Foto: AP
Foto: AP

Prav tako je izrazila dvome o četrtem cepljenju za širšo populacijo, češ da ponavljajoči se poživitveni odmerki niso "vzdržna" strategija. "Nihče ne ve natančno, kdaj bomo na koncu predora, vendar bomo prišli tja," je povedal vodja strategije za cepiva pri EMI Marco Cavaleri.

"S povečanjem imunosti populacije – in z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti – se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti," je dodal. Pri tem je poudaril, da smo trenutno še vedno v pandemiji, in opozoril na ogromno obremenitev zdravstva zaradi porasta okužb z omikronom.

Da ponavljajoči se poživitveni odmerki cepiva niso smiselna strategija, je danes opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

"Če imamo strategijo, v kateri dajemo poživitvene odmerke vsake štiri mesece, bomo na koncu lahko imeli težave z imunskim odzivom," je dejal Cavaleri in dodal, da bi nenehno cepljenje lahko utrudilo populacijo.

Države bi morale namesto tega začeti razmišljati o daljših intervalih za dajanje poživitvenih odmerkov in jih podobno, kot trenutno velja za cepiva proti gripi, uskladiti z začetkom hladnejšega dela leta, je še dejal Cavaleri.

EMA je pred tem sporočila, da so študije potrdile, da je kljub večji nalezljivosti omikrona tveganje za hospitalizacijo pri tej različici med tretjino in polovico tistega, ki ga predstavlja različica delta.

Foto: AP
Foto: AP

WHO: Z omikronom bi se lahko okužila polovica Evropejcev

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je danes opozorila, da bi se lahko glede na trenutno stopnjo okužb v Evropi in nekaterih državah srednje Azije v naslednjih dveh mesecih z omikronom okužila polovica ljudi. "Inštitut za zdravstvene meritve in vrednotenje napoveduje, da se bo več kot 50 odstotkov prebivalstva v regiji v naslednjih šestih do osmih tednih okužilo z omikronom," je povedal direktor WHO-ja za Evropo Kluge.

Evropska regija WHO-ja obsega 53 držav in ozemelj, pri čemer vključuje Rusijo ter več srednjeazijskih držav. V 50 državah so po besedah Klugeja potrdili okužbe z omikronom, ki hitro postaja prevladujoča različica v zahodni Evropi in se zdaj širi na Balkan.

V regiji so v prvem tednu letošnjega leta potrdili več kot sedem milijonov okužb s koronavirusom, kar pomeni, da se je število okužb v dveh tednih več kot podvojilo. Stopnje umrljivosti ostajajo stabilne in so še naprej najvišje v državah z visoko incidenco okužb v kombinaciji z manjšim deležem cepljenih, navaja WHO.

Kluge je potrdil, da je omikron bolj prenosljiv kot prejšnje različice in da pri WHO-ju opažajo naraščanje hospitalizacij. Ob tem pa je poudaril, da "odobrena cepiva še naprej zagotavljajo dobro zaščito pred hudimi boleznimi in smrtjo, tudi za omikron".

WHO: Z omikronom se bo okužilo pol Evrope