Največ potrjenih okužb v Afriki je v Južni Afriki, kjer je zaradi covida-19 umrlo pet ljudi. Foto: Reuters
Največ potrjenih okužb v Afriki je v Južni Afriki, kjer je zaradi covida-19 umrlo pet ljudi. Foto: Reuters

Medtem ko je zdravnik Camille Locht govoril o poskusih v Evropi in Avstraliji, je njegov kolega Jean-Paul Mira, vodja oddelka za intenzivno nego v pariški bolnišnici Cochin, dejal: "Če smem biti provokativen – mar ne bi mogli te raziskave narediti v Afriki, kjer ni mask, ni zdravljenja, ni oživljanja?"

Nadaljeval je: "Nekaj takega, kot se počne v nekaterih raziskavah o aidsu. Na prostitutkah preizkušamo stvari, saj vemo, da so zelo izpostavljene in da se ne ščitijo."

Mira je pred tem podvomil o tem, da bi bila raziskava uspešna, če bi jo izvajali na zdravstvenih delavcih v Evropi in Avstraliji, saj imajo tam dostop do zaščitne opreme, ki preprečuje, da se okužijo. "Prav imate," je po poročanju BBC-ja odvrnil Locht.

Pogovor je sprožil jezne odzive na družbenih medijih. "Rad bi jasno obsodil te žaljive, lažne in predvsem globoko rasistične izjave," je sporočil nekdanji zvezdniški nogometaš Didier Drogba iz Slonokoščene obale. "Ne imejte Afričanov za poskusne zajčke. To je ogabno," je dodal. Nekdanji kamerunski nogometaš Samuel Eto'o pa je zdravnika označila za "morilca".

Zdravstvena raziskovalna organizacija Inserm, ki jo vodi Locht, je sporočila, da so ljudje izrečeno v pogovoru med zdravnikoma "napačno interpretirali". Pojasnili so, da bodo klinične teste, s katerim bodo preverjali učinkovitost cepiva proti tuberkulozi v primeru covida-19, začeli v evropskih državah in Avstraliji.

Če se razmišlja o poskusih v Afriki, bi te izvajali vzporedno z omenjenimi, so dejali.

Cepivo proti tuberkulozi BCG dajejo dojenčkom v državah, kjer je tuberkuloza pogosta. Nekatere nedavne raziskave kažejo, da je v državah, kjer uporabljajo cepivo BCG, manj smrtnih žrtev covida-19.

Afrika je za zdaj celina z najmanj potrjenimi okužbami, a njihovo število kot tudi število umrlih narašča. Po vsej Afriki je 7064 potrjenih okužb, umrlo je 290 ljudi, obstaja pa zaskrbljenost, da je pravo število pravzaprav veliko večje.

Največ okuženih je v Južni Afriki, in sicer 1462, do zdaj pa je tam zaradi te bolezni umrlo pet ljudi.