Množično testiranje v Pekingu. Foto: Reuters
Množično testiranje v Pekingu. Foto: Reuters

Kitajska je covid-19 uspešno držala pod nadzorom s strogimi ciljnimi zaprtji, množičnim testiranjem in omejitvami potovanj. A različica novega koronavirusa omikron je uspela v zadnjih mesecih to obrambo prebiti in se v več mestih intenzivno širi.

V mesto Džilin na severovzhodu države se bo v ponedeljek začelo tridnevno zaprtje za okoli 4,5 milijona prebivalcev. V istoimenski provinci so ugotovili več kot dve tretjini od skupno več kot 4000 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Tudi središče province Čangčun bo za tri dni zaostrilo omejitve. Devet milijonov prebivalcev tega mesta lahko od 11. marca dom zapusti le enkrat na vsaka dva dni, izhod pa je lahko namenjen le nakupu hrane. V skladu z novimi ukrepi bodo izjeme od tega pravila veljale le za medicinsko osebje in druge delavce, ki se borijo proti epidemiji.

V soboto je Kitajska po več kot letu dni imela smrtne primere zaradi covida-19. Svojih domov sicer na Kitajskem v skladu z vladnimi odloki trenutno ne sme zapustiti že več deset milijonov ljudi po celotni državi. Oblasti se bojijo predvsem preobremenitve zdravstvenega sistema.

V Nemčiji ukrepi le še tam, kjer so najranljivejši

Številne evropske države pa še naprej rahljajo proticovidne ukrepe, čeprav se število okužb dviga. Nemški parlament je v petek glasoval za odpravo omejitev, ki je začela veljati danes. Opozicija je predlogu sicer nasprotovala, prav tako so zakonodajo ostro obsodili predsedniki deželnih vlad.

Minister za zdravje Karl Lauterbach pa je zagovarjal ukrep, ki ga je označil za velik kompromis. "Ne moremo še naprej omejevati celotne države, da bi zavarovali malo skupino tistih, ki se nočejo cepiti in ki nočejo upoštevati samozaščitnih ukrepov," je dejal. Povedal je, da je kljub naraščanju števila okuženih pritisk na bolnišnice manjši, saj različica omikron povzroča milejšo obliko bolezni.

Ukrepi ostajajo le tam, kjer so ranljive skupine ljudi. Zvezne dežele pa lahko izkoristijo možnost prehodnega obdobja za odpravo vseh ukrepov do 2. aprila.

Za sproščanje so se odločili, čeprav so v petek v državi ugotovili skoraj 300.000 okužb, kar je nov dnevni rekord, v zadnjih tednih pa s covidom vsak dan umre več kot 200 ljudi.

Od sredine prihodnjega tedna bodo v Avstriji znova obvezne maske tipa FFP2. Foto: Reuters
Od sredine prihodnjega tedna bodo v Avstriji znova obvezne maske tipa FFP2. Foto: Reuters

Iskanje ravnovesja med ukrepi in njihovim ukinjanjem

Število okužb narašča tudi v Avstriji, Švici, Franciji in na Nizozemskem, piše Guardian. Avstrijske oblasti so sporočile, da jim ne preostane drugega, kot da znova uvedejo obvezno nošenje mask v notranjih prostorih – od sredine prihodnjega tedna bodo znova obvezne maske tipa FFP2. Poleg tega v državi razmišljajo, da bi skrajšali dolžino karantene, saj že močno primanjkuje medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, zaradi česar prihaja do odpovedi operacij, zdravstveni delavci pa množično dajejo odpovedi.

V Franciji so večino omejitev ukinili prejšnji teden, tudi nošenje mask v notranjih prostorih. Izjema je javni prevoz. Od prejšnjega tedna se je število okužb povečalo za četrtino. A razmere v bolnišnicah za zdaj ostajajo stabilne, saj se zmanjšujeta tako število bolnikov na intenzivni negi kot število covidnih smrti.

Epidemija je v porastu tudi v Španiji, kjer so previdnejši z opuščanjem ukrepov. Maske so še vedno obvezne v šolah, restavracijah, v javnem prometu in vseh drugih zaprtih prostorih. Kljub temu število okužb v zadnjih dveh tednih raste, kar pa se ne pozna v bolnišnicah.

Trenutno je med evropskimi državami najvišja incidenca v Avstriji, Švici, Nemčiji, Belgiji, Grčiji in na Islandiji.