Prihod potnikov s poletom Air India iz New Delhija na rimsko letališče Leonarda da Vincija v Fiumicinu. Foto: EPA
Prihod potnikov s poletom Air India iz New Delhija na rimsko letališče Leonarda da Vincija v Fiumicinu. Foto: EPA

Italija je ta ukrep, ki vključuje še negativni izvid testa na koronavirus ob koncu karantene, uvedla marca. Če ga zdravstveni minister Roberto Speranza ne bi podaljšal, bi se iztekel v petek.

Na poletu iz Indije pozitivnih 23 potnikov
Poleg tega je Speranza prepoved vstopa v državo iz Indije in Bangladeša, ki jo je uvedel zaradi indijske različice novega koronavirusa, razširil še na Šrilanko. Iz teh treh držav lahko v domovino pridejo samo italijanski državljani. V Italijo je v sredo iz Indije prispelo letalo z 213 potniki in 10 člani posadke. Na novi koronavirus jih je imelo pozitivni izvid testa 23. Ali imajo indijsko dvojno mutirano različico, še niso potrdili. V Italiji so jo sicer že zaznali.

Razkuževanje avtobusa v Rouenu v Franciji. Foto: EPA
Razkuževanje avtobusa v Rouenu v Franciji. Foto: EPA

Francija: Od 19. maja postopno odpiranje lokalov in kulturnih ustanov

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je napovedal, da bodo od 19. maja začeli postopno odpiranje lokalov, restavracij, muzejev in kinodvoran ter drugih ustanov in trgovin, ki so jih zaprli zaradi pandemije covida-19. Na terasah bo za mizo lahko sedelo do šest ljudi, v gledališčih, kinodvoranah ter drugih dvoranah, kjer občinstvo sedi, pa bo lahko v zaprtih prostorih največ 800 ljudi, na prostem pa tisoč. Zadnje velja tudi za športne objekte na prostem. Nočna policijska ura bo namesto od 19. ure veljala od 21. ure.

Nočno prepoved gibanja bodo odpravili 30. junija
Lokali in restavracije bodo goste lahko znova postregli v notranjih prostorih od 9. junija, ko bo policijska ura veljala od 23. ure in ko bodo tudi znova odprli športne dvorane. Nepriljubljeno nočno prepoved gibanja pa bodo v celoti odpravili 30. junija.

Tritedenske stopnje sproščanja ukrepov
Časopis Le Parisien na spletni strani poroča, da je predsednik pojasnil, da so se odločili za tritedenske stopnje, ki bodo omogočile oceno ukrepov, preden jih bodo uveljavili, če bodo razmere to dopuščale. Ničelna stopnja je bilo ponedeljkovo odprtje šol. Nato bodo 3. maja odpravili omejitve gibanja, srednje šole in liceji pa se bodo odprli delno ali v celoti. Nato bodo od 19. maja sledile stopnje postopnega odpiranja. Napovedano časovnico bodo sicer lahko spreminjali glede na razmere, tudi regionalno.