo 81 ljudi.

Finska zaostruje prehodnost meje s Švedsko

Sorodna novica Vsakodnevno aktiviranih več tisoč pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Finska bo nadzor na mejah podaljšala do 13. maja. "Cilj vlade je še naprej zmanjševati gibanje na območjih, ki mejijo s Švedsko in Norveško," je sporočila vlada. Finska je do zdaj potrdila 2176 okužb in 27 smrtnih žrtev. "Za Finsko je nujno, da Švedska svojim zdravstvenim delavcem da navodila o boljši zaščitni opremi in poveča njihovo testiranje."

Finska vlada je že pred časom uvedla omejitve glede potovanj na sever, po novem pa bodo tja lahko odšli le nujno potrebni delavci, ki bodo imeli potrdilo od svojih delodajalcev. "Finci, ki potujejo na Švedsko in Norveško, morajo, ko so na Finskem, živeti v razmerah, podobnih karanteni," so še zapisali v vladi. Omenjene države so odpravile mejni nadzor leta 1952.

Švedska: Porast smrtnih žrtev po reviziji podatkov

Na Švedskem je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do zdaj so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom.

Švedska je k spopadanju s širjenjem novega koronavirusa pristopila na samosvoj način, ki je deležen polemik tako doma kot v tujini. V nasprotju z bližnjima Dansko in Nemčijo se ni odločila za uvedbo omejitev gibanja, šole in restavracije ostajajo odprte.

Oblasti so vse pozvale k odgovornosti pri upoštevanju medsebojne razdalje in strogih higienskih ukrepov ter k izogibanju nenujnih potovanj. Starejše od 70 let in tiste z bolezenskimi simptomi pozivajo, naj ostanejo doma, medtem ko zaposlene spodbujajo k delu od doma.

Na Danskem so ob cvetni nedelji organizirali verske obrede, na katere so se prebivalci pripeljali z avtomobili – in ostali v njih. Foto: Reuters
Na Danskem so ob cvetni nedelji organizirali verske obrede, na katere so se prebivalci pripeljali z avtomobili – in ostali v njih. Foto: Reuters

Belgija: Petina hospitaliziranih na intenzivni negi

V Belgiji je v zadnjih 24 urah umrlo 162 bolnikov s covidom-19, skupno več kot 2000, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Emmanuel Andre. Zmanjšalo pa se je število na novo okuženih z novim koronavirusom in bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah.

V ponedeljek so potrdili 1380 novih okužb z novim koronavirusom, skupno skoraj 22.200 – 314 bolnikov so hospitalizirali. V bolnišnicah se tako zdaj zaradi covida-19 zdravi 6012 bolnikov, od tega jih je petina na intenzivni negi. V ponedeljek so iz bolnišnic po okrevanju izpustili 171 ljudi, je še povedal.

Romunija: Okuženih deset novorojenčkov

Iz Temišvara poročajo, da je okuženih deset novorojenčkov. Njihove matere so bile na testiranju negativne. Še preden so bili izidi znani, so devet mater in njihovih dojenčkov že odpustili. Na ginekološkem oddelku v omenjeni bolnišnici so do zdaj potrdili 25 okužb, tako med zaposlenimi kot bolnicami.

Rusija: Prvič več kot 1000 okuženih v enem dnevu

V Rusiji so prvič do zdaj zaznali več kot 1000 novookuženih. V 24 urah se je število povečalo za 1154, na 7497. Število smrtnih žrtev zaradi covida-19 se je povišalo za 11, na skupno 58.

V Rusiji več kot 7400 okuženih