Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prebivalci članic EU-ja od srede ne bodo več potrebovali posebnega razloga za vstop v Francijo. Negativen izvid hitrega ali PCR-testa na novi koronavirus bodo morali predložiti samo tisti, ki niso cepljeni proti covidu. Takšna pravila bodo veljala še za sedem drugih držav z dobro epidemiološko sliko, ki so označene z zeleno barvo. To so Avstralija, Južna Koreja, Izrael, Libanon, Nova Zelandija in Singapur.

Kot cepljene bodo obravnavali tiste, ki so pred najmanj 14 dnevi prejeli drugi odmerek cepiva Pfizerja, Moderne ali AstraZenece. Pri cepivu Johnson & Johnsona, s katerim cepijo samo z enim odmerkom, pa morajo od cepljenja miniti najmanj štirje tedni.

Nemčija sprošča ukrepe zelo previdno

Odpravljanje omejitev na francoskih mejah prinaša olajšanje predvsem za francoski turistični sektor, ki je pomemben za francosko gospodarstvo. Od 1. julija bo Francija priznavala tudi evropsko covidno potrdilo, katerega namen je olajšati potovanja po EU-ju.

Večji del preostalega sveta, tudi Združeno kraljestvo, Severna Amerika ter večina Azije in Afrike, bo medtem na oranžnem seznamu. Potniki iz teh držav bodo morali predložiti negativen izvid testa, tudi če so cepljeni proti covidu-19. Ne bodo pa potrebovali več nujnega razloga za vstop. Necepljeni potniki iz teh držav bodo medtem morali imeti nujen razlog, kot je zdravstveni ali družinski. Morali bodo v sedemdnevno karanteno.

Na vprašanje, zakaj bodo morali negativen izvid predložiti tudi cepljeni Američani, je francoski minister za promet Jean-Baptiste Djebbari odgovoril, da zato, ker nimajo standardiziranega digitalnega potrdila o cepljenju.

Potovanja iz 16 rdečih držav, kjer se spopadajo s skrb vzbujajočim porastom okužb z bolj nalezljivimi različicami koronavirusa, medtem ostajajo skoraj povsem prepovedana. Med temi so Indija, Turčija in večina Južne Amerike, vključno z Brazilijo. Potniki iz teh držav bodo morali predložiti negativen test na novi koronavirus in v od sedem- do desetdnevno karanteno, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne.

Cepilni uspeh Malte
  • Putin prižgal zeleno luč za cepilni turizem v Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je uradno pritrdil načrtom, po katerih bodo okvirno julija s cepivom proti covidu-19 Sputnik V začeli cepiti tudi tujce, ki pa bodo morali za to plačati.

Tujci sicer že nekaj časa prihajajo v Rusijo in se tam cepijo, a ruska vlada ima zdaj nalogo, da to tudi uradno dovoli in uredi ter med drugim določi ceno za cepivo.

Sputnik V je trenutno registriran v 66 državah, na dovoljenje za uporabo v EU-ju in ZDA pa še čaka. V Rusiji je cepivo brezplačno za vse ruske državljane, a za cepljenje se jih je odločilo razmeroma malo, razlog za to pa je predvsem nezaupanje v skupno tri cepiva domače izdelave. Zahodna cepiva v Rusiji medtem nimajo dovoljenja za uporabo.

  • V Srbiji stekla proizvodnja cepiva Sputnik V

V srbskem nacionalnem inštitutu za virologijo Torlak v Beogradu so začeli proizvodnjo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Po ruski licenci bodo po napovedih v šestih mesecih proizvedli štiri milijone odmerkov cepiva.

Slovesnosti ob zagonu proizvodnje sta se v inštitutu Torlak udeležila srbski minister za inovacije in tehnologijo Nenad Popovič in podpredsednik ruske vlade Jurij Borisov, prek videopovezave pa sta ji prisostvovala tudi predsednika Rusije in Srbije, Vladimir Putin in Aleksandar Vučić.

Srbija je tako po Rusiji in Belorusiji prva evropska država, ki sodeluje pri proizvodnji ruskega cepiva. Kot je spomnil Vučić, bodo poleg tega že v kratkem začeli tudi gradnjo posebne tovarne, kjer bodo proizvajali cepivo proti covidu-19 skupaj s kitajskimi partnerji.

V Srbiji lahko ljudje trenutno izbirajo med cepivi Pfizerja/BioNTecha, AstraZenece, Sputnik V in Sinopharm. V celoti je bila do zdaj cepljena slaba tretjina Srbov, saj med ljudmi ni dovolj interesa za cepljenje.

Ruska tiskovna agencija Tass sicer poroča, da se danes proizvodnja Sputnika V slovesno začenja tudi v Argentini.

  • San Marino bo cepil tujce, a le, če bodo rezervirali hotelsko sobo
V San Marinu je cepljenih že tri četrtine prebivalcev. Foto: EPA
V San Marinu je cepljenih že tri četrtine prebivalcev. Foto: EPA

V San Marinu je cepljenih že tri četrtine prebivalcev, v bolnišnici pa nimajo niti enega covidnega bolnika, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec. Rusko cepivo Sputnik, ki si ga je žepna republika nabavila neposredno, zato zdaj ponujajo tudi turistom. Toda ti lahko tako prvi kot drugi odmerek rezervirajo šele po tem, ko so najeli sobo v enem od sanmarinskih hotelov, kjer gostu tudi uredijo vse potrebno.

San Marino raj za cepilni turizem

Hotelir Francesco Brigante razloži, da jim lahko piše kdor koli, ki ne živi v Italiji, in rezervira nočitev in cepljenje. Hotel bo potem posredoval dokumente in rezerviral dva termina za cepljenje. Ko gost prispe, ostane v hotelu tri dni: drugega dne ga hotelsko osebje pospremi na cepljenje – potem se gost vrne tri tedne pozneje še za drugi odmerek.

Med strankami zadnjih dni je bil tudi nogometni navdušenec Robertino Benis iz Zagreba. "V resnici sem se hotel cepiti samo zato, da se bom počutil varneje, ko bom v Angliji in na Škotskem med tekmami evropskega prvenstva navijal za Hrvaško," je dejal.

Sanmarinske zdravstvene oblasti medtem preučujejo Sputnikovo učinkovitost v sodelovanju z raziskovalci v Italiji. Direktorica državnega inštituta za socialno varstvo Alessandra Bruschi zatrjuje, da je Sputnik že po prvem odmerku 87-odstotno učinkovit po drugem pa več kot 99-odstotno.

V San Marinu trenutno cepijo do 40 tujcev dnevno. Ne brezplačno. Vsak odmerek stane 50 evrov, poleg stroškov za pot in hotel.