Zaradi visokega povpraševanja po zaščitnih maskah in drugi zaščitni opremi so pogoste tudi goljufije in prevare. Foto: Reuters
Zaradi visokega povpraševanja po zaščitnih maskah in drugi zaščitni opremi so pogoste tudi goljufije in prevare. Foto: Reuters

Pomanjkanje zaščitne opreme in izredne razmere po Evropi zaradi pandemije covida-19 s seboj prinašajo tudi nove oblike kriminala.

Sredi marca so nemške zdravstvene oblasti s podjetjema v Zürichu in Hamburgu sklenile pogodbo o nakupu zaščitnih mask v vrednosti 15 milijonov evrov. Zaradi pomanjkanja zaščitne opreme na trgu sta podjetji iskali nove poti za zagotovitev naročila.

Najprej sta stopili v stik z na videz legitimno spletno stranjo v Španiji, ki naj bi prodajala maske. V korespondenci po spletni pošti je podjetje sprva trdilo, da imajo deset milijonov mask, a dostava ni bila mogoča.

1,5 milijona evrov za 1,5 milijona namišljenih mask

Kupce so nato usmerili na "zaupanja vrednega" posrednika na Irskem. Ta jim je obljubil, da jih bo povezal z drugim dobaviteljem, tokrat na Nizozemskem. To podjetje naj bi bilo po njegovih zagotovilih sposobno zagotoviti deset milijonov zaščitnih mask. Sklenjen je bil dogovor za začetno dobavo 1,5 milijona mask v zameno za predplačilo v znesku 1,5 milijona evrov.

Kupci so denar nakazali na Irsko in se pripravili na dostavo, ki je vključevala 52 tovornjakov in policijsko spremstvo za prevoz mask iz skladišča na Nizozemskem na končni cilj v Nemčiji.

In še dodatnih 880.000 evrov

Europol se je v preskavi povezal s policijami in oblastmi vpletenih držav. Foto: EPA
Europol se je v preskavi povezal s policijami in oblastmi vpletenih držav. Foto: EPA

Tik pred datumom dostave so bili kupci obveščeni, da finančna sredstva niso prispela in da je za zagotovitev dobave potrebno takojšnje nakazilo 880.000 evrov neposredno nizozemskemu dobavitelju. Nemške zdravstvene oblasti so nakazilo izvedle, a maske niso nikoli prispele.

Izkazalo se je, da nizozemsko podjetje dejansko obstaja, a je bila njegova spletna stran klonirana. Ko so kupci spoznali, da so bili žrtev prevare, so nemudoma sprožili vse postopke, da bi prestregli sredstva in sledili poti denarja.

Banka preklicala nakazilo

Vključile so se tudi policijske oblasti. S pomočjo Europola je banki v Združenem kraljestvu uspelo preklicati celoten znesek nakazila. Sredstva so vrnili na Nizozemsko, kjer so jih oblasti zamrznile.

Kot so sicer ugotovili pri sledenju 880.000 evrom, je bilo skoraj 500.000 evrov poslanih v Združeno kraljestvo, od tam pa namenjenih na bančni račun v Nigeriji.

S pomočjo Interpola so zamrznili tudi prvotno 1,5 milijona evrov vredno nakazilo na Irsko. Operacija je do zdaj vodila v dve aretaciji na Nizozemskem, a kot je danes še sporočil Europol, ta še ni končana, preiskovalci po vsej Evropi pa še naprej preiskujejo sledi.