Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Skupno je bilo v sredo hospitaliziranih 68 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. To je sedem bolnikov več kot v torek. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno deset bolnikov, trije več kot dan prej. Umrl ni noben covidni bolnik.

V sredo so potrdili 93 okužb več kot v torek. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 5974 aktivnih primerov okužbe, kar je 440 več kot v torek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 511, kar je 43 več kot dan prej.

Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 281, kar je 21 več kot dan prej.

Hitro širjenje omikrona BA.5

Zadnja dva tedna pri nas zaznavamo precejšnje povečevanje števila novih primerov okužbe s koronavirusom, ki je predvsem posledica hitrega širjenja prevladujoče različice omikrona BA.5. Ta ima sposobnost hitrejšega širjenja, zbolijo pa lahko tudi cepljeni in prebolevniki. Predstojnik mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič za jesen napoveduje razvoj novih različic koronavirusa, tem pa se bodo prilagodila tudi cepiva.

Avstrija ukinja obvezno cepljenje proti covidu

V Avstriji bo ukinjeno obvezno cepljenje proti covidu, je na Dunaju sporočil minister za zdravje Johannes Rauch. Zakon naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že prej miroval, po besedah ministra Raucha pa "se zaradi obveznega cepljenja nihče ne cepi". Obvezno cepljenje so v Avstriji uvedli in začeli izvajati februarja, s čimer je Avstrija kot prva država v EU-ju uvedla obvezno cepljenje proti covidu. Odločitev so podprle vse parlamentarne stranke razen desnih svobodnjakov FPÖ. Prvotni načrt je predvideval, da bi od 15. marca dalje v Avstriji vsakomur, ki bi zavrnil cepljenje, grozila kazen do 3600 evrov.