Kako naj bi tekla nakupno-prodajna veriga za maske? Foto: Reuters
Kako naj bi tekla nakupno-prodajna veriga za maske? Foto: Reuters

Žilo bo to storil zaradi blatenja njegovega imena. Begović je direktor podjetja Global promet, ki je s slovenskim podjetjem Labena sklenil posel o dobavi mask. Poleg tega bo kazensko ovadil še dva bosanska medijska portala.

Kaj in komu je v tej zgodbi kdo zagotavljal, kako so tekli pogovori, kje je končal visok znesek predujma, kdo še je bil vmešan v štirikotnik glavnih igralcev in ali bi Slovenija maske skoraj močno preplačala, je skoraj nemogoče razvozlati. Je pa to šolski primer, kako se ne sklepajo posli, sploh če je v igri javni denar, ki se pri nas očitno z lahkotnostjo troši prek posrednikov.

Kako naj bi tekla nakupno-prodajna veriga? Nekaj dni za tem, ko je Labena UKC-ju donirala 100.000 zaščitnih mask, je ministrstvo za gospodarstvo pri tem podjetju naročilo dobavo treh milijonov mask v vrednosti 1,68 milijona evrov, ki jih mora dobavitelj dostaviti do 31. marca. Labena nato v Gračanici (BiH) najde podjetje Global promet, z njegovim direktorjem Emirjem Begovićem pa sklene pogodbo o dobavi mask. Begović mask nima, zato jih poskuša dobiti pri bosanskem podjetju Windsor Group.

"Ta posel je za nas odpadel že na začetku, saj je prihod ladje iz Kitajske predviden šele na začetku aprila, maske bi bile zato razpoložljive šele 15. aprila," je danes za TV Slovenija povedal direktor Windsorja Sead Žilo in razložil, kako se je nesojeni posel sploh začel.

"Begović me je poklical že na začetku marca in mi poskušal prodati neko količino mask, po ceni 15 evrov za 50 mask. Rekel sem mu samo nasvidenje. Znova se je oglasil 28. februarja, češ da ima nekega kupca iz Slovenije in zajamčen denar ter naj mu damo ponudbo za maske. Poslali smo mu ponudbo s predračunom, a to je bila samo informativna ponudba, medtem ko se je on vedel, kot da smo že sklenili posel. Povedal sem mu, da naše podjetje ne dela brez pogodb, bančnih garancij ... V sredo me je Begović obvestil, da je popoldne istega dne na naš račun plačal 405.000 mark (207.000 evrov) za dobavo celotne količine mask. V resnici denarja sploh ni nakazal, v dokazilo je poslal samo neki virman brez vrednosti. Ko sem preveril na banki, denarja na računu ni bilo. Banki sem naročil, naj denar, če bi morebiti kdaj prišel, takoj vrne plačniku. Za naše podjetje se je tu zgodba končala."

Sorodna novica Emir Begović: Bil sem posrednik med Borutom Čehom in bosanskim podjetjem

Žilo pravi, da ga je Begović pozneje še večkrat klical in ga rotil, naj posel vendarle skupaj izpeljejo, saj ga lovijo slovenski roki. V dokaz nam je poslal SMS-dopisovanje z Begovićem, a kot pravi, je ostal neomajen.

"Me je pa v sredo zvečer, ko ste v Sloveniji iskali tovornjak, za katerega se je Begović očitno zlagal, da vozi maske k vam, poklical Borut Čeh iz Labene. Od mene je zahteval, naj mu nemudoma povem, kje je tovornjak, in mi grozil s policijo in diplomacijo. Dal mi je ultimat, da do 20. ure naj sporočim, kje je blago, ali bo sploh dostavljeno, sicer me bo preganjala slovenska država. O kakršnem koli tovornjaku nisem imel pojma," pripoveduje Žilo. Tudi to SMS-dopisovanje hranimo v uredništvu.

"Prihranili bi milijon in pol"
"Če bi vaša vlada prišla neposredno v naše podjetje, bi vam celotno količino dobavili za 207.000 evrov. Zdaj pa izračunajte razliko do zneska 1,68 milijona evrov, ki ga je bila vaša država pripravljena plačati. Provizije posrednikov bi bile v tem poslu ogromne," je prepričan Žilo.

Sorodna novica Tonin: Dobava treh milijonov mask je bila prevara

Čeh: Koliko bi zaslužili, je poslovna skrivnost
Koliko bi v tem poslu zaslužilo podjetje Labena, nas je zanimalo, in ali drži, da bi jih pri bosanskem posredniku Emirju Begoviću kupili za 840.000 evrov, od vlade pa dobili še skoraj enkrat več? "Ne drži!" trdi Borut Čeh. Koliko pa bi bil potem njegov zaslužek? "To je poslovna skrivnost," nas zavrne. "V tej zgodbi sem bil prevaran, zdaj mi je žal," pravi.

Kdo vas je prevaral? "Kdo mislite, da me je?" Ali je dobil od Begovića nazaj 300.000 evrov avansa, ki ga je založil za posel? "Ne, rekel je, da mi ga bo vrnil, a mi ga ni. Zdaj je zadeva v rokah policije."

Poklicali smo tudi Begovića, ki je na naša vprašanja v slabi minuti zdrdral nekaj vsebinsko nejasnih in nesmiselnih stavkov, nato pa odložil telefon. Nismo ga priklicali nazaj. Kot kaže, ga čaka kazenska ovadba zaradi klevetanja in blatenja dobrega imena, ker je včeraj javno označil Seada Žilo za prevaranta in krivca propadlega posla z maskami za Slovenijo. "V resnici je sam mešetarski preprodajalec in nastopač, v Bosni vemo, kdo je," kazensko ovadbo podpre direktor Windsor Groupa Sead Žilo.

Odziv Boruta Čeha na Facebooku

Slovenija podjetju Labena, s katerim je sklenila pogodbo za dobavo mask, ni nič vnaprej plačala, je v objavi na Facebooku zatrdil Borut Čeh. Navaja, da mora državi maske dostaviti do 31. marca in jih tudi bo. Kot je opisal, so z Global prometom podpisali pogodbo in jo notarsko overili. Maske so bile po navedbah Čeha sprva namenjene italijanski civilni zaščiti, še preden se je pojavila potreba v Sloveniji. Tedaj so ga, tako Čeh, "pristojni prosili, da maske preusmerim v Slovenijo, da pomagam Sloveniji. To smo tudi storili."

Ko je postalo jasno, da naročenega blaga ne bo, so po navedbah Čeha še isti večer obvestili organe pregona v Sloveniji in BiH-u. "Od tam naprej je primer prevzela policija," je zapisal in dodal, da organi pregona njihovo podjetje obravnavajo kot oškodovanca. Pogodbo z bosanskim dobaviteljem so naslednje jutro pisno prekinili in dokument po hitri pošti poslali dobavitelju. Od tega so tudi zahtevali vračilo plačanega avansa zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. A denarja do danes niso prejeli, še pojasnjuje Čeh.

Kot je še zapisal, pošiljka, ki so jo naročili, ni bila na poti iz Španije čez Italijo. "Gre verjetno za neki drug primer," se je Čeh odzval na izjave obrambnega ministra Mateja Tonina, da naj bi čakali pošiljko, ki čez Italijo prihaja iz Španije. (vir: STA)