Odrasle osebe, ki želijo sedeti v notranjosti lokalov, morajo imeti potrdilo, da so covid-19 prebolele oz. da so cepljene, ali opravljen negativen test na novi koronavirus. Foto: Reuters
Odrasle osebe, ki želijo sedeti v notranjosti lokalov, morajo imeti potrdilo, da so covid-19 prebolele oz. da so cepljene, ali opravljen negativen test na novi koronavirus. Foto: Reuters

Z današnjim dnem je vsa država tudi uradno v rumeni fazi epidemije, kar pomeni novo rahljanje ukrepov. Poleg podaljšanja dovoljenega obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so lahko od danes naprej odprti od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure, je vlada na seji preteklo sredo tudi spremenila pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Ponudba za mizami je dovoljena za največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje.

Razdalja med osebami za mizo ni več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Odrasle osebe v notranjosti lokalov morajo imeti potrdilo, da so covid-19 prebolele oz. da so cepljene, ali opravljen negativen test na novi koronavirus.

Pogoj prebolel-cepljen-testiran (PCT)

Kjer je za vstop potreben pogoj PCT, mora posameznik dokazati, da je bil cepljen, da je covid-19 prebolel ali pa pokazati negativen izvid testa.

Testiranje je mogoče tako s hitrim antigenskim testom kot s PCR-testom, vendar izvid ne sme biti starejši od 48 ur.

Dokazilo o cepljenju se upošteva kot veljavno, če je od prejema drugega odmerka cepiv podjetij Pfizer/Biontech minilo sedem dni, od drugega odmerka cepiva Moderne pa 14 dni. Po cepljenju s cepivom podjetja Janssen, kjer zadostuje en odmerek, mora za veljavno potrdilo preteči 14 dni, po prvem odmerku AstraZenece pa 21 dni.

Kot veljavno potrdilo se šteje tudi potrdilo o prebolelem covidu-19. To začne veljati 10 dni po pozitivnem rezultatu na novi koronavirus in se izteče 6 mesecev po preboleli bolezni.

Sproščanje v trgovinah, kampih, igralništvu

Začel je veljati tudi spremenjen pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na potrošnika mora biti zagotovljeno 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora, pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Kampi lahko po novem ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, potem ko so doslej lahko oddajali do 30 enot. V omenjenih 70 odstotkih niso všteti pavšalisti.

Od danes je tudi dovoljeno obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem, da zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti.

Dijakom se ne bo več treba izmenjevati v šolskih prostorih ‒ odslej se lahko v izobraževalnih ustanovah šolajo vsi hkrati. Foto: BoBo
Dijakom se ne bo več treba izmenjevati v šolskih prostorih ‒ odslej se lahko v izobraževalnih ustanovah šolajo vsi hkrati. Foto: BoBo

V šolske klopi vsi dijaki, predavanja v živo mogoča tudi na fakultetah

V šolske klopi so se znova lahko vrnili vsi srednješolci. Ministrstvo za izobraževanje je sredi prejšnjega tedna srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C, ko so se tedensko izmenjevali doma in v šoli, danes prehajajo na model B. To pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih.

Treba pa je upoštevati omejitve, ki so določene s priporočili oziroma se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov, so opozorili na ministrstvu. Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb.

Za številne fakultete in študente bi spreminjanje načina predavanj dva tedna pred njihovim koncem prineslo več težav kot prednosti. Foto: Pixabay
Za številne fakultete in študente bi spreminjanje načina predavanj dva tedna pred njihovim koncem prineslo več težav kot prednosti. Foto: Pixabay

Na fakultetah in višjih strokovnih šolah je od danes v celoti mogoča izvedba predavanj v živo. Glede nošenja mask in testiranja zaposlenih ni sprememb. Kljub temu v večini visokošolskih zavodov študij še naprej poteka na daljavo.

Da menjava načina študijskega procesa tik pred koncem študijskega leta zaradi številnih organizacijskih izzivov in težav ne zdi smiselna, so visokošolski zavodi sporočili že konec aprila, ko jim je bilo omogočeno hibridno izvajanje predavanj in vaj.

Dejavnost izobraževanja odraslih pa je organizacijsko že zdaj potekala brez omejitev, tako bo veljalo tudi v prihodnje. V veljavi ostajajo določila glede testiranja izvajalcev, nošenja mask in preostala priporočila za preprečevanje širjenja okužbe.

Na športna prizorišča se vračajo gledalci

Sproščajo se tudi ukrepi v športu. Tako je mogoča izvedba vseh treningov in tekmovanj, ta pa bodo znova lahko spremljali v živo tudi gledalci. In sicer bodo tisti, ki bodo testirani na novi koronavirus, cepljeni ali so že preboleli covid-19, zasedli do 50 odstotkov sedišč. Športna rekreacija pa lahko od danes poteka v skupini do 50 vadečih.

Nove omilitve ukrepov stopile v veljavo