"Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izraža svoje mnenje o čemer koli na javnem (zunanjem) prostoru," je zapisal Mario Fafangel. NIJZ. Foto: Twitter/Vlada RS

Kot je predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Mario Fafangel pojasnil v pismu, ki ga je na Twitterju objavil novinar nastajajočega portala N1 Staš Zgonik, je odločitev profesionalne narave. "Vloga in teža epidemiologov pri usmerjanju ukrepov v času pandemije covid-19 sta še naprej nezaznavni. Na vseh nivojih," je zapisal Fafangel.

"Odstop kolega dr. Fafangela obžalujem in se mu iskreno zahvaljujem za njegovo dosedanje sodelovanje. Pri nadaljnjem delu mu želim vse dobro in se veselim skupnih projektov ministrstva za zdravje in NIJZ-ja v prihodnje," je v odzivu na odločitev Fafangela navedel minister za zdravje Janez Poklukar.

Namesto Fafangela Irena Grmek Košnik

Na ministrstvu za zdravje so potrdili informacije Televizije Slovenija, da bo Fafangela v strokovni svetovalni skupini za covid-19 zamenjala epidemiologinja iz območne enote NIJZ-ja v Kranju Irena Grmek Košnik, ki je že bila članica svetovalne skupine. Kot so sporočili, je sodelovanje potrdila in bo nemudoma začela delo v posvetovalni skupini.

"Vsekakor se bom trudila, da bom s svojim znanjem pripomogla in pomagala tej strokovni skupini in da bom vključila tudi mnenje svojih kolegov epidemiologov," je za Televizijo Slovenija dejala epidemiologinja, ki delo strokovne skupine sicer ocenjuje kot dobro. "Ves čas gre za neki konsenz, za dogovarjanje. V tej posvetovalni skupini so zelo bistri ljudje, tako da popolnoma zaupam tej skupini," je dejala.

V Odmevih je dejala, da je glede poteka epidemije optimistična, kot je dejala, zadnje številke kažejo na upadanje. "Stanje se izboljšuje. Še malo moramo zdržati, to obdobje je zelo pomembno. Sledenje stikom poteka ves čas, epidemiologi pokličemo vsakega pozitivnega in se z njim pogovorimo, ga usmerimo, kje dobi informacije. Tudi povprašamo o tesnih stikih. Res je, da poglobljenega sledenja ni, ker to ni mogoče, a so veliki napredki. Na začetku lani smo bili sposobni slediti 30 osebam, v tem trenutku pa 300. Naš predstojnik se zelo trudi, da se bo še na novo odprlo, tu so bili narejeni veliki preskoki. Tudi aplikacija je krasna stvar."

Ob prenovi skupine verjel, da bo delo drugačno

Fafangel, ki se je po izstopu iz prejšnje sestave strokovne svetovalne skupine, ko je ministrstvo za zdravje vodil še Tomaž Gantar, odločil za ponovno sodelovanje v okviru nove sestave, je tudi zapisal, da je verjel, da bo delo v tokratnem krogu drugačno. "Drugače je res, slabše je," je zapisal in poudaril, da glas epidemiologov v svetovalni skupini ostaja v manjšini in da odločitve svetovalne skupine epidemiološko službo NIJZ-ja vse pogosteje vodijo v kot.

"Sprejete odločitve, ki so pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov, nas spravljajo v stisko, zato pri tem ne morem in ne želim več sodelovati," je v odstopni izjavi zapisal epidemiolog. Dodal je, da sta neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine nesmiselni in neproduktivni.

Zapravljeno zaupanje ljudi

Vedno se pač želi, da bi vsi priskočili na pomoč pri tem, da se bo lahko zagotovilo dovolj kapacitet za zdravljenje. Ko pa smo epidemiologi zaprosili, da bi imeli pomoč pri iskanju stikov, ni bilo uslišano. Torej, človek bi lahko rekel, da gre za neki način omejevanja dela epidemiologov, da se ne bi preprečevanje širjenja prehitro odvilo.

Epidemiologinja Alenka Kraigher

V pismu je Fafangel poudaril, da je 16. marca 2021 s težkim srcem podprl uvedbo zaprtja, ki je bilo po njegovem mnenju izpeljano v nerazumljivi obliki – s preveč izjemami, z nesmiselnimi delitvami odprtih in zaprtih dejavnosti, nerazumljivimi ukrepi na mejah in nošenjem mask na prostem. Po njegovem mnenju bi morali prioritetno skrbeti za to, da se šole zadnje zaprejo in prve odprejo. Kot je opozoril, sta bila z nesistematičnim pristopom izgubljena tako možnost kratkoročnega urejanja kot zaupanje ljudi.

Epidemiološka služba je po njegovih navedbah predlagala časovno opredeljen ukrep, z eno samo izjemo – možnostjo druženja v namen socialne podpore za posameznike v stiski med prazniki. "V dani situaciji smo izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevaje širjenja virusa kot neskončno trajanje ukrepov, ki jih družba ne (z)more več sprejemati," je pojasnil.

Kot je poročal Radio Slovenija, se ni strinjal s predlogom skupine, da naj bi maturantje, ki jim je odrejena karantena, z negativnim PCR-testom vseeno lahko prišli na preizkus znanja.

Nasprotovanje policijski uri, omejitvi gibanja na občine ...

Epidemiološka služba NIJZ-ja, ki jo vodi Fafangel, je po njegovih besedah v zadnjih mesecih podala številne predloge in predlagala drugačen pristop pri obvladovanju epidemije. Epidemiologi so zagovarjali pristop, ki temelji na cepljenju kot izhodni strategiji, vladi so ponudili stik z logistiki mednarodnih nevladnih organizacij, ki imajo izkušnje z množičnim cepljenjem.

Glasovali so tudi za prekinitev nekaterih ukrepov, med drugim policijske ure in omejitve gibanja na občine, ki po navedbah Fafangela predvsem niso namenjeni vzdrževanju epidemiološkega stanja, saj posegajo pregloboko v človekove pravice. "Takšni pristopi po našem mnenju niso primerni, niso primerni za Slovenijo, za Evropo in svet," je zapisal.

"Boga ne želim igrati"

"Epidemiologi in tudi drugi strokovnjaki s področja javnega zdravja zagovarjamo različne kombinacije smiselnih ukrepov, ki gradijo predvsem na transparentnem upravljanju in na zaupanju ljudi," je v pismu ministru za zdravje zapisal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju in dodal, da se številne odločitve strokovne skupine od teh pristopov oddaljujejo oziroma so celo diametralno nasprotne.

"Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izraža svoje mnenje o čemer koli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, če razdalje med posamezniki ni. Jaz se Boga ne želim igrati," je še zapisal Fafangel.

Kraigherjeva: Komunikacija je absolutno zatajila

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Epidemiologinja Alenka Kraigher je za TV Slovenija naštela nekaj epidemiološko smiselnih ukrepov. Poleg tistih, ki jih je navedel Fafangel, je Kraigherjeva dodala zaščito najranljivejših – tudi s cepljenjem, izolacijo okuženih, iskanjem njihovih stikov in karanteno zanje s polnim nadomestilom plače. Zagovarja "sorazmerne in časovno omejene" ukrepe brez kopice izjem.

"Vedno se pač želi, da bi vsi priskočili na pomoč pri tem, da se bo lahko zagotovilo dovolj kapacitet za zdravljenje. Ko pa smo epidemiologi zaprosili, da bi imeli pomoč pri iskanju stikov, ni bilo uslišano. Torej, človek bi lahko rekel, da gre za neki način omejevanja dela epidemiologov, da se ne bi preprečevanje širjenja prehitro odvilo."

Pri obvladovanju epidemije sta ključna zaupanje ter spoštljiva in pregledna komunikacija, poudarja sogovornica. "V tem kontekstu je komunikacija vladnih govorcev absolutno zatajila. In to se zdaj nadaljuje tudi na področju cepljenja," meni Kraigherjeva.

Fajonova: Raje bi videla, da odstopi vlada

Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Fafangelov odstop je v izjavi za novinarje komentirala tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki je med drugim ugotavljala, da Fafangel uživa veliko zaupanje ljudi, in dodala, da bi "veliko raje videla, da bi namesto Fafangela odstopila vlada". Kot je dejala, so se že večkrat zavzeli za to, da naj bodo epidemiologi tisti, ki naj upravljajo epidemijo in komunicirajo z javnostjo.

Na Twitterju pa je zapisala, da odhod edinega epidemiologa iz strokovne skupine sporoča, da je nekaj močno narobe in da vlada razgalja realnost neobvladovanja situacije. Njen tvit je poobjavil predsednik vlade Janez Janša in pripisal: "Ta zapis je še zadnji dokaz, da nekateri ne ločijo med epidemiologijo in politologijo. Mislijo, da sta to le dve različni katedri na fakulteti za družbene vede."