EMA se je odločil, da bo počakal klinične študije, FDA pa meni, da to ni potrebno. Foto: Reuters
EMA se je odločil, da bo počakal klinične študije, FDA pa meni, da to ni potrebno. Foto: Reuters

Kljub temu, da je bilo to cepivo razvito za osnovno wuhansko različico, še vedno dovolj dobro ščiti pred hospitalizacijo in smrtjo. Novega cepiva, ki ga farmacevtska podjetja razvijajo proti omikronu in njegovi različici BA5, se namreč ne pričakuje pred oktobrom.

Roman Jerala iz Kemijskega inštituta je pojasnil, zakaj bomo morali v Evropi na novo cepivo čakati dlje. "V Evropi se je EMA (evropska agencija za zdravila, op. n.) odločila, da bo zahtevala rezultate kliničnega testiranja, v FDA (Uprava za hrano in zdravila v ZDA, op. n.) so se odločili drugače, menijo, da gre za manjšo spremembo v sami sestavi, torej gre za enako tehnologijo, samo nekaj nukleotidov je spremenjenih," je dejal.

Roman Jerala, Kemijski inštitut. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Roman Jerala, Kemijski inštitut. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zato bodo v ZDA novo cepivo prejeli morda že septembra, pri nas še ni jasno kdaj. "Seveda razumem, da Ema želi vzdrževati javno zaupanje v kvaliteto cepiva, ampak po drugi strani imamo primer cepiva za gripo, kjer se ga vsako leto prilagodi na ustrezne seve brez nekega dodatnega testiranja, ker gre za manjše spremembe, jaz osebno menim, da gre za podobne manjše spremembe pri cepivu," je navedel Jerala.

Jerala verjame, da nas bo ravno različica BA5 jeseni znova udarila. "Proizvajalci so najprej pripravili cepivo proti omikronu, vendar se je izkazalo, da so se ljudje, ki so bili okuženi z omikronom, lahko z BA5 ponovno okužili," je še pristavil.

Sicer po svetu razvijajo tudi druga cepiva. "Beyontec napoveduje, da začenjajo razvijati univerzalno pankoronsko cepivo, ki bi ščitilo pred več različicami, sredstev imajo zagotovo dovolj, da to naredijo. A od tega, da cepivo razvijemo, da se testira, je zelo dolga pot," je sklenil.

Novo cepivo proti BA5 okužbe verjetno ne bo preprečilo, preprečilo pa naj bi simptome in seveda hospitalizacijo in usodni razplet.