Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvaška je nekoliko omilila ukrep o 14-dnevni samoizolaciji za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Slovenije. Potem ko so s sedeža hrvaške diplomacije najprej sporočili, da je na razširjenem seznamu kriznih držav celotna Slovenija, so pozneje obvestili, da ukrep o obvezni samoizolaciji znova velja zgolj za tiste, ki prihajajo iz Bele krajine. Srbija je zaprla mejo za tujce, ki pridejo iz najbolj tveganih območij, tudi Slovenije. Od ponedeljka bo v Avstriji veljala prepoved letalskih povezav z Italijo, Španijo, Francijo in Švico. Nemčija namerava s ponedeljkom delno zapreti svoje meje z Avstrijo, Francijo in Švico. Blago in dnevni migranti bodo lahko še naprej prehajali med državami, prav tako se bodo lahko Nemci vrnili v domovino.

Po ameriških letališčih od sobote naprej vlada kaos, ker več tisoč potnikov iz Evrope čaka dolge ure za nove varnostne postopke, uvedene zaradi koronavirusa. Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo napovedal prepoved poletov iz Evrope, ki pa ni popolna. Trumpova prepoved ne velja za ameriške državljane, ki se vračajo iz Evrope, prav tako ne za imetnike dovoljenja za delo in bivanje v ZDA ter njihove ožje družinske člane, diplomate, vojake in nekatere druge kategorije potnikov.

Gneča na slovenskih mejnih prehodih se zmanjšuje. Slovenija se je s sosednjimi državami dogovorila za konvoje, s katerimi se lahko vozniki tovornjakov in potniki, ki so obtičali pri nas, vrnejo domov. V matične države se je tako lahko vrnilo 276 tovornih vozil.