Andrej Trampuž, vodja infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici. Foto: Televizija Slovenija
Andrej Trampuž, vodja infekcijskega oddelka v berlinski bolnišnici. Foto: Televizija Slovenija

Slovenski infektolog, ki dela na priznani nemški bolnišnici Charité v Berlinu, je v pogovoru za TV Slovenija tudi primerjal nemški odziv s slovenskim in kako bi bilo najpametneje zaščititi starejše.

Več pa v spodnjem pogovoru.

V nekaterih državah zaostrujejo ukrepe, na primer pri vas, v Nemčiji, drugod, tudi pri nas, jih rahljajo. Kaj menite, so pri nas epidemične razmere primerne za rahljanje ukrepov?
Epidemične razmere v Sloveniji so zelo resne. Približno dvakrat toliko ljudi se okuži v Sloveniji kot v Nemčiji, kjer jih ne rahljamo, obratno. V Nemčiji smo šli zdaj v popolno zaprtje. Tako da za Slovenijo prav gotovo ni smiselno zdaj ukrepov rahljati.

Dr. Trampuž dela na priznani bolnišnici Charite. Foto: Reuters
Dr. Trampuž dela na priznani bolnišnici Charite. Foto: Reuters

Kaj se bo zgodilo? Se bo število okuženih povečalo, bo več covidnih bolnikov v bolnišnicah, še več mrtvih?
Za pričakovati je, da bo po vsakem rahljanju tudi več okuženih, kar samo po sebi ni problematično, težava je v tem, da je s tem tudi več s težkimi oblikami in, seveda, tudi več smrtnih žrtev, predvsem pri starejših.

Bi morali 23. decembra omejitve zaostriti?
Nedvomno, v Sloveniji bo treba zaostriti, bo treba še razmisliti, kako bi bili ti ukrepi učinkovitejši od zdajšnjih, ker ti do zdaj očitno niso bili najbolj, ker Slovenija je trenutno najslabša država za Hrvaško po številu novih okužb. Premisliti bo treba, katere ukrepe bo treba uvesti, verjetno to niso omejevanje na občine niti nošenje mask na prostem, temveč pametnejši ukrepi, ki recimo poskušajo preprečiti prenos virusa s človeka na človeka, in to je v zaprtih prostorih, v glavnem.

S testi se da videti, kje je virus še pod nadzorom. Foto: Reuters
S testi se da videti, kje je virus še pod nadzorom. Foto: Reuters

Katere ukrepe torej sprejeti?
Najprej moramo zaščititi starejše ljudi, kjer je smrtnost največja. Tako da eden od smiselnih ukrepov bi bil, da se starejšim in vsem, ki prihajajo v stik z njimi, razdeli dobre maske, to so FFP2, znane tudi kot KN95, ki ne ščitijo samo drugih, ampak tudi nas same. In tako recimo v Nemčiji vsaka starejša oseba dobi tri maske zastonj.

Za en dan?
Ne, to je za prvi mesec, zdaj, ko je ta "trdi lockdown", potem bomo pa videli naprej. Po celem svetu se da zelo natančno spremljati, kako se virus širi, ker imamo teste in lahko vidimo, kje virus ni več pod nadzorom. V Sloveniji ni nikjer več pod nadzorom, zato so tudi te visoke številke, čim pozneje bodo sprejeti strogi ukrepi, tem težje bo delo, tako nas čakajo še težki tedni in meseci, ki so pred nami.

Dr. Andrej Trampuž o tem, katere ukrepe sprejeti