Kljub sprostitvam nekateri gostinci zadržani

Ob 3752 PCR-testih, ki so potrdili 766 okužb, je bilo opravljenih tudi 33.319 hitrih antigenskih testov.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 629 ljudi, deset manj kot dan pred tem. Od tega jih je 151 na intenzivni negi, eden manj. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili 66 ljudi, je sporočila vlada.

V petek je umrlo šest ljudi s covidom-19.

Po zadnjih vladnih podatkih imajo največjo pojavnost okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev še vedno v primorsko-notranjski (785,4) in savinjski regiji (721,9), najmanjšo pa v obalno-kraški (352,5), pomurski (480,8) in posavski regiji (488,3). Na ravni države je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev 576,3, kar je manj kot dan prej, ko je znašala 601,2.

Glede na obe merili Slovenija v oranžni fazi

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, se je z 871 znižalo na 801. Glede na načrt sproščanja ukrepov to število ustreza merilom, ki bi državo uvrstila v oranžno fazo ukrepov. Za prehod v rumeno fazo mora sedemdnevno povprečje sicer pasti pod 600.

V oranžno fazo ukrepov se uvršča tudi število hospitaliziranih, ki mora za prehod v rumeno fazo pasti pod 500. Ne glede na ta merila pa v posameznih regijah veljajo ukrepi, kot jih je sredi tedna glede na takratno stanje v posamezni regiji sprejela vlada.

Gostinci pripravljajo terase in vrtove

V ponedeljek bodo v osmih regijah, ki so se obarvale oranžno – v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji –, odprli terase in vrtove gostinskih lokalov. Goste bodo lahko sprejemali od 7.00 do 19.00. Za isto mizo bodo sicer lahko sedeli največ štirje ljudje, ki bodo drug od drugega oddaljeni meter in pol, med mizami pa je predpisana trimetrska razdalja.

Gostinci se na odprtje teras in vrtov že pripravljajo. Kot je iz Portoroža za Televizijo Slovenija poročala Karin Sabadin, se različni ponudniki na sproščanje ukrepov odzivajo različno. Nekateri nestrpno pričakujejo ponedeljkovo odprtje, drugi bodo tudi v prihajajočem tednu ostali zaprti. Gostinci so v Portorožu previdni predvsem zato, ker je njihova dejavnost tesno povezana z obratovanjem hotelov, ki pa ostajajo zaprti. Tisti, ki bodo v ponedeljek odprli svoje terase, pa si želijo predvsem, da bi te ostale odprte in da ne bodo po enem tednu vnovič primorani v pospravljanje svojih miz.

Gostinci se pripravljajo na odprtje teras

Od ponedeljka dovoljeni shodi do sto ljudi

Od ponedeljka naprej bodo ob upoštevanju preventivnih ukrepov dovoljeni tudi shodi, na katerih se bo lahko zbralo do sto ljudi. Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa bo moralo ustavno sodišče, ki je začasno zadržalo prepoved shodov in vladi naložilo pripravo novega odloka, prevzeti odgovornost za morebitne posledice. Hojs je za sredo napovedal vladno odločanje tudi o oblikah druženja, ki se jih ustavno sodišče ni dotaknilo.

Shod na mariborskem Trgu svobode

Mariborski policisti so identificirali več udeležencev shoda. Foto: BoBo
Mariborski policisti so identificirali več udeležencev shoda. Foto: BoBo

V Mariboru je znova potekal neprijavljen shod na Trgu svobode. Kot so sporočili mariborski policisti, je bilo okoli 17. ure na shodu približno 130 ljudi. Dogodek je po navedbah policije potekal mirno, zaznane pa so bile posamezne kršitve zakona o nalezljivih boleznih in zakona o varstvu javnega reda in miru. Na protestu so policisti uporabili videonadzor in ugotovili identiteto več ljudi.

Nekaj udeležencev shoda je nosilo slovenske zastave ali transparente. Prek prenosnega mikrofona in zvočnika, ki ju je na prizorišče prinesla ena od udeleženk, je zbrane nagovorilo več posameznikov, ki so po poročanju STA-ja zahtevali dokaze za obstoj virusa, pravico do svobode govora, nekateri so opozarjali, da je "vse skupaj eksperiment" in da je "cepljenje smrtno nevarno".

Tudi nabava ruskega cepiva Sputnik

Cepljenje prebivalstva se medtem nadaljuje. Ker je vlada maturante in tiste zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature ter še niso bili cepljeni, uvrstila v prednostno skupino, se lahko še do ponedeljka do 12.00 prijavijo za neobvezno cepljenje.

Pristojni zaradi uvrstitve 18.000 maturantov med prednostne skupine za cepljenje zagotavljajo, da druge ranljivejše skupine pri cepljenju ne bodo prikrajšane. Se pa država ob tem pripravlja tudi na nakup drugih cepiv. Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je namreč priporočila, da si Slovenija zagotovi tudi vsa cepiva proti covidu-19, ki še čakajo na odobritev Evropske agencije za zdravila (EMA). Kot je za Odmeve dejala vodja skupine Bojana Beović, je med njimi ruski Sputnik. Cepiva bi po njenih pojasnilih hranili v posebnih skladiščih, po pridobitvi dovoljenja pa bi jih lahko začeli uporabljati takoj.

Gostinci se pripravljajo na odprtje teras
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji