Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po 113 petkovih primerih je skupno število potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 4309. Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo doslej skupno opravljenih 199.408 testiranj. V prvem poročilu vlade je bilo navedeno, da je bilo v petek potrjenih 114 primerov okužbe, a je NIJZ naknadno pojasnil, da je bil eden od primerov dodan v ponedeljkovo statistiko. Na skupno število okužb sprememba ne vpliva.

V bolnišnicah se zdravi 67 bolnikov s covidom-19. Na oddelkih za intenzivno nego se po podatkih covid-19 sledilnika zdravi 10 ljudi, osem jih potrebuje medicinski ventilator. Štiri osebe so bile v petek odpuščene iz bolnišničnega zdravljenja.

En bolnik s covidom-19 je umrl, skupno število je tako naraslo na 141.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 1187 aktivnih primerov okužbe.

Največ okužb v prestolnici

Pri občanih Ljubljane je bilo v petek potrjenih 30 okužb, pri občanih Maribora osem. V prestolnici je tako po podatkih NIJZ-ja 245 aktivnih primerov okužb, v Mariboru pa 116. Po trije primeri so bili v petek potrjeni pri prebivalcih občin Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V drugih občinah so bile potrjene po dve okužbi ali manj. V petek so bile okužbe sicer potrjene v 54 občinah.

Največ primerov okužbe je bilo v petek potrjenih v starostni skupini od 35 do 44 let (23). V starostnih kategorijah od 45 do 54 in od 55 do 64 let je bilo potrjenih po 21 primerov. 16 okužb je bilo odkritih pri ljudeh, starih od 25 do 34 let, ena manj pa v starostni kategoriji od 15 do 24 let. Pri otrocih med 5. in 14. letom starosti je bilo potrjenih devet okužb, pri mlajših od pet let pa je bila potrjena ena okužba. Štirje okuženi spadajo v starostno skupino od 65 do 74 let, trije v skupino od 75 do 84 let, ena okužena oseba pa je starejša od 85 let.

Po podatkih covid-19 sledilnika je bilo v petek osem primerov okužb potrjenih pri zaposlenih v zdravstvu, pet pa pri zaposlenih v domovih za starejše občane. Med stanovalci domov v petek ni bilo potrjenih okužb.

V petek potrjenih 114 okužb, v veljavi strožji ukrepi

Maske odslej obvezne tudi ponekod na prostem

Maske so v zaprtih javnih prostorih z današnjim dnem obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. Na prostem je uporaba mask oz. drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Vlada je v včeraj sprejetem odloku predvidela tudi nekatere izjeme. Maske tako med poukom ne bo treba nositi otrokom, vključenim v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole. Čeprav je bilo sprva napovedano drugače, pa je med izjeme, za katere odlok ne velja, vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.

Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami ljudje, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Maske so odslej obvezne na javnih krajih, kjer med ljudmi ni mogoče zagotoviti dovoljšne medosebne razdalje. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Maske so odslej obvezne na javnih krajih, kjer med ljudmi ni mogoče zagotoviti dovoljšne medosebne razdalje. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

V šolah bodo uvedeni nekoliko strožji higienski ukrepi

Kabinet ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec je po petkovi dopisni seji vlade, nekaj po 21. uri, pristojnima direktoratoma posredoval okrožnico o začasnih ukrepih, ki sta jo takoj poslala vzgojno-izobraževalnim ustanovam. Novi zaščitni ukrepi bodo za udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa veljali od ponedeljka.

Ministrstvo je v okrožnici med drugim navedlo, da se zaradi splošne epidemiološke slike v Sloveniji uvajajo nekoliko strožji higienski ukrepi zato, da bi tudi v prihodnje ohranili nizko stopnjo okuženosti, vsem udeležencem vzgojno-izobraževalnega procesa pa omogočili čim bolj nemoteno ter čim dlje trajajoče izvajanje pouka v prostorih šole, kot je predvideno v omenjenem modelu B.

Vzgojno-izobraževalne ustanove prosijo, da tudi v prihodnje sprotno spremljajo usmeritve, priporočila in določila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tako po svojih najboljših močeh strokovno in organizacijsko najbolje pripomorejo k uspešnosti prizadevanj k obvladovanju bolezni. "Ko se bo splošna epidemiološka slika v državi izboljšala, bomo prešli spet na rahlejše higienske ukrepe, v nadaljevanju pa upamo, čim prej na 'model A', so navedli

Med drugim ugotavljajo, da je na področju predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja delež okuženih udeležencev izobraževanja ter udeležencev, ki jim je bila odrejena karantena, zelo nizek in je s tega vidika vzgojno-izobraževalni proces še vedno obvladljiv..

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Minister za zdravje Tomaž Gantar se je na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Ponovno način dela kot v času epidemije

Kot je po petkovem sestanku s premierjem Janezom Janšo, predstavniki bolnišnic in strokovne skupine danes pojasnil zdravstveni minister Tomaž Gantar, bodo po potrebi še naprej zagotavljali dodatne zmogljivosti v bolnišnicah. Bo pa tokrat organizacija dela brez zapiranja bolnišnic zahtevnejša, je pojasnil. Težavo sicer predstavlja predvsem nezadostno število zdravstvenega osebja, zato bodo verjetno potrebne prerazporeditve.

V torek je sicer vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin opozoril, da se bo treba pripraviti na bistveno večje število hospitaliziranih, verjetno že v drugi polovici septembra. Število okužb z novim koronavirusom namreč narašča, počasi pa se povečuje tudi število hospitaliziranih. Za sprejem bolnikov s covidom-19 so se zato ta teden pripravili tudi v celjski bolnišnici, potem ko so iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra v začetku tedna poročali, da so postelje za bolnike s covidom-19 že zapolnil. Nekaj bolnikov so iz Maribora preselili na Kliniko Golnik.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar je glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih dneh napovedal porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi osrednjo intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa bodo v celoti namenili oskrbi bolnikov s covidom-19.

Do zdaj brez poročil o okužbi s covidom-19 z uživanjem hrane

Eno izmed žarišč širjenja virusa je tudi v družbi Pivka Perutninarstvo, kjer je bilo po zadnjih podatkih okuženih 46 ljudi, 71 zaposlenih pa je v karanteni. NIJZ je v petek tja napotili mobilno enoto laboratorija za odvzem brisov. Kot je poročala TV Slovenija, je bilo v Pivki v preteklih dneh testiranih okoli 100 delavcev Perutninarstva Pivka, s pomočjo mobilnega laboratorija pa so v podjetju napovedali testiranje celotnega kolektiva. Izidi testiranja bodo znani danes. Če bodo potrjene številne okužbe, bodo v Pivko začasno premestili delavce Delamarisa, ki so trenutno na kolektivnem dopustu.

Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covidom-19. Foto: Pixabay
Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covidom-19. Foto: Pixabay

V družbi Pivka ob izbruhu okužb zagotavljajo, da uživanje njihovih izdelkov ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi. Po podatkih Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin do zdaj ni bilo poročil o prenosu covida-19 z uživanjem hrane. Tudi Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covidom-19, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo in prehrano.

Za glavni način prenosa virusa šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo, so dodali na ministrstvu. Kot so pojasnili, se v zadnjem času, še posebno po zadnjih okužbah zaposlenih v živilsko-predelovalnem obratu, v javnosti pojavljajo vprašanja glede možnosti okužbe z virusom covid-19 z uživanjem hrane.

Kljub ugotovitvam nedavne študije, objavljene v The New England Journal of Medicine, da virus SARS-CoV-2 ostaja na kartonu do 24 ur, na trdih površinah, kot sta jeklo in plastika, pa več dni, "ni dokazov, da se okužba prenaša prek kontaminirane embalaže, ki je bila izpostavljena različnim okoljskim razmeram in temperaturam," so zapisali. Dodali so, da bi morale osebe, ki ravnajo z embalažo, vključno s potrošniki, kljub temu upoštevati navodila organov za javno zdravje, se držati higienskih praks, vključno z rednim in učinkovitim umivanjem rok.

V domu starostnikov v Črnečah brez novih okužb

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah niso odkrili novih okužb s koronavirusom, aktivno okuženih je osem stanovalcev doma in štirje zaposleni, je povedal direktor Srečko Mlačnik. V petek so testirali še štiri zaposlene, a so negativni na virus. V torek bodo ponovno testirali večje število zaposlenih in stanovalcev, je pojasnil direktor.

Sedem okuženih stanovalcev je v rdeči coni doma, eden pa na infekcijski kliniki. Štirje okuženi zaposleni so doma v samoizolaciji oz. v karanteni. Dva stanovalca sta se v zadnjih dneh vrnila na oddelek kot neokužena, dva s covidom-19 pa sta v četrtek oz. petek umrla, je pojasnil Mlačnik.

V sredo so namreč iz doma v Črnečah poročali, da so po odvzemu večjega števila brisov v začetku tedna potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so tedaj okužbe potrdili pri 12 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vsi okuženi so bili z istega oddelka. Prvo okužbo so nekaj dni po sprejemu v dom potrdili pri stanovalki, ki so jo na novo sprejeli v dom 21. avgusta letos. Takrat ni kazala znakov okužbe. Pred tem v tem domu okužb z novim koronavirusom niso potrdili.

O okužbi so v petek obvestili tudi iz Doma starejših občanov Fužine v Ljubljani. Kot so navedli na spletni strani, so zaradi potrjene okužbe pri eni od zaposlenih v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sprejetim akcijskim načrtom v domu vsi obiski do nadaljnjega prepovedani. Kot so navedli, v domu ni okužen noben stanovalec.