Mario Fafangel. Foto: Zajem zaslona STA
Mario Fafangel. Foto: Zajem zaslona STA

"Epidemiološka situacija se še ni stabilizirala, danes do tega trenutka je že čez 180 na novo okuženih," je v izjavi medijem o povečevanju števila okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh in vedno težjemu epidemiološkemu spremljanju števila okuženih v uvodu dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Trenutno ima epidemiološka služba v delu kar čez 250 aktivnih primerov – to pomeni, da morajo še izvesti epidemiološka testiranja in poizvedovanja. Kot je dejal Fafangel, ni šlo za lahko odločitev, a število primerov raste tako hitro, da vseh ne uspejo epidemiološko obravnavati na način, kot so jih doslej. "Na podlagi tega se je epidemiološka služba NIJZ-ja morala odločiti, kako iti naprej, odločili smo se, da se bomo osredotočili na najbolj ranljive skupine prebivalstva," je napovedal.

Med skupinami, ki bodo imele prednost pri epidemiološki obravnavi, bodo torej okuženi v domovih za starejše občane, v socialnovarstvenih zavodih, zdravstvu, šolstvu in skupnih gospodinjstvih.

Trenutno med šolsko populacijo v primerjavi z vsemi drugimi okuženimi približno 50 odstotkov primerov zboli med karanteno. Strokovno smo gledali, kjer bomo najučinkovitejši. Še vedno bomo na isti način delovali v šolstvu, drugje pa obvestilo, da mora vsak prispevati in pomagati - drugače ne bo šlo.

Mario Fafangel o primerih okužb v šolstvu

V socialnovarstvenih zavodih in domovih za starejše občane zato, ker je v teh ustanovah najbolj rizična populacija, poleg tega je tudi smrtnost najvišja. Šolstvo so izbrali zato, ker je z družbenega vidika pomembno to, da lahko otroci sedijo v šolskih klopeh. "Dali bomo vso energijo, da to tako tudi ostane," je dodal Fafangel. Glede zdravstvenih ustanov je dejal, da brez njihovega delovanja ni druge možnosti kot zaprtje države, iskanje stikov okuženih v skupnih gospodinjstvih pa je po mnenju epidemiologov pomembno zato, ker gre za tesne stike, ki največkrat generirajo nove primere okužb.

"Epidemiologi potrebujemo pomoč vseh," je poudaril Fafangel. Kot se je slikovito izrazil, je epidemiološka odeja, s katero so pokrivali celotno prebivalstvo, trenutno takšna: "Če jo povlečemo na eni strani, jo odkrijemo na drugi. Če jo bomo vlekli na vse strani, se bo strgala in iskanja stikov ne bo več."

Slovenski epidemiologi bodo, če bodo to zmogli, še naprej skušali stopiti v stik z vsakim obolelim, se z njim pogovoriti o njegovih stikih, ampak v manjšem obsegu. "Na vsakem obolelem je, da obvesti še širši krog stikov, da zmanjša verjetnost, da se širi bolezen naprej." Po njegovih besedah je pomembno, da vsi tisti, ki bodo dobili informacijo, da so bili v stiku z okuženo osebo, naj kar se da pazijo, da ne bodo bolezni širil naprej, pazijo na higieno rok in kašlja, se izolirajo ob prvih znakih bolezni in pokličejo zdravnika. "To je edini koncept, ki lahko zdaj funkcionira, verjamem v ljudi, da bomo uspeli na takšen način naprej," je še poudaril.

Ali smo blizu razglasitve epidemije?

V sredo rekordnih 387 okužb

Po 3665 testiranjih v sredo je bilo potrjenih rekordnih 387 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 131 bolnikov, 21 jih je na intenzivni negi. Za covidom-19 je umrl en bolnik. V primerjavi s sredo se v bolnišnicah zdravi devet novih bolnikov, eden manj je na oddelku intenzivne nege.

V sredo je bilo pozitivnih 10,55 odstotka vseh testov na novi koronavirus.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo največ okužb potrjenih v Ljubljani, in sicer 64. Sledita Novo mesto in Vrhnika s 17, Domžale s 15, Škofljica z 11 in Škofja Loka z 10 okužbami.

Po poročanju TV Slovenija so v sredo okužbo potrdili tudi pri 35 zaposlenih v zdravstvu, dveh zaposlenih v domovih za starejše občane in pri 13 oskrbovancih domov.

Na TV Slovenija pripravljajo posebno oddajo Premagajmo covid 19, ki bo prvič na sporedu v petek, 9. 10., po Poročilih ob 17.00. V oddaji bodo strokovnjaki odgovarjali na vprašanja gledalcev o koronavirusu in ukrepih, ki se uvajajo v Sloveniji. Vprašanja lahko pošiljate na elektronski naslov korona@rtvslo.si.

Umrlo že 160 bolnikov

Največji delež okuženih je še vedno v Črni na Koroškem, a rahlo pada (1,341 odstotka), sledijo ji Mežica z rahlo rastjo (0,731 odstotka), Šentjernej (0,517 odstotka) in Prevalje (0,470 odstotka).

Po podatkih sledilnika za covid-19 je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) 128.

Premier Janša je v torek pojasnil, da bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti ukrepe, ki smo jih spomladi, če bi število okuženih preseglo 140 okužb na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh.

V Sloveniji je bilo od začetka širjenja novega koronavirusa marca pa do četrtka skupno opravljenih 247.771 testiranj na novi koronavirus, potrjenih pa je bilo 7507 okužb. Za covidom-19 je umrlo 160 bolnikov.

IJS: Številke so že velike

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ocenjujejo, da epidemija covida-19 narašča s podvojitvenim časom 13,3 dneva, reprodukcijsko število je naraslo na 1,43. To "ne obeta ničesar dobrega, še posebej, ker so številke že velike". Vzroki za takšno rast bi lahko bili začetek študijskega leta, jesensko vreme oz. presežene kapacitete epidemiološke zajezitve.

"Če nam družbi kot celoti ne bo uspelo bistveno zmanjšati širjenja novega koronavirusa z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če nam epidemije ne bo uspelo samim pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati."

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan

"Presežene zmogljivosti epidemiološke zajezitve bi pomenile pozitivno povratno zanko razmaha epidemije, kar bi močno povečalo reprodukcijsko število," navajajo na IJS-ju. Negotovost podanih napovedi bo velika, dokler se reprodukcijsko število – to kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi – ne bo ustalilo, so zapisali v novi oceni stanja, ki so jo objavili v sredo.

V njej predvidevajo, da če bi bilo dnevno število pozitivnih testov manjše od 225, bi reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa bi nekoliko narasel, sicer bo ravno nasprotno. Kot kaže, se bo zgodilo ravno nasprotno, saj so v sredo potrdili 387 novih okužb. V torek je sicer dnevni prirastek okužb prvič presegel 300.

Epidemija bo začela pojenjavati, če bo reprodukcijsko število manjše od 0,95, kar bi lahko predvidoma dosegli že z doslednim izvajanjem preprostih samozaščitnih ukrepov. "Varujte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je že znatna," so dodali.

Ob zdajšnji dinamiki epidemije z reprodukcijskim številom 1,43 pa se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo od 50 do 450, število hospitaliziranih bo že ob koncu meseca preseglo 400, ob koncu meseca bo tudi več kot 50 bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo. Skupno število umrlih bolnikov s covidom-19 pa bi v dobrem mesecu naraslo na več kot 250, kaže projekcija IJS-ja.

Sicer pa na IJS-ju ugotavljajo, da je smrtnost v drugem valu epidemije glede na pozitivne teste približno 50-odstotno manjša kot v prvem valu, predvidoma zaradi boljšega zdravljenja.

V CUDV Črna prišla prva kadrovska pomoč

Po razglasitvi občine Črna na Koroškem za ogroženo območje so v tamkajšnjem Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, trenutno največjem žarišču okužb pri nas, ki se spopada tudi s kadrovsko stisko, danes prejeli prvo pomoč. Iz CUDV-ja Dobrna so jim poslali varuha, v prihodnjih dneh pa pričakujejo tudi pomoč zdravstvenega kadra.

CUDV Črna na Koroškem je prejel zaščitno opremo tudi od številnih donatorjev, je danes pojasnila direktorica. Foto: Zajem zaslona
CUDV Črna na Koroškem je prejel zaščitno opremo tudi od številnih donatorjev, je danes pojasnila direktorica. Foto: Zajem zaslona

V petek pričakujejo še tri zdravstvene tehnike z Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo Dornava, eno varuhinjo iz CUDV-ja Radovljica in enega bolničarja iz Doma upokojencev Vrhnika, je pojasnila direktorica CUDV-ja Črna Dalja Pečovnik in dodala, da se dogovarjajo tudi za pomoč iz CUDV-ja Draga, nekaj prostovoljcev pa jim že vse od začetka nudi različne vrste pomoči. "Za pripravljenost in pomoč smo sorodnim ustanovam izjemno hvaležni, saj bomo na ta način lahko vsaj nekoliko razbremenili naše izjemno pridne zaposlene, ki so v zadnjih dveh tednih izkazali neizmerno pripadnost centru in našim uporabnikom," je ob tem zapisala Pečovnikova. Poudarila je, da je trenutno vsaka kadrovska okrepitev ključna.

Pečovnikova je še pojasnila, da do zdaj glede zaščitnih sredstev niso imeli kakšnega pomanjkanja, se je pa poraba osebne varovalne opreme za zaposlene izjemno povečala. V zadnjih dneh je CUDV Črna prejel zaščitno opremo tudi od številnih donatorjev, za kar se jim posebej zahvaljujejo, je še sporočila Pečovnikova.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer z odredbo razglasil Črno na Koroškem za ogroženo območje zaradi covida-19. Občina Črna na Koroškem je že več dni občina z največjim deležem aktivno okužen v Sloveniji (1,341 odstotka). Število okuženih hitro narašča tudi v celotni Mežiški dolini.

Porast hitro polni kapacitete v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Trenutno imajo osem bolnikov s covidom-19, ki prihajajo iz različnih regij, postelj zanje pa imajo 10. Enega bolnika so v sredo zaradi poslabšanja stanja premestili v UKC Maribor. Težave imajo tudi zaradi notranjega širjenja okužb. V sredo so opravili 28 testov na novi koronavirus. Med zaposlenimi so potrdili dve okužbi. Trenutno imajo med zaposlenimi devet aktivnih okužb. 23 zaposlenih je v karanteni.

V CUDV-ju Črna na Koroškem so prvo okužbo pri zaposleni osebi potrdili 20. septembra, vse odtlej pa je v zavodu, ki skupaj z dislociranimi enotami in dnevnimi centri skrbi za okoli 300 oseb z motnjami v duševnem razvoju, število okuženih močno naraslo. Do zdaj so v CUDV-ju Črna na Koroškem potrdili 105 okužb, od tega 73 pri uporabnikih.

Počasnejše delo zaradi okužb

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zanikali poročanje nekaterih medijev, da zaradi okužb z novim koronavirusom pri zaposlenih zapirajo nekatere oddelke. Direktor Vojko Flis je poudaril, da je zaradi nujnih testiranj na covid-19 res odpadlo nekaj posegov, a zdaj delo na teh oddelkih kljub oteženim razmeram poteka dalje.

"V zadnjem obdobju je postala že stalnica, da se nam konec tedna pojavljajo posamezniki, ki v ustanovo prinašajo okužbo. To so praviloma zaposleni, in to nam povzroča izjemne težave in pomembne reorganizacijske ukrepe. Zaradi tega nismo zaprli nobenega oddelka, je pa včeraj deloma stala intenzivna terapija na kirurgiji, ker smo morali zaposlene testirati. Odpadlo je nekaj načrtovanih programov, drugače pa praviloma ne zapiramo nobenih oddelkov. Res pa je, da delo na vseh oddelkih teče nekoliko počasneje," je pojasnil Flis.

Okužba z novim koronavirusom je potrjena pri 23 zaposlenih, 33 ljudi z različnih oddelkov je v samoosamitvi. Ti zaposleni so se po besedah direktorja okužili zunaj službe, zato je vse sodelavce znova pozval k odgovornemu ravnanju in vedenju tudi zunaj delovnega mesta.

"A kakšnih mehanizmov ukrepanja v tem trenutku nimamo," je pojasnil. Tako zaposlene kot bolnike testirajo vsak dan. Na njihovem navadnem covidnem oddelku je hospitaliziranih 22 bolnikov, še tri zdravijo v enoti za intenzivno nego. Po besedah Flisa lahko v primeru povečanih potreb hitro povečajo število običajnih postelj za bolnike s covidom-19 na 40, na intenzivni negi pa na šest.

Če bi bile potrebe še višje, pa v UKC-ju Maribor ne bo več mogoče zagotoviti delovanja drugih zdravstvenih dejavnosti. "Lahko še povečamo število postelj, a takrat bomo morali začeti razmišljati, katere programe bomo ustavljali, da bomo kadrovsko zmogli," je dejal direktor.

Pojasnil je še, da je potek bolezni pri bolnikih različen, tudi bolniki na navadnem covidnem oddelku pa potrebujejo dodaten kisik. "Potek njihove bolezni ni povsem preprost," je opozoril Flis.

Hitri testi na novi koronavirus

Kot pomembno novost je poudaril dejstvo, da so začeli preizkušati hitre teste na okužbo z novim koronavirusom, ki lahko v nekaj minutah povedo, ali je oseba okužena ali ne, medtem ko je treba na rezultate klasičnega testiranja čakati najmanj šest ur.

"To nam olajša diagnostiko in zdravljenje. Res pa je, da so ti testi v obdobju preizkušanja, torej moramo šele ugotoviti, ali so zanesljivi," je dodal in povedal, da preizkušajo teste različnih proizvajalcev.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kadrovska stiska v jeseniški bolnišnici

V bolnišnicah vse bolj zaostrene razmere

Ob povečanju števila okužb z novim koronavirusom na Gorenjskem in po celotni državi narašča tudi število okuženih zaposlenih v jeseniški bolnišnici. V petek so imeli med zaposlenimi 12 potrjenih okužb, večinoma med osebjem v zdravstveni negi, v ponedeljek je številka poskočila na 19, danes pa jih je že 27, so povedali v bolnišnici.

Poleg 27 zaposlenih, ki so zaradi pozitivnega testa na okužbo v bolniškem staležu, je odsotnih še sedem zaposlenih, ki so v karanteni ali osamitvi. Bolnišnico zato pesti velika kadrovska stiska. "Poleg že siceršnjega pomanjkanja medicinskih sester imamo ob sedanjem izpadu velike kadrovske težave," je poudaril direktor bolnišnice Mark Toplak.

Zaradi pomanjkanja kadrov so zaprli oddelke abdominalne kirurgije, poškodbene kirurgije in gastroenterologije, težave z izvajanjem programa imajo tudi na drugih oddelkih. Tako so v bolnišnici nehali izvajati nenujne posege. Zaradi kadrovskega primanjkljaja težko pokrivajo še dejavnost dialize.

V bolnišnici imajo tudi šest bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, saj jih zaradi razmer v državi ne premeščajo več v druge bolnišnice. Jeseniška bolnišnica sicer še ni uradno postala covidna bolnišnica, saj na morebitni sklep ministrstva še čakajo. So pa v prvem nadstropju uredili oddelek za covid-19, tako kot spomladi v času epidemije.

"Trenutne razmere v bolnišnici so zapletene. Ker imamo tudi covidne bolnike, smo se že začeli reorganizirati," je povedal Toplak. Pojasnil je, da to vpliva tudi na druge programe. "Izvajali bomo vse, kar je nujno in kar je mogoče izvajati, o čemer odloča stroka," je poudaril novi direktor jeseniške bolnišnice.

Okužbe v Osnovni šoli Rogatec

V Osnovni šoli Rogatec so potrdili pet okužb, od tega so okuženi štirje zaposleni in en učenec. V karanteni so trije razredi in 10 zaposlenih, je povedala ravnateljica šole Alenka Virant. V Podružnični šoli Donačka Gora dela vrtec, šolski otroci, ki tam niso v karanteni, pa imajo pouk zaradi reorganizacije dela na matični šoli v Rogatcu.

Večjih žarišč v DSO-jih še ni, se pa okužbe širijo

Povečanje števila okuženih se kaže tudi v domovih za starejše občane. Na Gorenjskem so tako v teh dneh odkrili okužbe v več domovih, do večjih žarišč pa za zdaj ni prišlo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V Domu starejših občanov Preddvor so okuženi štirje stanovalci in en zaposlen. Še pet okužb so do ponedeljka zaznali v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kamor se je na začetku prejšnjega tedna iz bolnišnice vrnila okužena stanovalka.

Konec tedna so bili o okuženi uporabnici pomoči na domu, ki se je okužila v eni od bolnišnic, obveščeni tudi v Domu Petra Uzarja Tržič, kjer so nato odkrili okužbo še pri eni zaposleni. Danes pa o okužbi poročajo tudi iz Doma Taber. V cerkljanskem domu starejših občanov so namreč v sredo potrdili okužbo pri eni zaposleni, ki pa že skoraj teden dni ni bila v delovnem procesu, zato je nadaljnji prenos okužbe manj verjeten.

Nove okužbe so po poročanju Radia Slovenija in sledilnika potrdili tudi v domovih starejših občanov v Domžalah, Jesenicah in ljubljanskih Mostah, pa tudi v Varstveno-delovnem centru (VDC) Zagorje. V Domu starejših občanov Domžale so v sredo zvečer okužbo potrdili pri enem od stanovalcev, ki so ga medtem že hospitalizirali. Danes so brise vzeli vsem zaposlenim in stanovalcem, a izvide še čakajo.

V Domu upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice so v sredo zvečer potrdili okužbo z novim koronavirusom pri enem od stanovalcev, ki so ga nato premestili v jeseniško bolnišnico. Danes testirajo morebitne stike in čakajo na izvide, da vidijo, od kod je prišla okužba. Dom je sicer zaradi slabe epidemiološke slike na Jesenicah že en teden zaprt za obiske.

V VDC-ju Zagorje pa so danes potrdili dve okužbi pri zaposlenih, tako da so v centru zdaj okuženi štirje delavci in en uporabnik. Testirali so 28 stanovalcev, med njimi je bilo 22 negativnih, šest testov pa bodo ponovili, je za STA danes povedala direktorica centra Špela Režun. Prav tako bo treba ponoviti tudi šest testov pri zaposlenih. Med 46 testiranimi zaposlenimi pa je bilo 38 negativnih. Zagorsko dnevno enoto so v sredo zaprli, da bi preprečili vdor okužb v enoto bivanja, ki je v isti stavbi in zanjo ne morejo ločiti čistih in nečistih poti. Zato si čim prej želijo prizidka, s katerim bi to uredili, je še dejala Režunova.

V torek je bilo potrjenih 365 okužb, v bolnišnicah je bilo 100 bolnikov na navadnih oddelkih in 22 na intenzivnih oddelkih.