Na Hrvaškem je 2634 aktivnih primerov okužbe. Foto: EPA
Na Hrvaškem je 2634 aktivnih primerov okužbe. Foto: EPA

Aktivno okuženih na Hrvaškem je 2634, v samoosamitvi pa 8901 človek. Med okuženimi jih je 269 v bolnišnici, 15 jih potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Na Hrvaškem je do zdaj potrjenih 11.094 okužb, 194 bolnikov s covidom-19 je umrlo, 8266 pa ozdravelo.

Do zdaj je bilo največ potrjenih novih okužb na Hrvaškem 26. avgusta, in sicer 358.

Sorodna novica Zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru so obvezne, inšpektorji bodo za kršitve pisali globe

Danes je nove podatke objavilo nekaj županij, med katerimi ima največ novookuženih mesto Zagreb, 79, Primorsko-goranska županija, 15, Požeško-slavonska in Osiješko-baranjska po sedem, Siško-moslavška šest, Virovitiško-podravska in Vukovarsko-sremska županija po pet in Istra štiri.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 10. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Virus se ni spremenil

"Virus je nevaren, vendar pa lahko s pravim ravnanjem preprečimo njegovo širjenje," je prepričan hrvaški znanstvenik Ivan Đikić, sicer direktor Inštituta za biokemijo v Frankfurtu (IBC2), ki so ga gostili na HRT-ju. Dodal je, da se virus ni spremenil, saj so vse mutacije funkcionalno nevtralne, virusa pa niso "ne izboljšale ne poslabšale". "Širjenje virusa lahko ustavimo le z upoštevanjem omejitvenih ukrepov," je pristavil.

Največ primerov v Splitsko-dalmatinski županiji

Svoja dnevna sporočila o epidemiološkem stanju je že objavilo tudi nekaj županijskih štabov civilne zaščite. Za zdaj je največ primerov v Splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so potrdili 114 novih okužb. Direktor splitske bolnišnice Julije Meštrović je povedal, da so glede na epidemiološke razmere v županiji reorganizirali bolnišnico in zagotovili več kot 160 postelj za bolnike s covidom-19.

Sorodna novica WHO: Vlade naj prisluhnejo protestnikom proti ukrepom zaradi pandemije

Danes so imeli v Splitu na zdravljenju 81 bolnikov s covidom-19, med katerimi jih je bilo pet priključenih na medicinske ventilatorje. Meštrović je dejal, da imajo na razpolago 40 ventilatorjev za najhujše primere bolnikov s covidom-19. V sodelovanju s hrvaško vojsko bodo postavili šotore na parkirišču bolnišnice, v katerih bodo opravljali preglede ljudi, za katere sumijo, da so okuženi. Poudaril je, da so pripravljeni tudi na slabše scenarije.

Tako kot v preteklih tednih je za Splitsko-dalmatinsko županijo po številu na novo okuženih območje Zagreba. V mestu Zagreb so od srede našteli še 79 novih primerov okužbe, na območju Zagreba pa še 18.

Ko gre za obalne županije, so po 19 na novo okuženih imeli v Zadrski in Dubrovniško-neretvanski županiji. V Šibeniško-kninski je bilo 17 novih okužb, iz Primorsko-goranske županije so poročali o dodatnih 15 okuženih. V Istri so potrdili štiri nove primere. V večini preostalih hrvaških županij je bilo od pet do sedem novih primerov. Iz treh županij še niso obvestili javnosti o svojem epidemiološkem stanju.

35 milijonov evrov za epidemijo

Na Hrvaškem so za boj proti covidu-19 v preteklega nekaj več kot pol leta porabili nekaj manj kot 260 milijonov kun (35 milijonov evrov), kar predstavlja dodatne stroške za finančno že precej obremenjen hrvaški zdravstveni sistem, poroča danes Jutarnji list.

Po podatkih Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) so večino denarja porabili za testiranja, več kot 200 milijonov kun (26,7 milijona evrov) za okoli 175.000 testiranj, za zdravljenje bolnikov s covidom-19 so namenili nekaj več kot 33,6 milijona kun (4,5 milijona evrov), za izolacije pa skoraj 24,5 milijona kun (3,2 milijona evrov).

Hrvati ne morejo na grobove svojcev v Sloveniji

Nova TV je v sredo zvečer poročala, da so se prebivalci ob meji s Slovenijo v zaledju Reke znašli v nekoliko absurdnih razmerah, saj iz Rupe na Hrvaškem ne morejo do dva kilometra oddaljenega pokopališča v Jelšanah v Sloveniji. Ob tem je televizija navedla primera dveh hrvaških državljanov, ki jima slovenska policija zaradi epidemioloških ukrepov ni dovolila prehoda meje, da bi obiskala grobove svojcev.

Nekateri Hrvati so zaradi tega že prosili prijatelje in svojce v Sloveniji, naj obiščejo grobove in jih uredijo, je še poročala televizija, ki dodaja, da lahko hrvaški državljani vstopijo v Slovenijo v primeru pogreba članov svoje družine, vstopijo lahko tudi tisti, ki imajo druge nujne ali poslovne obveznosti. Da med te ne spadajo obiski grobov, so potrdili tudi hrvaški obmejni policisti za Novo TV.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je potrdil, da urejajo vsa odprta vprašanja s Slovenijo. "V tem primeru gre za lokalne težave, ki so odraz naših odnosov. Vsekakor bomo cenili potezo Slovenije, da prisluhne prebivalcem ob meji, da bi lahko obiskali grobove," je Nova TV predvajala izjavo hrvaškega šefa diplomacije. Prebivalci si dogovora želijo čim prej, tudi zaradi 1. novembra, dneva spomina na mrtve.

BiH: 286 novih primerov

Medtem so v Bosni in Hercegovini v preteklih 24 urah potrdili 286 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 je umrlo še devet ljudi. Oblasti v BiH-u so napovedale, da bodo popolnoma odprle meje za vse tujce, ki bodo imeli negativen izvid testa na novi koronavirus.

To ne velja za državljane Hrvaške, Srbije in Črne gore, ki lahko v BiH vstopijo brez dodatnih pogojev.

V Federaciji BiH-a so v preteklem dnevu potrdili 209 novih primerov, v Republiki Srbski pa 77 primerov, so sporočile zdravstvene oblasti v teh dveh entitetah države.

Od začetka epidemije v marcu so v BiH-u potrdili 20.803 okužbe z novim koronavirusom, skupno je umrlo 636 ljudi.

V Srbiji manj kot 100 novih okužb

V Srbiji pa so v preteklih 24 urah potrdili 95 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 pa sta umrla še dva človeka.

V Srbiji je trenutno zaradi covida-19 hospitaliziranih 545 bolnikov, od katerih jih je 41 priključenih na medicinske ventilatorje. V preteklem dnevu so opravili 8432 testov, od začetka epidemije pa 955.730. V Srbiji se je do zdaj z novim koronavirusom okužilo 31.676 ljudi, umrlo je 718 bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Severni Makedoniji so medtem potrdili 166 novih okužb, smrtnih žrtev ni bilo. V državi imajo trenutno 2191 aktivnih primerov okužbe, od tega 744 v Skopju. V preteklih 24 urah so opravili 1756 testov, od začetka epidemije pa 153.462. V Severni Makedoniji so do zdaj potrdili 14.762 primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo 606 ljudi, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

V Črni gori so zaznali 146 novih primerov. Trenutno imajo 897 aktivnih primerov. V preteklem dnevu so opravili 779 testov, za covidom-19 ni umrl nihče. Od začetka epidemije so v Črni gori potrdili 5165 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 so umrli 104 ljudje, poroča Tanjug.

Vse več teorij zarot o covid-19