Do nedelje so oblasti v Heilongdžjangu potrdile 61 primerov lokalnega prenosa virusa, od tega 54 v Harbinu. Nacionalna zdravstvena komisija je v soboto sporočila, da so že četrti dan zapored zaznali dvomestno število novih domačih okužb.

Kitajci zatrjujejo, da je epidemija pod nadzorom, tako da se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Na zgornji fotografiji delavci v Pekingu polagajo novo travo v poslovni četrti. Foto: Reuters
Kitajci zatrjujejo, da je epidemija pod nadzorom, tako da se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Na zgornji fotografiji delavci v Pekingu polagajo novo travo v poslovni četrti. Foto: Reuters

Vir okužb študentka, ki se je vrnila iz ZDA?
Oblasti so kot vir več kot 40 okužb identificirale 22-letno študentko, ki se je v Harbin vrnila iz ZDA. Mladenka je bila v karanteni doma namesto v eni izmed uradnih ustanov za izolacijo prišlekov.

Zaradi širjenja okužb so v mestu znova uvedli nekatere omejitvene ukrepe. Bolnišnice v Heilongdžjangu so že tako pod pritiskom zaradi okuženih kitajskih državljanov, ki so se vrnili v domovino iz Rusije. V obmejnem mestu Suifenhe je potrjenih več kot 400 primerov. Kitajske oblasti so sicer mejo z Rusijo zaprle 8. aprila.

Le 12 novih okužb, odpirajo se turistične znamenitosti
Sicer pa so na Kitajskem, kjer je epidemija novega koronavirusa lani decembra izbruhnila, v nedeljo zaznali le 12 novih primerov. Od tega je bilo osem vnesenih. V Pekingu so znova odprli 73 najbolj obleganih turističnih znamenitosti. V nedeljo je bilo v državi 1041 aktivnih primerov, od tega je večina vnesenih iz tujine.

Indija rahlja omejitve v ključnih sektorjih

Čeprav so v Indiji karanteno zaradi novega koronavirusa podaljšali do 3. maja, so oblasti v nekaterih delih države dovolile ponovno obratovanje nekaterih ključnih sektorjev, da bi preprečili nadaljnjo škodo gospodarstvu. Delo so znova lahko začeli v kmetijstvu, ponekod v proizvodnji in gradbeništvu. Gre za sektorje, kjer lahko zaposleni delajo v izmenah in ločeno drug od drugega in ki zaposlujejo milijone najrevnejših Indijcev.

A kot je povedal predstavnik železnic v Kalkuti, naj bi se na delo vrnila tretjina osebja, dejansko pa je bilo navzočih veliko manj, saj večina preprosto ni mogla priti. Odsotnost zaposlenih je povzročala težave tudi pri ponovnem vzpostavljanju delovanja več tovarn, kjer tarnajo tudi zaradi prekinjenih dobavnih verig. Nekatere manjše tovarne medtem zatrjujejo, da ne morejo izpolniti vseh strogih zahtev glede delovnih pogojev za zaposlene, in se bojijo, da bodo oni krivec, če bo osebje zbolelo. Spet drugi pravijo, da zaradi majhnega povpraševanja po njihovih proizvodih ni smiselno obnoviti delovnega procesa.

Meje med zveznimi državami in ozemlji sicer ostajajo zaprte, zaradi česar delavci migranti ne morejo potovati. Več sto tisoč se jih je ob uvedbi karantene zateklo v svoje domače vasi, pri čemer so nekateri prehodili več sto kilometrov. Medtem so iz Indije poročali o najvišjem dnevnem porastu števila okužb. Na novo so jih potrdili pri 1553 ljudeh, skupno se jih je doslej okužilo 17.265. Umrlo je 543 bolnikov.

V Iranu omilili določene ukrepe

V Teheranu so nekoliko omilili ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Vrata so znova odprli trgovski centri, pokriti bazarji in večje trgovine. Telovadnice, restavracije ter kozmetični in frizerski saloni v Teheranu ostajajo zaprti. Trgovine se bodo zaprle štiri ure prej kot običajno, in sicer ob 18.00.

Nekatere trgovine so se odprle že v nedeljo, vrvež na ulicah pa je veliko manjši kot sicer. Številne trgovine samevajo, saj občani v strahu pred virusom ostajajo doma. "Visoko tveganje okužbe, nič prihodka. Tudi za nas bi bilo bolje, če bi ostali doma," je razmere opisal eden izmed trgovcev.

V Iranu je v zadnjih 24 urah zaradi bolezni covid-19 umrlo 91 bolnikov, tako da je skupno število žrtev naraslo na 5209. Skupno število okuženih je 83.505. Je pa 60.000 bolnikov, ki so bili hospitalizirani, ozdravelo in so bili odpuščenih iz bolnišnic, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje, Kjanuš Džahanpur.

V Sydneyju odprli tri plaže

Na nekatere sydneyjske plaže so se vrnili deskarji na vodi (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Na nekatere sydneyjske plaže so se vrnili deskarji na vodi (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Države po svetu v boju proti novemu koronavirusu sicer rahljajo nekatere omejitvene ukrepe. V Sydneyju so tako v ponedeljek odprli tri plaže, a večina omejitev v Avstraliji ostaja v veljavi še vsaj tri do štiri tedne.

V največjem avstralskem mestu so odprli plaže Coogee, Clovelly in Maroubra, ki ležijo v premožnejših predelih, medtem ko najbolj znana sydneyjska plaža Bondi ostaja zaprta. Kljub odprtju pa se morajo obiskovalci plaže držati pravil socialne oddaljenosti, kar pomeni, da ne smejo poležavati na plaži, poleg tega morajo ohranjati varnostno razdaljo najmanj 1,5 metra.

K odločitvi o sproščanju ukrepov je pripomoglo tudi to, da so v treh največjih zveznih državah Novi Južni Wales, Victoria in Queensland v zadnjih 24 urah poročali o le sedmih novih okužbah s koronavirusom, navaja BBC.

Morrison: Napredek narejen, a položaj je še vedno krhek
A avstralski premier Scott Morrison je zatrdil, da bo večina omejitev gibanja in poslovanja ostala v veljavi še najmanj štiri tedne. Pozval je k previdnosti: "Moramo biti ponosni na napredek, a položaj je še vedno zelo krhek." V Avstraliji je po zadnjih podatkih okuženih 6600 ljudi, 71 jih je umrlo.

Igranje šaha med karanteno v enem izmed slumov v indijskem Mombaju. Foto: Reuters
Igranje šaha med karanteno v enem izmed slumov v indijskem Mombaju. Foto: Reuters

Južna Koreja: Nadaljevanje bejzbolske lige
Tudi Južni Koreji kaže dobro, saj je bilo na novo okuženih le 13 bolnikov. Oblasti so sporočile, da se bo pred praznimi tribunami kmalu nadaljevala tudi bejzbolska liga.

Indija: Najvišji dnevni porast novih okužb
Indija je v zadnjem dnevu imela največji dnevni porast novih okužb – 1553, kar skupaj pomeni 17615 bolnikov. 559 jih je umrlo.