EU je sporočila, da po juniju ne bo več naročila cepiva AstraZenece. Foto: Reuters
EU je sporočila, da po juniju ne bo več naročila cepiva AstraZenece. Foto: Reuters

V nedeljo smo poročali, da EMA (Evropska agencija za zdravila) preučuje nov morebitni stranski učinek, in sicer da pregledujejo poročila o redki motnji degeneracije živcev pri cepljenih s cepivom AstraZenece, danes pa so potrdili, da gre za Guillain-Barrejev sindrom.

GBS je redka motnja, pri kateri imunski sistem začne napadati periferni živčni sistem, kar se kaže kot oslabelost in parestezije – nenormalni občutki vzdolž poti perifernih živcev, kot so mravljinčenje, skelenje ali zbadanje – ali omrtvičenost okončin. Pogosta simptoma sta bolečina globokih mišic in prizadetost obraznih mišic, lahko pa se razvije paraliza celotnega telesa.

Koliko primerov te sicer redke bolezni so zaznali po cepljenju, niso pojasnili. Kot še dodaja Reuters, je Ema GBS kot morebiten stranski pojav cepljenja, ki ga je treba v nadaljnjem postopku preverjanja posebej spremljati, opredelila po izdaji pogojnega dovoljenja za cepivo konec januarja.

Večina bolnikov z GBS-jem v nekaj mesecih popolnoma okreva, nekaterim ostanejo trajne posledice, smrt zaradi zapletov bolezni pa je izredno redka. GBS po navadi povzroči bakterijska ali virusna okužba, so ga pa v preteklosti že povezovali tudi s cepljenji, npr. leta 1976 ob izbruhu prašičje gripe v ZDA ter ob izbruhu ptičje gripe H1N1 leta 2009.

Za zdaj ni dokazov o povezavi cepiv mRNA in vnetjem srca

Ema je v petek tudi potrdila, da preučuje poročila o primerih vnetja srca po cepljenju s cepivoma mRNA podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna. Kot je sicer pojasnila, za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bilo to dvoje povezano.

Prejšnji teden je ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) sporočil, da ni ugotovil nobenih povezav med vnetjem srca in cepivi proti covidu-19.

Pri ameriškem Pfizerju in nemškem BioNTechu so sporočili, da podpirajo revizijo EME, a da po več kot 450 milijonih razdeljenih odmerkov niso zaznali nobenih indikacij o omenjeni vzročni povezanosti. Kot so še pojasnili, pri cepljenih niso zaznali povišane stopnje tveganja za miokarditis oziroma vnetje srčne mišice v primerjavi s splošno populacijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

BioNTech: Naše cepivo ne potrebuje sprememba za nove različice

Nemško biotehnološko podjetje BioNTech je sporočilo, da cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer, v tej fazi ne potrebuje sprememb za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa.

"Do zdaj nič ne kaže, da je potrebna prilagoditev cepiva podjetja BioNTech proti glavnim ugotovljenim novim različicam koronavirusa," je sporočilo podjetje ob predstavitvi finančnih rezultatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so dodali, da so razvili celovito strategijo za soočenje s temi različicami, če bi se za to pokazala potreba v prihodnosti.

V okviru priprav na morebitno potrebo po prilagoditvi cepiva je BioNTech v marcu začel testiranje "spremenjene različice cepiva, specifične za različice virusa". Namen študije je raziskati regulativno pot, po kateri bosta šla BioNTech in Pfizer, če bi se novi koronavirus spremenil do tolikšne mere, da bi bilo treba cepivo posodobiti.

Prav tako poteka ocena vpliva morebitnega cepljenja s tretjim odmerkom cepiva na podaljšanje imunosti in zaščito pred različicami virusa, so dodali.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je sicer aprila dejal, da je cepivo učinkovito tudi proti indijski različici virusa, ki se trenutno hitro širi po Indiji.

Cepivo BioNTecha in Pfizerja uporabljajo v več kot 90 državah po svetu. Do konca leta naj bi proizvodnjo povečali na tri milijarde odmerkov, potem ko so sprva načrtovali proizvodnjo 2,5 milijarde odmerkov.

Nemci bodo gradili tovarno v Singapurju

Medtem je BioNTech napovedalo gradnjo v jugovzhodni Aziji. V Singapurju namerava zgraditi upravni in proizvodni objekt, kjer bodo v prihodnosti izdelali po več sto milijonov odmerkov cepiva letno. Gradnja se bo začela že letos, proizvodnja pa naj bi, če bo šlo vse po načrtih, stekla leta 2023. "S tem načrtovanim proizvodnim objektom mRNA bomo povečali kapaciteto svoje celotne mreže in razširili zmožnost proizvodnje in dobave naših cepiv mRNA ter zdravil ljudem po vsem svetu," je ob napovedi gradnje poudaril izvršni direktor BioNTecha Sahin.

Nemčija: Cepivo Johnson&Johnson za vse odrasle, ne le starejše od 60 let

Nemčija je sporočila, da bo cepljenje s cepivom Johnson&Johnsona omogočila vsem odraslim državljanom. Bodo pa to cepivo prednostno vendarle uporabljali za to starostno skupino nad 60 let. Večina Nemcev, starejših od 60 let, bo predvidoma cepljena do konca junija, zato so se, kot je danes pojasnil nemški minister za zdravje Jens Spahn, po posvetovanjih z zdravstveno stroko odločili, da cepljenje s cepivom Johnson & Johnson, pri katerem za učinkovito zaščito zadostuje že en sam odmerek, omogočijo tudi mlajšim od 60 let.

Na Norveškem pa je vladno imenovana komisija priporočila, da vlada izloči cepivi AstraZenece in Johnson&Johnsona iz nabora cepiv zaradi tveganja za nastanek krvnih strdkov.

Poljska skrajšuje čas med dvema odmerkoma

Poljska bo skrajšala obdobje med dvema odmerkoma za cepiva Pfizer, Moderna in AstraZeneca. Za cepivo Moderne in Pfizer bo čas med dvema odmerkoma skrajšan z 42 na 35 dni, za cepivo AstraZenece pa s 84 na 35 dni, poroča Reuters.