Češka sprošča omejitve. Foto: EPA
Češka sprošča omejitve. Foto: EPA

Britanski minister za promet Grant Shapps je po ponedeljkovem vladnem sestanku potrdil, da bodo v okviru načrtov vlade za "življenje s covidom" v Združenem kraljestvu ukrepi za potovanja v to državo z današnjim dnem prenehali veljati.

Shapps je dodal, da bo odprava zahtev, ki so med drugim vključevale obvezen negativen test pred potovanjem za vse necepljene osebe, omogočila "večjo svobodo v času velike noči" pri odhodih v tujino.

Velika Britanija je tako odpravila še zadnje ukrepe pri potovanjih, kar pozdravljajo tudi turistične agencije. Ta poteza je sicer prišla v času, ko se je število okužb z novim koronavirusom po ocenah britanskega statističnega urada prvič od konca januarja povečalo v vseh štirih delih države.

Povečalo se je tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah, v Angliji denimo v zadnjem tednu za 19 odstotkov. V sredo so poročali o 91.345 potrjenih primerih. Britanski minister za zdravje Sajid Javid je ob tem dejal, da bo vlada še naprej spremljala stanje, vendar podpira odpravo omejitev, tudi zaradi uspešne kampanje cepljenja.

V Avstriji bodo spet obvezne maske v notranjih prostorih

Skoraj dva tedna po odpravi večine ukrepov za zajezitev novega koronavirusa bo Avstrija zaradi hitrega porasta števila okužb znova zaostrila ukrepe. Od sredine prihodnjega tedna bodo v javnih zaprtih prostorih znova obvezne maske tipa ffp2, je danes sporočil zdravstveni minister Johannes Rauch.

Ker se s koronavirusom okuži vse več zaposlenih v domovih za starejše in bolnišnicah, beležijo tudi hudo stisko zaradi pomanjkanje delovne sile. Zato so se v Avstriji še odločili, da bodo predvidoma sprostili pravila glede karantene.

Trenutno velja, da morajo pozitivni na novi koronavirus ostati doma pet dni. Po navedbah Raucha pa sedaj razmišljajo, da bi tudi pozitivni na novi koronavirus pod določenimi pogoji, kot je nošenje maske, še naprej delali oz. da bi se jim skrajšalo karanteno. O tem naj bi odločili ta konec tedna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češka odpravlja omejitve za vstop

Medtem tudi Češka odpravlja omejitve za vstop v državo za potnike, ki prihajajo iz držav EU. Kot je razvidno iz odloka, ki ga je danes izdalo češko ministrstvo za zdravje, bodo obvezna preverjanja zdravstvenega statusa ob vstopu v državo z današnjim dnem v celoti odpravljena.

Ukrep med drugim velja tudi za ljudi, ki na Češko prihajajo iz Norveške, Islandije, Lihtenštajna in Švice. Državljani EU, ki vstopajo iz tretjih držav, pa morajo še vedno izkazati veljaven status cepljenega proti covidu-19 ali prebolelega oziroma imeti negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Koalicija petih strank, ki je decembra prevzela oblast na Češkem, je tako odpravila skoraj vse protikoronske ukrepe, razen obvezne uporabe mask v javnih prevoznih sredstvih in v zdravstvenih ustanovah. Po zadnjih podatkih so na Češkem v sedmih dneh zaznali 502 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Sprošča tudi Hrvaška

Tudi na Hrvaškem je vladana Twitterju oznanila, da odpravlja precejšnje število ukrepov proti širjenju covida-19. Trenutni ukrepi za zdaj veljajo do 15. aprila, lahko pa se spremenijo tudi prej, če pride do sprememb v epidemiološki situaciji.

Ena od najpomembnejših sprememb je povezana z zbiranjem ljudi na javnih mestih, kjer se je dovoljeno število povečalo s 100 na 200. V primeru, da imajo vsi prisotni pogoj PCT, omejitev sploh ni.

Ob tem je podaljšan dovoljen delovni čas lokalov in restavracij, in sicer do dveh ponoči, ukrepi pa so prenehali veljati tudi ob zbiranju na tržnicah, pogrebih, porokah in športnih površinah na prostem. V zaprtih prostorih je sicer še vedno obvezna uporaba mask.

Javno življenje na Samoi se ustavlja. Foto: AP
Javno življenje na Samoi se ustavlja. Foto: AP

V Italiji drugi dan spomina na žrtve novega koronavirusa.

Bolezen je v Italiji doslej zahtevala 157.000 življenj. Predsednik republike Sergio Mattarella je v svoji današnji poslanici izpostavil dragocene vrline solidarnosti, ki jih bo Italija potrebovala tudi pri izzivih prihodnjih let. Medtem pa je vlada Maria Draghija sinoči sklenila, da bo tudi Italija postopoma pustila za sabo protiepidemijske ukrepe. Kljub vnovičnemu vzponu novih okužb - včeraj jih je bilo skoraj 80.000 - je zaskrbljenost v Italiji popustila: covidni bolniki zasedajo samo še 12 odstotkov navadnih bolnišničnih postelj in 5 odstotkov intenzivnih. Zato bo z 31. marcem konec izrednih razmer in konec različno strogih režimov v različno prizadetih deželah, je poročal dopisnik Janko Petrovec.

Necepljeni, ki so starejši od 50 let, se bodo prvega aprila lahko vrnili na delo, če se redno testirajo. Obvezno cepljenje zanje sicer ostaja v veljavi do 15. junija, za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše pa do konca decembra.

Preverjanje PCT pogojev na javnih mestih bodo v Italiji postopoma odpravili. Že s prvim aprilom v mestnem transportu, trgovinah in javnih uradih ter na gostinskih terasah in v hotelih; s prvim majem pa tudi na vlakih, letalih in ladjah, v notranjosti lokalov ter v zaprtih kulturnih ustanovah.

Zaščitna maska v zaprtih javnih prostorih ostaja obvezna do konca aprila. Na koncertih, stadionih in v športnih dvoranah, v kinih in gledališčih ter v javnem transportu in na zaprtih žičnicah mora biti tipa ffp2.

Nov režim tudi v šolah: maske bodo za deset dni obvezne samo v razredih z vsaj štirimi aktivnimi okužbami, na daljavo pa se bodo šolali samo pozitivni otroci.

Konec izrednega stanja pa ne pomeni konca dela na daljavo, ki ostaja v veljavi do poletja. Italija sicer pripravlja nov zakon, ki bo tudi v prihodnje omogočal več dela od doma. Pred epidemijo je občasno tako delalo 12 odstotkov Italijanov, lani pa v povprečju kar dobra tretjina, je še poročal Petrovec.

V nedeljo odprava omejitev tudi v Nemčiji

Nemški parlament je danes kljub naraščanju števila okuženih z novim koronavirusom glasoval za odpravo omejitev, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb. Za odpravo omejitev, ki jo je predlagala vlada in bo začela veljati v nedeljo, je bilo 364 poslancev bundestaga, opozicija je predlogu nasprotovala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Samoa zapira meje in ustavlja javno življenje

Tihomorska država Samoa je po prvem primeru okužbe s koronavirusom znotraj skupnosti na otoku zaprla svoje meje in uvedla splošno zaprtje javnega življenja. Vlada je začasno prekinila vse mednarodne lete in mednarodne pomorske povezave, potem ko so v četrtek na največjem otoku Upolu odkrili okužbo, piše Al Džazira. Premierka Fiame Naomi Mata’afa je pojasnila, da so okužbo odkrili pri 29-letni ženski, ki je bila pozitivna na testiranju pred letom na Fidži. Da bi lahko odkrili vse njene stike, bo štiri dni veljalo splošno zaprtje javnega življenja.

"Vse šole bodo zaprte, prepovedana so javna zborovanja, delovale bodo le nujne službe. Povsod bo obvezno nošenje mask in uporaba covidnih potrdil," je dejala.

Na Samoi živi 200.000 ljudi, četrtkov primer pa je prvi, da so odkrili nepojasnjeno okužbo znotraj skupnosti, zato se bojijo, da se je virus nenadzorovano že nekaj časa širil med prebivalstvom.

Na Samoi je polno cepljenih okoli 90 odstotkov ljudi.