Vstopna točka za odvzem brisa. Foto: RTV SLO
Vstopna točka za odvzem brisa. Foto: RTV SLO

Na murskosoboški vstopni točki se je v zadnjem tednu zvrstilo tudi 300 pacientov na dan iz celotne regije.

"Zdravstveni dom Murska Sobota je že od marca vstopna točka za jemanje brisov in tudi za preglede bolnikov, ki so domnevno okuženi z novim koronavirusom. Vse naročene brise vzamemo isti dan, zato smo tudi okrepili našo kadrovsko zasedbo tako, da dnevno v tej ambulanti delajo dva ali trije zdravniki in pet ali šest medicinskih sester. K nam na preglede prihajajo tudi pacienti, ki so že pozitivni in potrebujejo zdravniško pomoč, in marsikaterega je potem treba napotiti naprej v bolnišnico. Tudi v naši ustanovi imamo nekaj zaposlenih s potrjeno okužbo. Nekateri, ki so bili zaradi tega doma, se vračajo, tako da ne zapiramo več posameznih ambulant oziroma enot. Nekaj sodelavcev smo pridobili na podlagi odredbe o prekinitvi delovanja preventivnih programov. Tako smo jih prerazporedili v covidno ambulanto. Tri sodelavce pa smo razporedili v murskosoboško bolnišnico, zaenkrat vse dejavnosti v zdravstvenem domu potekajo nemoteno. V mreži covidnih ambulant je tudi zdravstveni dom Lendava, tako da smo se na neki način že razbremenili, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli jemati brise še v zdravstvenih domovih Ljutomer in Gornja Radgona. Prejeli smo tudi navodila za omejitev števila brisov, vseeno pa sprejemamo naročila izbranih družinskih zdravnikov oziroma dežurnega zdravnika. Če se bodo držali navodil pristojnih, v prihodnje pričakujemo manj testiranj," je povedala direktorica Zdravstvenega doma v Murski Soboti Edith Žižek Sapač.

Lepe geste za zdravstvene delavce

Bolnikom pomagajo z informacijami

Nepogrešljiv del ekipe na murskosoboški vstopni točki je od spomladi specializantka družinske medicine Andreja Šinko Gider. Z njo smo se pogovarjali, preden je začela delovni dan. Pravi, da je delo zdaj težje kot spomladi. "Številke so zdaj bistveno višje, kot so bile spomladi. Ni enostavno, ko spremljamo naraščajoče število okužb. Pridejo tudi pacienti, stari okoli 40 let ali mlajši, z dihalnimi stiskami. Ni enostavno, ampak se nekako se borimo. Moramo se potruditi, da bomo zdržali, da bo potem boljše, kajne? Pri našem delu je najpomembnejše, da pacientom pomagamo s tem, da jim damo informacije o tem virusu, da niso prestrašeni. Kljub kratkemu stiku ob brisu je vedno dovolj časa za spodbudne besede. Povemo jim, da ne poteka vsaka infekcija s hudim potekom, seznanimo jih s tem, na kaj morajo biti pozorni in kdaj nas morajo čim prej kontaktirati. Recimo, ko se pojavijo težave z dihanjem, naj se čim prej obrnejo na svojega osebnega zdravnika, lahko tudi neposredno na našo ambulanto, če njihov zdravnik ne dela," je povedala Šinko Giderjeva.

Kužne bolezni v preteklosti

Najtežje je spremljati poslabšanje stanja

Je ni strah, da bi se v službi okužila? Ne nazadnje je dnevno v stiku z okužbami.

"Delati sem začela spomladi, potem ko so nam, specializantom, zaradi razmer prekinili specializacijo. Odločila sem se za delo v domači regiji. Ko sem začela, sem se seveda malo bala, ker ne veš, kaj te čaka. Previdnost in zdravje sta na prvem mestu. Saj imamo zaščitno opremo, se oblečeš, razkužuješ, paziš. Zdaj, po pol leta, ko ves čas delaš tukaj, pa si nekako že navajen. Ene stvari pač odmisliš in veš, da si zaščiten. Nekje v ozadju pa vseeno razmišljaš o tem. A ne nazadnje se lahko okužimo kjer koli. To je dejstvo. Osebno mi je najtežje, ko vidim, da se je bolniku poslabšalo stanje, in ko vidim mlajše ljudi, ki nimajo nekih kroničnih bolezni, pa huje zbolijo. Takrat dejansko vidiš, kakšno moč ima virus. Marsikomu se je na začetku leta ob pojavu virusa morda zdelo, da je to nekje daleč in da se nas ne tiče. Je pa res, da poskušam čim manj razmišljati o tem, kaj se je dogajalo v službi. Domov se odpravim v upanju, da bo naslednji dan boljši. In še nekaj bi rada povedala. Mladi imamo več energije, starejši kolegi pa izkušnje in smo jim zelo hvaležni za pomoč in nasvete. Vedno so nam pripravljeni priskočiti na pomoč, da si kakšen dan oddahnemo in naberemo novih moči. Ko se vse to konča, pa si želim končati specializacijo družinske medicine in se zaposliti v murskosoboškem zdravstvenem domu," je sklenila Šinko Giderjeva.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.