Na predsednika ZDA Trumpa in njegovo ukrepanje glede koronavirusa letijo kritike. Foto: Reuters
Na predsednika ZDA Trumpa in njegovo ukrepanje glede koronavirusa letijo kritike. Foto: Reuters

Preklic potovanj, ki bo najbolj prizadel letalski promet, se začenja ob 23.59 v petek po vzhodnoameriškem oziroma ob 4.59 v soboto zjutraj po srednjeevropskem času.

Ameriški predsednik Donald Trump je omenil možnost, da se prepoved potovanj prekliče tudi pred rokom 30 dni. Prepoved je opredelil kot prepoved potovanj iz Evrope v ZDA, vendar to samodejno pomeni tudi prepoved potovanj iz ZDA v Evropo, saj ista letala letijo v obe smeri.

Prepoved ne velja za ameriške državljane, za tujce s stalnim prebivališčem v ZDA, ožje družinske člane ameriških državljanov in druge posameznike, ki so posebej navedeni v posebni izjavi.

Omejitev prav tako ne velja za Hrvaško, Romunijo, Bolgarijo in Ciper

Ker je izjava predsednika Trumpa zmedla številne Američane, saj ni jasno definiral držav EU-ja, iz katerih so začasno prepovedana potovanja, je ameriško ministrstvo za domovinsko varnost v obvestilu za javnosti navedlo, da gre za 26 držav schengenskega območja, med katerimi je Slovenija, ne pa tudi Hrvaška, Romunija, Bolgarija in Ciper.

Države schengenskega območja: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Švica.

Ti bodo sicer morali po vrnitvi v ZDA v 14-dnevno karanteno, je pojasnil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je opozoril, da se je epicenter okužb zdaj iz Kitajske in Južne Koreje preselil v Evropo.

Poleg tega se bodo Američani iz Evrope lahko vrnili na 13 izbranih letališč v ZDA, kjer jih bodo zdravstveno pregledali in nato poslali v karanteno, je še povedal Pence.

Trump je v televizijskem nagovoru "krivdo" za ameriške okužbe s koronavirusom pripisal Evropejcem, ki naj bi "semena" okužbe prinesli v ZDA. Trump je že 31. januarja omejil potovanja v ZDA iz Azije.

"Od začetka izbruha na Kitajskem smo uvedli hitre ukrepe in na zvezni ravni sprejeli ukrep za karanteno, kar se je zgodilo prvič v 50 letih. Razglasili smo izredno stanje za javno zdravje in izdali najvišje opozorilo za potovanja v druge države, ko virus širi grozno okužbo." Možnost večje širitve okužbe po ZDA je izvzel, a dodal: "Vsaka skupnost se spopada z različno stopnjo tveganja." Znano je, da nekatere zavarovalnice v ZDA ne želijo financirati testiranja morebitnih okuženih. ZDA, ki so v volilnem letu, pa imajo še vedno težave z izvajanjem testiranj, čeprav je kongres pred dnevi odobril 8,3 milijarde dolarjev za boj proti novemu koronavirusu.

V ZDA odpovedujejo prireditve

Ustavitev poletov ne velja za Združeno kraljestvo

V ZDA je 1312 potrjenih okužb z novim virusom SARS-CoV-2 in 38 smrtnih primerov, v Združenem kraljestvu, za katero prekinitev ne velja, pa je 459 okuženih in osem mrtvih.

Po svetu je sicer več kot 126.000 okuženih, 4638 umrlih in 68.266 ozdravelih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa razglasila pandemijo.

Prekinitev potovanj poleg Združenega kraljestva ne bo veljala za tovor, ki pluje čez Atlantski ocean, nekaj izjem za vrnitev bo tudi za Američane, ki jih bodo ustrezno pregledali.

Prepoved potovanj ni omilila kritik Trumpa

Prepoved potovanj iz Evrope v ZDA sicer ni pomirila Američanov, ustavila padanja borznih indeksov ali omilila kritik na račun tega, kako se Trump spopada s svetovno pandemijo.

V ZDA so doslej potrdili najmanj 1400 primerov okužbe in 40 smrtnih primerov. Nekdanji Trumpov svetovalec za domovinsko varnost Thomas Bossert je sporočil, da bo vsem čez dva tedna hudo žal za izgubo časa in energije za nesmiselno prepoved potovanj, potem ko se virus že širi po ZDA, namesto da bi se osredotočili na okrepitev testiranj in ukrepe proti širjenju virusa znotraj države.

Trump medtem razmišlja o prepovedi potovanj v huje prizadete zvezne države, kot sta Washington in Kalifornija. Kljub prepovedi, ki velja od sobote zjutraj, je danes v Beli hiši sprejel irskega premierja za praznik sv. Patrika, ki ga v ZDA letos ne bodo praznovali s paradami, ker so odpovedane.

Predsednik je zavrnil predlog kongresnih demokratov za pomoč prizadetim zaradi pandemije. Demokrati namreč predlagajo več denarja za brezposelne, pomoč v hrani, podporo bolnikom in tistim, ki skrbijo zanje, brezplačna testiranja in odpravo doplačil, ki jih zahtevajo zdravstvene zavarovalnice in podobno. Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je dejal, da gre za ideološki seznam želja, ki ne bo potrjen. Trump na drugi strani predlaga davčne olajšave.

EU kritizira enostransko ameriško prepoved potovanj zaradi koronavirusa

EU ne odobrava tega, da je bila ameriška odločitev o uvedbi prepovedi potovanj iz Evrope v ZDA sprejeta enostransko in brez posvetovanj, sta se na odločitev ZDA odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Koronavirus je svetovna kriza, ki ni omejena na nobeno celino in ki zahteva sodelovanje, ne enostranskega ukrepanja," sta dejala in poudarila, da EU odločno ukrepa za zajezitev virusa.

Michel je pred tem v prvem odzivu sporočil, da bodo preučili položaj, in poudaril, da se je treba izogniti gospodarskim motnjam. Tudi on je zatrdil, da EU sprejema vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja virusa, omejitev števila prizadetih ljudi in v podporo raziskavam.

V EU-ju so o spopadanju z novim koronavirusom danes na videokonferenci razpravljali tako ministri za izobraževanje kot zdravstveni ministri.

Okužen brazilski predstavnik, ki se je sešel s Trumpom

V Braziliji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri Fabiu Wajngartnu, tiskovnem predstavniku predsednika Jaira Bolsonara. Wajngarten se je v soboto na Floridi sešel s Trumpom, ki pa je sporočil, da ga ne skrbi možnost, da je tudi sam okužen. Iz Bele hiše so pozneje sporočili, da Trumpa niso testirali.

Trudeau se je z ženo, ki ima blage, gripi podobne simptome, odločil za samoosamitev. Foto: Reuters
Trudeau se je z ženo, ki ima blage, gripi podobne simptome, odločil za samoosamitev. Foto: Reuters

Kanadski premier v samoosamitvi

Za samoosamitev sta se odločila kanadski premier Justin Trudeau in njegova žena Sophie Gregoire Trudeau. Odločitev sta sprejela, ker ima Sophie Gregoire Trudeau blage, gripi podobne bolezenske znake in še čaka na rezultate testa na okužbo z novim koronavirusom.

Zdravniki so kanadskemu premierju, ki ne kaže nobenih bolezenskih znakov, svetovali, naj nadaljuje vsakodnevno delo in se opazuje, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, bo premier "preživel dan z brifingi, telefonskimi klici in virtualnimi srečanji od doma". Dodali so, da je odpovedal načrtovano srečanje s kanadskimi deželnimi voditelji v Ottawi.

V Kanadi so doslej zaznali smrtni primer in 103 primere koronavirusne bolezni covid-19.

Po vsem svetu je potrjenih  več kot 126.000 okužb v 124 državah, za posledicami bolezni covid-19 je umrlo več kot 4600 ljudi. Med najhujšimi žarišči je trenutno Italija, kjer se je z virusom okužilo že več kot 12.400 ljudi, umrlo pa več kot 820. Foto: Reuters
Po vsem svetu je potrjenih več kot 126.000 okužb v 124 državah, za posledicami bolezni covid-19 je umrlo več kot 4600 ljudi. Med najhujšimi žarišči je trenutno Italija, kjer se je z virusom okužilo že več kot 12.400 ljudi, umrlo pa več kot 820. Foto: Reuters

Kitajska: Konec vrhunca epidemije

Na Kitajskem so v zadnjih 24 urah potrdili 15 novih okužb, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc v januarju, umrlo je 11 ljudi. Od konca decembra, ko je novi koronavirus na Kitajskem izbruhnil, so potrdili skoraj 81.000 okužb, več kot 3.169 je mrtvih.

Mediji sicer opozarjajo, da je vprašljivo, ali je to realna številka okuženih. Domnevno oblasti v dnevni statistiki novih okužb od začetka februarja ne upoštevajo več oseb, ki so pozitivne na SARS-CoV-2, a ne kažejo simptomov.

Vodja kitajske strokovne skupine za boj proti novemu koronavirusu Žong Nanšan je sicer dejal, da je vrhunec epidemije novega koronavirusa na Kitajskem mimo, pandemija v svetu pa bi lahko trajala še do junija. Opozoril pa je, da je to odvisno predvsem od tega, kako odločne bodo države v ukrepih za preprečevanje širjenja virusa.

"Glede na to, da se nekatere države ne posvečajo dovolj problemu širjenja virusa in epidemiološki situaciji, ni primerno napovedovati, kdaj bi se pandemija lahko končala. Glede na normalne okoliščine novi koronavirus ne bi smel biti zelo aktiven med visokimi poletnimi temperaturami. Vendar pa bo to odvisno od tega, koliko pozornosti bo temu posvetila vsaka država," je dejal Žong.

Uporabljene zaščitne maske v Hongkongu so se začele kopičiti ob obali in v zaščitenih območjih, kar bi lahko povzročilo nevarnost za morsko življenje. Večina od 7,4 milijone prebivalcev Hongkonga je vsak dan uporabljalo zaščitne maske, številni med njimi jih niso odvrgli v smeti. Foto: Reuters
Uporabljene zaščitne maske v Hongkongu so se začele kopičiti ob obali in v zaščitenih območjih, kar bi lahko povzročilo nevarnost za morsko življenje. Večina od 7,4 milijone prebivalcev Hongkonga je vsak dan uporabljalo zaščitne maske, številni med njimi jih niso odvrgli v smeti. Foto: Reuters

"Če bodo države z resno epidemiološko situacijo še okrepile omejevalne ukrepe, pa mislim, da bi se epidemija lahko končala junija," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še dodal 83-letni kitajski infektolog, ki se je v začetku tisočletja boril tudi proti sarsu.

Pojasnil je, da so na Kitajskem številni ljudje, ki so bili okuženi, to prestali asimptomatsko, torej ne da bi zboleli. Prav tako je nizek odstotek ponovne infekcije med tistimi, ki so se že pozdravili.

Južna Koreja: Novo žarišče izbruha bi bil lahko Seul

Oblasti v Južni Koreji opozarjajo, da bi se lahko izoblikovalo novo žarišče v prestolnici Seul. Čeprav so v zadnjih 24 urah potrdili 114 novih primerov okužbe, so okoli 100 okužb v zadnjih dneh potrdili pri ljudeh, ki so povezani s klicnim centrom v Seulu. "To bi lahko vodilo v hitro širjenje na urbanem območju, kjer živi okoli polovica vsega prebivalstva," je opozoril premier Chung Sye Kyun.

Južna Koreja je bila sicer prva država za Kitajsko, ki je imela večji izbruh novega koronavirusa, okuženih je več kot 7800 ljudi, 66 jih je umrlo, 333 jih je ozdravelo.

Iran: 1075 novih okuženih

Iran je četrta najbolj prizadeta država na svetu po okužbah z novim koronavirusom za Kitajsko, Južno Korejo in Italijo. "V zadnjih 24 urah se je z novim koronavirusom okužilo 1075 ljudi (...), skupno imamo tako 10.075 primerov okužbe. Umrlo je 75 ljudi, ki so jih v zadnjih dneh sprejeli v bolnišnico. Skupno 429 okuženih ljudi ni več med nami," je na novinarski konferenci, ki jo je prenašala iranska televizija, sporočil tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zdravje Kijanuš Jahanpur.

Iz Irana sporočajo, da so zaznali 75 novih smrtih primerov zaradi koronavirusne bolezni covid-19. Gre za največ smrtnih primerov v enem dnevu, odkar so v Iranu pred tremi tedni zaznali prvi smrtni primer zaradi novega koronavirusa. Skupno je v Iranu umrlo 429 ljudi, več kot 10.000 ljudi je okuženih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej so v državi zaprli šole in univerze, splošne karantene še niso uvedli. Pred prihajajočim iranskim novim letom, novruzom, ki se začne 20. marca, so v nekaterih provincah pristojne oblasti odredile zaprtje hotelov in drugih turističnih zmogljivosti, da bi tako preprečili potovanja.

Po mnenju WHO-ja se Iran po svojih najboljših močeh bori proti virusu. Hkrati je organizacija v sredo pozvala druge države, naj državi povečajo podporo.

Teheran je danes Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosil za takojšnjo finančno pomoč v boju proti koronavirusni bolezni. Če mu bodo posojilo odobrili, bo prvo v zadnjih desetletjih. Odločni glas pri odobritvi pomoči imajo sicer ZDA, ki so do Irana izrazito sovražno nastrojene in proti tej državi izvajajo ostre sankcije.

Z virusom so okuženi tudi številni visoki uradniki, politiki. V državi so zaprli šole in univerze, odpovedali so verske, kulturne in športne dogodke po vsej državi. "Ostanite doma. Ne hodite po nakupovanjih. Z neupoštevanjem nam otežujete naše delo," je Irancem in Irankam dejal minister za zdravje Saed Namaki.

Infografika ameriške univerze Johns Hopkins o razširjenosti novega koronavirusa: